Formule 1

Gaat Ford de exit clausule in het contract met Red Bull toepassen als Horner-gate verder escaleert?

Uitgegeven door Peter Vader • 20 februari 2024 18:02

Iedereen wacht met smart op de uitkomst van Horner-gate. Misschien wel één van de meest bizarre rellen in de Formule 1 van de laatste jaren. Maar deze zaak kan ook een hele onverwachte wending krijgen, als grote sponsoren oftewel teampartners zich ermee gaan bemoeien. Of zich juist niet meer ermee bemoeien. We doelen op wat er door de Financial Times werd gemeld, namelijk dat Ford zijn exit clausule in het contract zou kunnen toepassen die staat in de overeenkomst die Red Bull bindt aan de grote Amerikaanse automobielproducent. De Ford CEO Mark Rushbrook heeft er al over nagedacht…

Red Bull Ford Christian Horner


Hoge gedrags- en integriteitsnormen
“Als familiebedrijf en als bedrijf dat zich aan zeer hoge gedrags- en integriteitsnormen houdt, verwachten we hetzelfde van onze partners”, zei Rushbrook vorige week. “Het lijkt ons, en uit wat ons is verteld, dat Red Bull de situatie zeer serieus neemt. Natuurlijk maken ze zich ook zorgen over hun merk. Daarom zijn ze een onafhankelijk onderzoek gestart. Totdat we zien welke waarheid naar buiten komt, is het te vroeg om overal commentaar op te geven."

Steun Ford onontbeerlijk
Voor Red Bull betekent de samenwerking met Ford een fundamentele stap in de ontwikkeling van het PowerTrains-project. De samenwerking moet resulteren in het gebruik van een volledig in eigen huis gemaakte motor vanaf 2026. De kennis en ondersteuning van de Amerikaanse autoreus is daarbij onontbeerlijk.

Zich onmiddellijk distantiëren?!
Het is duidelijk dat als het schandaal zou worden bevestigd, het zeer waarschijnlijk is dat veel van de teampartners, vooral de Amerikaanse, zich onmiddellijk zouden distantiëren, waardoor de samenwerking tot een einde zou komen. Om deze redenen heeft de autofabrikant volgens de Financial Times "de mogelijkheid om de samenwerking op te zeggen als hij dat wenst". Spannend dus. De verwachting is dat het definitieve oordeel over de Horner-kwestie er zal komen tussen de tests in Bahrein en de eerste race, die een week later ook op hetzelfde circuit van Sakhir zal plaatsvinden. Intussen zal Christian Horner gewoon aanwezig zijn bij de pre season tests in Bahrein.

Red-Bull-x-Ford-Powertrains-logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS