Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Herinner je je de Speirling EV? Waarschijnlijk niet. Maar daar komt verandering in want hij is binnenkort gewoon te koop! + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 8 januari 2023 15:01 • Print artikel

Hij is mooi van lelijkheid. Bepaald niet oogstrelend, maar wel héél gaaf! Herinner je hem nog van het Festival of Speed 2022? Het lijkt als of hij al verdwenen is in de geschiedenis, maar het is nog niet eens zo heel lang geleden dat de McMurtry Spéirling (ja, sorry, ik kan er ook niets aan doen dat-ie zo heet) zijn sensationele recordrit reed in 39,08 seconden. Een bijna bovenaardse ervaring die in de geest is gegrift van iedereen die er getuige van was. Als McMurtry vóór dat Goodwood-weekend nog enigszins onbeduidend aan de rand van deze niche in de EV-markt stond, was zijn creatie op dat moment ineens wereldberoemd. Oh…, alleen wereldberoemd in Engeland natuurlijk…

null

Een teken van vertrouwen
De belangstelling voor de Spéirling EV is nu zelfs zo groot dat DK Engineering nu een commerciële relatie is aangegaan met McMurtry Automotive. DK wordt de exclusieve agent in Groot-Brittannië voor het snelgroeiende bedrijf, wat een teken van vertrouwen is, aangezien DK al bijna 50 jaar bestaat en McMurtry pas in 2016 werd opgericht. De teams zullen nu samenwerken om de Spéirling op de markt te brengen in Groot-Brittannië. James Cottingham van DK zei over de deal: “In de kern is DK een ingenieursbureau en het is verbazingwekkend om te zien wat McMurtry heeft gerealiseerd. Ik hou van wat het team doet, elektriciteit toepassen, maar ze kiezen daarbij wel voor een andere aanpak dan simpelweg de EV-menigte volgen. Er is enorm veel respect voor het werk dat ze al hebben verzet en de prestaties die worden geleverd met de Spéirling. Die auto benadert prestaties van als het ware Formule 1-auto’s die op de circuits rondrijden, daarbij gebruikmakend van elektriciteit. We denken dat het goed zal passen bij ons klantenbestand - voor degenen die een elektrische auto willen hebben, maar die niet geïntrigeerd of geïnteresseerd waren in iets dat eerder werd aangeboden. Het team tilt de technologie naar een hoger niveau en we zijn er trots op deel uit te maken van deze opwindende reis met hun toekomstige projecten. We zijn hun exclusieve agent voor het United Kingdom en we ondersteunen McMurtry als een revolutionair Brits bedrijf.”

McMurtry-Speirling 2

Het geheim van het succes
Het geheim van het succes is bekend: de verbluffende 2.000kg aan downforce die hij genereert vanuit stilstand. Zoals McMurtry zelf behulpzaam opmerkt: “Dat is meer dan een Formule 1-auto die 240 km/u haalt. Dat is best handig als je maar een afstand van 1,16 mijl hoeft af te leggen. Ook best handig is de gewichts/vermogen verhouding die wordt geclaimd voor de Spéirling, waardoor een tijd van 0-100 km/u in 1,5 seconden mogelijk is. Het is duidelijk dankzij deze beide eigenschappen – dat wil zeggen een absurde topsnelheid en een woeste acceleratie - dat de eenzitter het doel heeft bereikt dat zijn creator zich had voorgesteld. Met een beetje hulp van Max Chilton natuurlijk. De voormalig F1-coureur is nog niet zo lang aan het team toegevoegd, maar met zijn geslaagde recordpoging tijdens het Festival of Speed’ heeft hij onmiddellijk zijn sporen verdiend. En er komt nog meer. Naast het vooruitzicht van een straatversie die nu verkocht gaat worden door DK Engineering suggereert McMurtry dat er al 'radicale updates' gepland zijn voor de auto, met als doel de prestaties op te schroeven om extra snelheid en nieuwe ronderecords in de toekomst te vestigen. Gezien het niveau waarop de Spéirling zich al bevindt, vrees je eerder voor een verbetering van iedere beste tijd die eerder op vrijwel elke locatie is gerealiseerd. Da’s er wel eentje om naar uit te kijken, hè?

McMurtry-Speirling 3

Leuk toch?
Leuk om het nieuwe jaar af te trappen met goed nieuws, toch? Hoewel er nog geen woord is gerept over prijs en beschikbaarheid in de UK. Maar je vergeet hem toch niet meer want je herinnert je altijd hoe snel McMurtry zich voortbeweegt, aldus Matt Bird van PistonHeads. Een paar jaar geleden waren er waarschijnlijk niet veel mensen buiten het McMurtry-bedrijf met kennis van deze fascinerende kleine elektrische auto. En nu staat hij op het punt om verkocht te worden via één van de meest vooraanstaande supercar-specialisten van het land na een verbazingwekkend Goodwood-record. The sky is the limit voor deze Super EV! Hoog tijd om ook maar naar het Europese vasteland over te steken?

McMurtry-Speirling 1

McMurtry-Speirling 4

McMurtry-Speirling 5

McMurtry-Speirling 13

McMurtry-Speirling 14

McMurtry-Speirling 15

McMurtry-Speirling 6

McMurtry-Speirling 7

McMurtry-Speirling 8Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS