Formule 1

Ferrari wil in gesprek met de F1 over financiële compensatie: "We hebben behoorlijk wat consequenties"

Uitgegeven door Wim Boekel • 21 november 2023 07:44

Ferrari F1-teambaas Fred Vasseur gaat in gesprek met de Las Vegas Grand Prix-stakeholders. De Fransman wil compensatie voor de kapotte auto van Carlos Sainz die door een putdeksel geraakt werd. De Ferrari SF-23 raakte zwaar beschadigd aan de vloer, het chassis en zelfs de stoel van de Spanjaard brak. De reparaties zijn een aanslag op het budgetplafond van de Scuderia Ferrari. Daarnaast was er ook behoorlijke schade aan de motor, waardoor Sainz tien plekken straf op de grid kreeg.

Carlos Sainz

“Er zit geen voorziening in het budget of het kostenplafond, waarbij crashes worden uitgesloten”, aldus de Fransman tegenover de media. “Absoluut, je hebt veel meer extra kosten. De kabelboom was beschadigd, de versnellingsbak was beschadigd, de accu was beschadigd, de motor is dood. Wat betreft de financiële kant hebben we behoorlijke consequenties, aan de sportieve kant, zelfs op de voorraad aan reserve onderdelen van het budget is het zeker geen gemakkelijke. Er gaat een gesprek komen. De beslissing is iets anders.”

Overigens wil Vasseur niet alleen praten over de financiële kant. De teambaas wil ook het gesprek aangaan over het trage ingrijpen. Er waren al metalen delen op het circuit te zien, maar het duurde een minuut tot de gele vlag werd gewijzigd in de rode. “We moeten het ook hebben over de omstandigheden van het incident," zegt Vasseur daarover. "Want het gaat niet alleen om de afdekking die naar buiten kwam, het gaat er voor mij ook om dat we één minuut hadden tussen de gele vlag en de rode vlag. "Dat betekent dat toen ze de gele vlag plaatsten, ze iets op de baan zagen. En ze namen één minuut voordat ze de rode vlag plaatsten. Ik vind dat te lang. Het belangrijkste punt voor mij in deze zaak is dat wanneer je de eerste gele vlag uit hing, dat betekent dat je iets gezien hebt, je de gele vlag niet uithangt door te anticiperen. Het betekent dat de man die de gele vlag zwaaide, en de gele vlag ook op mijn bord plaatste, die van de wedstrijdleiding komt. Het betekent dat ze iets zagen en dan nemen ze een minuut voordat ze de rode vlag plaatsten. Op het rechte stuk race je met 340 km/u."

De Fransman zegt overigens dat het team geen bericht kreeg dat er metalen onderdelen op de baan lagen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS