Formule 1

Helmut Marko geeft grote vragen toe over Red Bull na falen Mercedes in het verleden

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 februari 2024 05:40

Nu Red Bulls nieuwe RB20 'ideeën' put uit de Mercedes van vorig jaar, geeft Helmut Marko toe dat alleen de tijd zal leren of Red Bull die Mercedes-achtige onderdelen voor hen kan laten werken. Toen Mercedes aan het begin van vorig seizoen hun nul-pods liet vallen en er niet in slaagde om ook maar één Grand Prix te winnen, beloofde teambaas Toto Wolff om elk onderdeel van de auto te veranderen in de aanloop naar het kampioenschap van dit jaar.

Max Verstappen en Helmut Marko Red Bull Racing F1


Mercedes deed precies dat, veranderde zelfs de zitpositie van de coureur in de auto en voegde verschillende innovaties toe. Voor Red Bull, gezien hun dominantie met 21 overwinningen uit 22 Grands Prix, werd verwacht dat de RB20 meer een evolutie dan een revolutie zou zijn.

Het team uit Milton Keynes verraste dan ook velen in de paddock toen het een heel andere RB20 op de baan zette, met de auto voorzien van 2023 Mercedes-achtige gulleys op de motorkap en inlaten aan de zijkant, vergelijkbaar met het geschrapte zero-pod ontwerp van Mercedes.

Je kunt wel zeggen dat de RB20 en de W15 de twee auto's zijn die iedereen goed in de gaten houdt tijdens het testen. Marko erkent dat het nieuwste ontwerp van Adrian Newey 'een kleine revolutie' is, zeker 'meer dan een evolutie'.

Maar hij vertelt ServusTV dat Red Bull de 'ideeën' van Mercedes heeft gekregen en zegt dat de intepretatie van Red Bull 'niet zo extreem' is als wat Mercedes in het verleden heeft gedaan.

Het was echter iets dat 'heel goed' werkte in de simulatie van het team, waardoor Red Bull de ontwerpelementen overnam. Hij geeft echter toe dat het nog kan blijken dat Red Bull net als Mercedes is misleid door wat het in de windtunnel zag. "Zij waren ook overtuigd door de gegevens van hun sidepod-concept", voegde hij eraan toe. "In de praktijk werkte het helemaal niet. We zullen nu tijdens de tests zien of we deze oplossing, of laten we zeggen een vergelijkbare oplossing, succesvol kunnen implementeren."

Voorlopig ziet het pakket van de RB20 van Red Bull er competitief uit getuige de eerste testdag in Bahrein. Max Verstappen klokte de snelste tijd op dag 1.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS