Formule 1

Helmut Marko verwijst naar 'niet behulpzame' berichten Lando Norris als 'doorslaggevende factor' voor zege Max Verstappen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 mei 2024 05:02

Dr. Helmut Marko denkt dat een radioboodschap van Will Joseph aan Lando Norris 'niet behulpzaam' was in Imola,' en dan heb ik het nog niet eens over een wat langzame out-lap na zijn pitstop of een wobble of twee toen hij Max Verstappen achterna zat'.

Max Verstappen Red Bull Racing F1

Hoewel Verstappen op weg leek naar een relatief eenvoudige vijfde seizoenszege tijdens de Grand Prix van Emilia Romagna op zondag, maakte Norris het nog spannend met een late aanval.

Norris kwam tot binnen DRS-bereik van de Red Bull-coureur, maar kwam ronden tekort en moest genoegen nemen met de tweede plaats, slechts 0,725 seconde achter Verstappen.

Verstappen gaf toe dat hij 'hard' had moeten werken voor de overwinning omdat hij moeite had met grip na het wisselen naar de harde banden, terwijl de MCL38 van Norris tot leven kwam.

Maar aan het einde van een race waarin Norris geen optimale out-lap had na zijn pitstop en ook een paar fouten maakte toen hij inliep op Max Verstappen, zei Marko dat dit niet de doorslaggevende factoren waren voor Verstappens overwinning.

"Het belangrijkste was dat we het goed deden op de medium band en langzamer waren dan McLaren op de harde band. Na twee of drie ronden daalde de temperatuur en raakten we niet in het optimale banden-window. Het was een ongelooflijke prestatie van Max die absoluut foutloos reed. Godzijdank had Lando twee of drie hobbels in zijn herstel waardoor hij lang niet in de DRS-zone kon komen."

Maar wat volgens hem ook een rol zou kunnen hebben gespeeld, waren de berichten van Norris' race engineer aan de Brit. Nadat hij zijn raceingenieur Joseph al had verteld dat hij aan het pushen was toen hij werd ingelicht over het tempo van Charles Leclerc, kwam Joseph weer op de radio tijdens het late gevecht van de Brit met Verstappen. "Lando, push nog wat meer in bocht 9", zei hij. Norris: "Ik push zoveel als ik kan, maat. Bedankt."

Helmut Marko denkt dat deze berichten eerder irritant dan inspirerend zouden zijn geweest. "Het was een interessant radiobericht van zijn engineer. Hij reed op de absolute limiet en hij zei dat hij zijn snelheid moest verhogen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS