Formule 1

Franz Tost: "Het ontwikkelen van een jong talent is ‘work in progress’ en duurt minimaal drie jaar"

Uitgegeven door Peter Vader • 5 december 2023 11:27

Franz Tost gaat zijn functie van AlphaTauri-teambaas vaarwelzeggen. Het is tijd om met pensioen te gaan en ook andere dingen te doen. Maar zijn talent gaat toch niet helemaal verloren voor de Formule 1, want Helmut Marko meldde vorige week dat Tost als consultant kan worden ingezet als dat ergens in de Red Bull-gelederen noodzakelijk wordt geacht. Gelukkig maar, want goede raad is duur. De 67-jarige vertrekkende teambaas heeft een cruciale rol gespeeld bij het vormgeven van de carrières van enkele van de meest illustere namen uit de Formule 1, waaronder Sebastian Vettel, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Alex Albon.

AlphaTauri_Franz_Tost_Yuki_TsunodaYuki Tsunoda omhelst Franz Tost en zegt: "Het is duidelijk dat ik zonder Franz hier niet zou zijn"

In de dagelijkse praktijk bleek dat het mentorschap van Franz Tost veel verder ging dan het overbrengen van technische expertise en strategische begeleiding. Hij hanteerde een holistische benadering van de ontwikkeling van coureurs, waarbij zowel prestaties op het circuit als persoonlijke groei werden betrokken. De Oostenrijker begrijpt het belang van het koesteren van mentale kracht en het bevorderen van een gevoel van kameraadschap binnen het team, waardoor een omgeving wordt gecreëerd waarin jonge coureurs zich gesterkt voelen om hun grenzen te verleggen en hun dromen na te streven, schreef f1i, com in een bericht over de kennis en kunde van de afscheidnemende teambaas.

Een schoolvoorbeeld van een coureur uit de school van Tost, is Yuki Tsunoda. Hij debuteerde in 2021 in de veeleisende wereld die Formule 1 heet. Tsunoda werkte in korte tijd het hele alfabet af van leren, beginnersfouten en vooral frustrerende tegenslagen. "Het is duidelijk dat ik zonder Franz hier niet zou zijn (in de F1, red.)", zei Tsunoda, geciteerd door Motorsport.com. “Hij geeft me zeker elke race veel advies. Zelfs op de slechte momenten, goede momenten delen we het geluk of verdriet met elkaar. Hij is altijd de grootste supporter van het team. Hij vertrouwt altijd op mijn talent, mijn snelheid, eigenlijk alles. Zonder zo’n goede back-up had ik me niet zo goed kunnen ontwikkelen als coureur.” Dankbare woorden van de jonge Japanner, die afgelopen seizoen een vertrouwenwekkende balans in zijn prestaties wist te brengen. Het ontwikkelen van een jong talent is volgens Tost een ‘work in progress’ over een periode van minimaal drie jaar. De wijze waarop Yuki Tsunoda nu presteert, is typerend voor de visie en aanpak van Franz Tost. Dat er nog maar velen mogen volgen…

Alpha_Tauri_Yuki_Tsunoda_GP_Brittain_2022

AlphaTauri_legend_Franz_TostBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS