Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Indrukwekkende Misano-overwinning Marciello en Boguslavskiy; grandioze P5 voor Thierry Vermeulen! +UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 15 juli 2023 17:00

Raffaele Marciello en Timur Boguslavskiy behaalden zaterdagmiddag de overwinning in Race 1 in Misano, waarmee de #88 Akkodis ASP Mercedes-AMG-combinatie naar de top van het Fanatec GT Sprint Cup-klassement steeg. Marciello begon aan de kop van een recordveld van 42 auto's en reed rustig voor de #14 Emil Frey Racing Ferrari van Giacomo Altoè toen de lichten uitgingen. Er volgde een drama toen de #126 Imperiale Racing Lamborghini van Loris Spinelli door contact van het circuit gleed, terwijl ook Nicolai Kjaergaard (#159 Garage 59 McLaren) en Gilles Magnus (#21 Comtoyou Racing Audi) betrokken raakten bij het incident. Gelukkig kon de race echter groen blijven.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 1

Marciello deed er langer over dan normaal om weg te rijden van het veld, waarbij Altoè tijdens het eerste deel van de stint de druk op de Mercedes-AMG-coureur hield. Pas kort voor het halfuur kon de leider zijn benen echt strekken en vijf seconden voorsprong op de Ferrari trekken voor hun verplichte stops. De #188 Garage 59 McLaren behaalde de derde plaats in het algemeen klassement tijdens de eerste stint, waarbij Henrique Chaves fantastisch werk leverde aan het stuur van de Bronze Cup-uitblinker.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 2

Marciello's voorsprong van vijf seconden gaf Akkodis ASP een nuttig kussen tijdens het pitvenster, en hun zaak werd verder geholpen toen de achtervolgende Emil Frey Racing Ferrari vertraging opliep tijdens zijn stop. Dit gaf Boguslavskiy een voorsprong van negen seconden aan het begin van zijn stint, gevolgd door Konsta Lappalainen in de #14 en de #12 Comtoyou Racing Audi van Nicolas Baert. Chaves gaf het over aan Miguel Ramos, die de rangorde verspeelde nadat hij de minimale pittijd had gehaald die vereist was voor bronzen lopers, hoewel hij comfortabel de leiding in de klasse had.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 3

De grootste stijger in deze fase van de race was de #32 Team WRT BMW. Charles Weerts had enige vooruitgang geboekt vanaf de 22e plaats op de grid, terwijl Dries Vanthoor door gelikt pitwerk en verschillende terugvallende Bronze Cup-auto's de tweede helft van de race als zesde kon beginnen. De Belg zou de ster van de stint blijken te zijn, snel voorbij de #9 Boutsen VDS Audi voor de vijfde plaats voordat hij zijn zinnen zette op een zeer onwaarschijnlijk podium.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 4

Het volgende doelwit van Vanthoor was de #69 Emil Frey Racing Ferrari van Thierry Vermeulen, die hij met nog vier minuten op de klok passeerde. Hij naderde snel de achterkant van Baert, die op een eerste podium stond in de auto die hij deelt met Fred Vervisch. Maar met drievoudig Sprint Cup-kampioen Vanthoor in zijn spiegels had de jonge duif zijn werk gedaan. Bij een poging tot verdedigen verloor hij even de controle over de auto, en dat was alles wat Vanthoor nodig had om de overstap naar P3 te maken.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 5

Vooraan slaagde Boguslavskiy perfect in de stint en behield hij een comfortabele voorsprong op Lappalainen op weg naar de overwinning en een terugkeer naar de top van het Sprint Cup-klassement. De coureur van Emil Frey Racing had een achterstand van 7.461 seconden bij de zwart-wit geblokte vlag, waarmee hij zijn eerste podium in de serie veiligstelde en een primeur voor de nieuwe Ferrari 296 GT3. Vanthoor was een opmerkelijke derde, de #32 had vanaf zijn startplaats 19 posities goedgemaakt, terwijl de top-vijf werd gecompleteerd door de #12 Audi en de #69 Ferrari van Costa en Thierry Vermeulen. Het Emil Frey-duo reed een voortreffelijke race en komend van P9 op de startgrid, wisten ze zich gedurende de race steeds verder naar voren te werken.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 6

De zesde overall ging naar de #9 Boutsen VDS Audi, die dankzij Aurélien Panis en Alberto Di Folco de Gold Cup in de wacht sleepte. Dit was een comfortabele overwinning, met als grootste uitdaging de #30 Team WRT BMW die als 11e overall eindigde. Het was een soortgelijk verhaal in de Silver Cup toen Jordan Love en Frank Bird een gepolijste overwinning behaalden, het HRT-duo eindigde vier plaatsen voor het mede-Mercedes-AMG-team Madpanda Motorsport.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 7

Garage 59 behaalde een verdiende overwinning in de Bronze Cup, de #188 McLaren eindigde uiteindelijk als 13e algemeen met Ramos achter het stuur. De volleerde amateurcoureur vocht tegen de hitte om de klus te klaren die door Chaves was begonnen en eindigde met een indrukwekkende acht plaatsen voorsprong op de #911 Pure Rxcing Porsche. Het was een zoete overwinning voor het Britse team, dat dit seizoen een sensationeel tempo had laten zien zonder ooit een resultaat mee naar huis te nemen.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 8

Ondanks de recordgrid had de race geen safety car nodig en bleek hij opmerkelijk schoon. Er waren echter tal van gevechten op het circuit, waaronder Valentino Rossi die een stofwolk deed opwaaien om zijn #46 Team WRT BMW voor de #11 Comtoyou Racing Audi te krijgen. Rossi werd afgelost door Maxime Martin, die tijdens de tweede stint verwikkeld raakte in een langlopende strijd met dezelfde auto en de #60 VSR Lamborghini.

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 9

Nu de actie van zaterdag achter de rug is, richt de aandacht zich op het programma van zondag. Kwalificatie 2 begint om 09:00 uur CEST, gevolgd door Race 2 om 14:00 uur. Beide sessies worden live gestreamd in het Engels, Frans, Duits en Italiaans op het GT World YouTube-kanaal.

Klik hier voor uitslag van Race 1 op zaterdagmiddag van de Fanatec World Challenge Europe in Misano

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 10

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 11

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 12

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 13

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 14

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 15

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 16

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag 17

Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 18


Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 19


Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 20


Fanatec GT Sprint Cup Misano race zaterdag Foto 21
Fanatec Europe GT Sprint Cup-race Misano event poster

Foto's: Fanatec Europe GT Sprint Cup

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS