Formule 1

Hamilton: "Ik denk dat teams op zijn minst een statement naar buiten brengen om duidelijk te maken dat ze dat soort dingen niet tolereren"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2023 19:01

SINGAPORE - Lewis Hamilton heeft gezegd dat managers als Red Bull-adviseur Helmut Marko de progressie van Formule 1 als sport tegenhouden na zijn controversiële opmerkingen over Sergio Pérez . Volgens Hamilton wordt die kwestie niet alleen rechtgezet doordat Marko zijn excuses heeft aangeboden.

Sergio Pérez en Helmut Marko


De Oostenrijker kreeg in de aanloop naar de Grand Prix van Singapore veel negatieve aandacht door te beweren dat sommige zwakheden van Red Bull-coureur Pérez kunnen worden toegeschreven aan eigenschappen van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Zijn bewering was beledigend, maar ook feitelijk onjuist omdat Pérez Mexicaans is en dus afkomstig van het Noord-Amerikaanse continent.

Hamilton zet zich in voor een meer inclusieve Formule 1. De zevenvoudig wereldkampioen was dan ook teleurgesteld te lezen wat Marko had gezegd, al noemde hij het ‘niet verassend’.

"Het is totaal onacceptabel wat hij zei", vertelde Hamilton tegen Sky F1. "Terwijl we zeggen dat er geen ruimte is voor enige vorm van discriminatie binnen deze sport, waar ook geen ruimte voor zou moeten zijn, is het niet goed voor ons mensen in zijn positie, dit soort opmerkingen te laten maken."

"Het benadrukt het werk dat nog gedaan moet worden. Er zijn veel mensen op de achtergrond die echt proberen om dit soort dingen te bestrijden. Maar het is moeilijk manoeuvreren als je mensen aan de top hebt die dat soort denkwijzen hebben. Denkwijzen die ons ervan weerhouden om vooruit te komen."

Hamilton noemde het 'interessant' dat Red Bull als team heeft gezwegen over de zaak, terwijl het gebruikelijk is dat er verklaringen worden afgelegd waarin dergelijke incidenten worden veroordeeld.

Marko verontschuldigde zich voor zijn acties en Pérez bevestigde dat na een gesprek tussen hen. Hamilton zei echter dat dit niet iets is dat alleen kan worden rechtgezet door excuses aan te bieden. "Ik weet niet wat er verder is gezegd... Dat moet je aan Checo Pérez vragen", zei Hamilton. "Maar het is niet iets waarvoor je even je excuses aanbiedt en dat het dan klaar is. Er moet meer gebeuren. En ik denk dat teams op zijn minst een quote naar buiten brengen om duidelijk te maken dat ze dat soort dingen niet tolereren. Het is interessant dat ze dat in dit geval niet hebben gedaan."

"Het is niet mijn team en het is niet hoe wij ons als team gedragen. Het laat alleen zien hoe belangrijk het is dat we doorgaan met het werk dat ik probeer te doen met mijn team en met de sport. We hebben nog veel werk te doen om ervoor te zorgen dat dit een meer inclusieve omgeving is."

Red Bull kan het constructeurskampioenschap van 2023 op zijn naam schrijven tijdens de Grand Prix van Singapore dit weekend, als ze een een-twee finishen en Mercedes niet scoort.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS