Formule 1

Het wordt ouderwets spannend in Singapore: een race die Max Verstappen nog nooit gewonnen heeft...

Uitgegeven door Peter Vader • 15 september 2023 17:02

Hoewel de zegereeks van Max Verstappen dit jaar anders doet vermoeden, staat er komend weekend grote druk op de tweevoudig F1-wereldkampioen. Hij namelijk moeten winnen waar hij nog nooit eerder heeft gewonnen, om zijn recordrun dit weekend in en na Singapore voort te kunnen zetten. Misschien is Singapore wel de plek van zijn zwaarste uitdaging van het seizoen tot nu toe. Marina Bay is niet een van de 23 circuits waar de tweevoudige wereldkampioen van Red Bull bovenaan het podium heeft gestaan. En Verstappen’s prestaties uit het verleden geven ongetwijfeld hoop aan rivalen dat ze een einde willen en kunnen maken aan Max’ dominantie. En wat doet het weer in Singapore? (Weersvoorspelling F1 Singapore)

Max_Verstappen_Sergio_Perez
Ze zullen er allebei alles aan doen om te winnen: Max Verstappen omdat hij in Singapore nog nooit heeft gewonnen en Sergio Perez omdat hij vorig jaar juist wel in Singapore heeft gewonnen...

Meest uitdagende weekend
Verstappen heeft een ongekende winning streak van tien races achter zijn naam staan, maar eindigde vorig jaar als zevende in de straten van Singapore, terwijl zijn Mexicaanse teamgenoot Sergio Perez zegevierde voor de twee Ferrari-coureurs. “Singapore wordt waarschijnlijk het meest uitdagende weekend van de komende races, omdat de inzet op een stratencircuit hoger ligt en het deelnemersveld meestal erg close is. Om nog maar te zwijgen van de hitte en de vochtigheid”, aldus Verstappen. “Vorig jaar hadden we een heel ongelukkig weekend, hopelijk gaat het dit jaar iets beter…” voegde hij eraan toe.

Max_Verstappen_winnaar_GP_Italie_2023

Max Verstappen nu voor het eerst winnaar in Singapore?


250e F1-start
Sergio Perez kan zondag zijn 250e F1-start voluit vieren door de voorsprong van 145 punten van Verstappen te verkleinen met nog acht ronden te gaan op een circuit waar passeren lastig is, waar de muren meedogenloos zijn en de safety cars veelvuldig worden ingezet. De kwalificatie is cruciaal en de weerberichten wijzen ook op wat regen.

Constructeurstitel veroveren?
Red Bull, winnaars van elke race dit jaar, kan wiskundig gezien de constructeurskroon veroveren als ze een-tweetje eindigen en Mercedes er niet scoort. Een scenario dat onwaarschijnlijk maar niet onmogelijk lijkt. “Het is een stratencircuit, het is één van de zwaarste op de kalender. We hebben vorig jaar gezien hoe gevaarlijk het kan zijn, dus we zullen ons best doen om dit momentum gaande te houden”, aldus Red Bull-teambaas Christian Horner. “Er zijn zoveel elementen die een rol spelen: of het nu gaat om betrouwbaarheid, geluk, strategie, een pitstop, tempo, weer. Je moet op de hoogte blijven van je spel. Op een dag zullen we verslagen worden, dat is onvermijdelijk. Het is gewoon een kwestie van wanneer, en uiteraard willen we het wanneer zo ver mogelijk uitstellen”, voegde de Red Bull-baas eraan toe.

Strijd_Sainz_en_Verstappen_GP_Italie_Monza_2023
Theoretisch is Ferrari de grootste tegenstrever van Red Bull in Singapore


Ferrari grootste tegenstrever
Het Marina Bay Street Circuit is ingekort en aangepast als gevolg van voortdurende bouwwerkzaamheden, teruggebracht van 23 bochten naar 19 met een langer recht stuk dat een snellere ronde en snellere race zal opleveren. Carlos Sainz van Ferrari stond tijdens de vorige ronde in Monza op pole, terwijl teamgenoot Charles Leclerc vorig jaar in Singapore vanaf de pole vertrok. Ferrari wordt getipt als de grootste uitdager van Red Bull, net als in Monza. “Zoals op alle stratencircuits kan de coureur hier echt een groot verschil maken”, aldus Ferrari-baas Fred Vasseur. “We hebben veel voorbereidend werk gedaan in de simulator en nu is het de sleutel dat Carlos en Charles zoveel mogelijk ronden moeten rijden in de vrije training, om al het potentieel uit de SF-23 te halen.”

Mercedes_vs_Red_Bull
Ook Mercedes is ongelofelijk close met Red Bull, wie wint het in Singapore?

“Ongelofelijk close”
Lewis Hamilton van Mercedes heeft vier keer gewonnen in Singapore en het team heeft goede hoop op een goed resultaat. Voorafgaand aan de actie in Marina Bay meldt Mercedes-teambaas Toto Wolff, geciteerd door GrandPrix247: “De strijd met onze naaste concurrenten is ongelooflijk close. Het is moeilijk te voorspellen hoe de volgorde elk weekend zal uitwerken. Desalniettemin presteren we doorgaans beter op circuits met veel downforce, dus we hebben goede hoop op een competitief optreden.” Behalve Mercedes zal ook Aston Martin hopen te strijden voor de podiumplaatsen.

Stand_2023_F1-constructeurs_na_Monza
Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS