Formule 1

Hou jij van een adrenaline rush?

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 april 2023 08:22

Ben jij dol op spanning en sensatie? Autoracen kijken of zelf doen is ondermeer aantrekkelijk, omdat de snelheid en het gevoel van gevaar zorgen voor adrenaline. Ook parachutespringen roept dit soort gevoelens op, net als fysiek minder inspannende activiteiten zoals het afsluiten van voetbalweddenschappen, het lezen van een spannend boek of het kijken van een horrorfilm. Hetzelfde gevoel krijg je van een rondje in de achtbaan of het kijken van een wedstrijd van je favoriete club. Wat doet die spanning in je lichaam en waarom vind je dat fijn?

null


Wat is een adrenaline rush?

Als adrenaline plotseling vrijkomt in je lichaam, wordt dit ook wel een adrenaline rush of adrenalinestoot genoemd. Een adrenalinestoot is één van de belangrijkste verdedigingsmechanismen in je lichaam. Je kan zo’n adrenalinestoot ook bewust opzoeken door het ondernemen van activiteiten die spanning veroorzaken. Je krijgt er energie van en het voelt alsof je de hele wereld aankan. Adrenaline maakt je lichaam zelf aan. Je kan het niet uit je voeding halen en er zijn ook geen supplementen voor.

Welke processen worden in je lichaam in gang gezet?

Adrenaline is een hormoon dat in je bijnieren wordt aangemaakt. Je lichaam maakt dit hormoon aan als het voelt dat het in gevaar is. Vroeger kon je zo je leven redden als je bijvoorbeeld oog in oog stond met een mammoet. Door de adrenaline was je in staat om snel te reageren en net wat harder weg te rennen. Adrenaline werkt nog steeds op dezelfde manier. Als je schrikt of als je sport, maak je adrenaline aan. Door de adrenaline gaat je hart sneller kloppen waardoor het bloed sneller door je lichaam rondgepompt wordt en je bloeddruk stijgt. Zo komt er meer zuurstof en energie bij je spieren terecht en ben je beter in staat om sneller en krachtiger te handelen. Adrenaline heeft niet alleen effect op je fysieke prestaties. Ook je hersenen werken effectiever. Je denkvermogen verbetert en daardoor kan je je beter concentreren en ben je alerter. Je hersenen kunnen zelfs meer indrukken verwerken dan je ogen op dat moment zien. Sporters die een explosieve sport beoefenen, wekken vlak voor de wedstrijd adrenaline bij zichzelf op. Zo zie je sprinters vlak voor de start zichzelf op hun benen slaan. Ook judoka’s slaan zichzelf vaak voor een wedstrijd. Adrenaline zou je ook op kunnen wekken door iemand te laten schrikken. Een sporter heeft hier niet veel aan, omdat de stoot adrenaline die door het schrikken wordt aangemaakt vaak na vijf minuten alweer weg is.

Zorg voor balans

Zo’n adrenaline rush geeft je een heerlijk gevoel. Zeker als je weet dat je niet echt in gevaar bent. Bovendien kan adrenaline je helpen om beter te presteren. Zorg voor voldoende rust, zowel lichamelijk als geestelijk. Als je voldoende rust neemt, kan het opzoeken van wat extra spanning helemaal geen kwaad. Het gevoel dat je daardoor krijgt, is onbeschrijfelijk.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS