Karting • CIK-FIA

Indrukwekkende René Lammers voegt prestigieuze titel toe aan erelijst: “René liet de Hollandse kaas niet van zijn brood eten”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 november 2020 06:02 • Print artikel

René Lammers heeft afgelopen weekend opnieuw indruk gemaakt op een kartbaan in Italië. De 12-jarige karter uit Zandvoort, uitkomend voor het Italiaanse team van Baby Race, was na een zinderende strijd de sterkste in de Mini-klasse tijdens de Trofeo Andrea Margutti op het circuit van 7 Laghi Kart in het Italiaanse Castelletto di Branduzzo. Op de erelijst van de Italiaanse race staan onder meer Formule 1-coureurs Giancarlo Fisichella, Robert Kubica en Daniil Kvyat.

René Lammers winner Mini class Trofeo Andrea Margutti circuito 7 Laghi Kart Castelletto di Branduzzi Italia

“We zijn dinsdag na school vanuit Nederland vertrokken”, zo blikt René terug met RaceXpress op zijn weekje in Italië. “Woensdag en donderdag hebben we getraind en ik had een goede snelheid te pakken. Castelletto is een mooie, technische baan.” Na de testsessies stond de kwalificatie op het programma, die de startposities in de heats bepalen. Daarin ging de jonge karter voor de polespositie, maar hij maakte een strategische misrekening. Terwijl zijn concurrenten in elkaars slipstream doken, reed René alleen. En dat sleepje miste Lammers, waardoor hij uitkam op de vijftiende tijd. “In de kwalificatie maakte ik een foutje door alleen te rijden, waar de anderen allemaal een slipstream hadden”, gaf hij ruiterlijk toe. “Maar ik heb het goed gemaakt in de heats.”

In de kwalificatieraces kwam de echte racer in René naar boven. Als een hoge snelheidstrein denderde hij door het veld naar voren. “Ik reed in de eerste heat van P8 naar P1, in de tweede heat van P8 naar P1 en in de derde heat naar P3. Die laatste had ik ook kunnen winnen, maar ik werd derde en zo stond ik helaas niet op pole tijdens de prefinale. Ik was wel een beetje boos op mezelf.”

René Lammers

Startend vanaf P2 in de prefinale maakte René een foutje door te snel in te willen halen. In de slotfase werd hij gepasseerd, maar later op de dag zou hij laten zien een snelle leerling te zijn. De finale kende een hoog entertainmentgehalte. Vader Jan Lammers doet verslag: “René pakte in de finale na een paar ronden de kop en de hoofdrol in wat later een kraker tot de laatste meter bleek te worden. Het was een strijd met René’s agressieve aartsrivaal Gerasim Skulanov. De Rus stond voor de Covid-19 lockdown bovenaan in de WSK Series, maar kon zijn koppositie niet verdedigen door een reisverbod. Voor René was het dus een prestigezaak om te laten zien dat hij ook hem kon verslaan. Nadat René tijdens de finale de kop had genomen, liet hij Skulanov rustig de leiding overnemen zonder te verdedigen. Daarmee zou hij alleen maar tijd verloren hebben ten opzichte van de rest van het veld. Hij reed een aantal ronden geduldig op de achterbumper van de Rus en vijf bochten voor de finish sloeg hij toe met een verrassingsaanval om de kop te pakken en te houden. Skulanov ging het gevecht nog wel hard aan, maar René liet de Hollandse kaas niet van zijn brood eten en zette hem opzij. Het werd nog even een spannende discussie, maar het kon volgens de jury door de beugel. Dus weer een mooie, zwaar bevochten race kunnen winnen.”

René had geleerd van de prefinale. “Ik dacht ik wacht dit keer tot de laatste ronde en daar haalde ik hem terug in. Ik pakte hem in de dubbele rechterbocht. Echt hartstikke leuk dat ik deze race gewonnen heb. En het was ook mooi dat ik Skulanov versloeg. Voor corona won hij veel en ik wilde hem graag verslaan. Dat het in de laatste ronde lukte, gaf een zeer goed gevoel. Ik had vooraf niet echt een strategie bedacht, omdat er in de race altijd andere omstandigheden zijn.”

René Lammers

Vader Jan Lammers was trots op de doortastendheid van René. “Hij heeft het echt goed gedaan. Je hoeft natuurlijk maar een meter op kop te liggen en dat is de laatste meter. Hij wiegde die Rus een beetje in slaap en juist op het moment dat hij het niet meer verwachtte, sloeg René toe. Hij heeft gewoon heel slim gereden. Daarmee liet hij zien van de prefinale geleerd te hebben. Alle toppers bij de Mini’s waren aanwezig, dus dan wil je graag winnen. Maar we willen meer winnen en daarom blijven we nog een half jaar in de Mini’s doorrijden. De coachende rol vind ik leuk. Zijn teambaas Leo is geweldig en zijn monteur Felice ook.”

René Lammers geniet nog na van zijn overwinning, maar kijkt ook al weer uit naar WSK Final Cup in Adria. “Ik wil iedereen bedanken die me bij deze wedstrijd in Castelletto heeft geholpen. Nu kijk ik al weer uit naar de race in Adria, daar gaan we volgende week weer naartoe. Het is altijd leuk om in Adria te racen, maar mij maakt het niet uit welke baan het is. Het is mooi om op het hoogste niveau bij de Mini’s te racen. Gelukkig kunnen wij in Italië racen, omdat mijn kart activiteiten onder topsport vallen net zoals het betaald voetbal. Mijn monteur Felice heeft de kart gewoon erg goed voor elkaar. Ik was de beste met een Iame-motor en achter mij zaten zes rijders met een TM-motor. De motorman van Iame kwam naar me toe en zei ‘Bravo, René’.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS