Autosport NL • Ford Fiesta Sprint Cup

Gianni van de Craats geeft autosportdebuut passend vervolg: weer podium in Ford Fiesta Sprint Cup

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juli 2021 00:23

ZOLDER – Gianni van de Craats heeft zijn uitstekende debuut in de autosport een passend vervolg gegeven. De vijftienjarige coureur uit Harskamp werd zondag in Zolder derde in het Junioren-klassement van de Ford Fiesta Sprint Cup (Divisie 1). Een vierde en tweede plaats in de respectievelijke races volstonden daarvoor.

Gianni van de Craats

Bij zijn debuut in de klasse op het circuit van Zandvoort was Gianni tweede geworden, met zijn derde plaats in Zolder bewees hij op de racepiste in Belgisch Limburg dat hij tot een vaste waarde voorin behoort in de Junioren-klasse (voor rijders jonger dan 24 jaar oud).

Dat feit verbaasde hem een beetje, bekende Gianni. “Ik had wel gedacht dat ik in Divisie 1 redelijk zou kunnen meekomen. Maar om elk raceweekend podiums te kunnen pakken, dat dan weer niet”, zei de snelle Gelderlander van NXT Racing.

Hoe hij dan nu al zo snel is? “Dat komt vooral door de begeleiding bij NXT en de begeleiding van coureur Jaap van Lagen. Ik heb geleerd dat je in de autosport vooral niet te lief moet zijn, ook niet met verdedigen. Of eigenlijk rijden in het algemeen. En je moet constant zijn. Anders lig je zo weer achteraan.”

Omdat hij jarenlang gekart heeft, zit het met de basis die Gianni als coureur heeft gelegd wel snor. Maar uiteraard zijn er grote verschillen tussen karten en autosport. Bijvoorbeeld dat hij nu in een voorwiel aangedreven auto rijdt, terwijl zijn kart achterwiel aangedreven zijn. “Tijdens de eerste paar weekenden was rijden in een voorwiel aangedreven auto wel even wennen, maar je went er redelijk snel aan, heb ik gemerkt.”

Tijdens de races op Zolder liet Gianni zien dat hij zijn mannetje in een auto inmiddels uitstekend staat. Al had hij in race één wel te kampen met een niet honderd procent functionerende turbo. “De race ging qua rijden goed, maar door dat probleem met de turbo vloog iedereen me op het rechte stuk voorbij. Ik kwam acht kilometer per uur tekort. Maar dankzij straffen voor andere rijders en een aantal uitvalbeurten ben ik nog vierde geworden.”

Gianni van de Craats

Omdat het team wist waar het euvel lag, kon het dat grotendeels ongedaan maken voor race twee. Gianni: “We hadden het merendeel van het vermogen terug, maar het was nog niet honderd procent. Wel was het goed genoeg om mee te komen met de rest. De topsnelheid was echt wel een stuk beter.”

“Ik kon nu op rechte stuk aanhaken bij andere rijders. En overall was de pace goed. Oké, nog steeds niet genoeg om overall vooraan mee te rijden, maar hopelijk is dat in Assen voor de volgende ronde van het kampioenschap wel goed. Ik hoop ook wel dat we aan het eind van het seizoen in de top vijf overall rijden.”

Doordat hij afgelopen weekeinde in Zolder moest racen, miste Gianni de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap karting in Venray. Want Gianni blijft erbij karten. “Karten blijft mooi. Ik rijd dit jaar nog een paar NK’s in de ID Engines Shifter-klasse. Dat ik afgelopen weekend in Venray niet kon meedoen, vond ik wel jammer.”

Zijn eerstvolgende race is opnieuw in de Ford Fiesta. Die wordt gehouden in Assen in het weekeinde van 7 en 8 augustus. “Ik heb er nu een paar keer getest. Die tests gingen goed, de snelheid zat er meteen goed in. Hopelijk kunnen we goed meekomen. Al is het niet mijn baan omdat die zo vlak is. Dat vind ik wel jammer. Ik houd van hoogteverschil zoals op het circuit van Spa.”

Dat Assen dat niet heeft, belemmerde Gianni overigens geenszins in zijn ambities voor het raceweekeinde op dat circuit. “Ik hoop bij de Junioren sowieso om de overwinning mee te doen, of dat we er in ieder geval de snelheid voor hebben!”

Gianni van de Craats wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Polskamp en NXT Racing.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS