Formule 1

Fernando Alonso na afloop van GP Japan: "Jullie hebben me voor de leeuwen gegooid!"

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2023 08:01

Fernando Alonso gaf een van de beste soundbites tijdens de Japanse Grand Prix van 2023, waarbij hij op een gegeven moment klaagde over de strategie die zijn team vertelde dat ze hem voor de leeuwen gooiden door vroeg te stoppen. De tweevoudig Formule 1-kampioen begon de race vanaf de tiende plaats op de grid op zachte banden, om wat plaatsen goed te maken bij de start, en hij was inderdaad zesde aan het einde van ronde 1 toen de Safety Car naar buiten kwam om alle onderdelen op te ruimen die na de puinhoop in de eerste ronde over de hele baan lagen.

null

Vroege pitstop
Maar met het zeer schurende oppervlak van het Suzuka-circuit betekende dat een vroege pitstop voor Alonso (ronde 11), waarna hij zijn banden een lange periode moest laten overleven en hij werd opgegeten door andere auto's. Alonso is altijd positief geweest sinds hij voor Aston Martin begon te rijden, toen hij in 2023 zeven podiumplaatsen met hen behaalde, maar op Suzuka gaf hij ons een vleugje van de oude Fernando. Hij zei: “Je hebt me voor de leeuwen gegooid door die vroege maat tegen te houden, ongelooflijk!”

"Volledig uit zijn context"
Na de race bagatelliseerde Alonso deze opmerkingen echter en hield vol dat ze uit hun context waren gehaald. Hij zei in een bericht van GrandPrix247: “Ik denk dat het hetzelfde klassieke thema is, de klassieke FOM-radio, volledig uit zijn context. Ik weet niet precies wat andere coureurs zeggen als ze achter een auto zitten die langzamer is en op het rechte stuk wegrijden, zelfs als je de DRS opent. Misschien zeggen ze: ‘Het gaat goed met mij, ik ben blij om hier te blijven en achter te blijven’”, grapte hij. “Maar ik ben liever gemotiveerd, om ze in te halen. Op de goede weg was ik, zoals ik al zei, langzamer, zelfs met de DRS open. Dus riep ik op tot een andere strategie, we stopten en we versloegen ze. Dus dat is de manier waarop wij het doen. We hebben iedereen op het goede spoor verslagen, ook al is de radio het hoogtepunt”, hield hij vol.

Aston_Martin_Fernando_Alonso_voor_de_leeuwen_gegooid

"Vandaag sneller dan we dachten"
Alonso benadrukte dat de achtste plaats het best mogelijke resultaat was voor Aston Martin in Japan, omdat het team moeite bleef houden om het ontwikkelingstempo van de rivalen bij te houden, ondanks dat het seizoen als tweede begon achter Red Bull. Aston Martin was beter in de race. “Ik denk dat we vandaag snel waren, sneller dan we dachten, qua tempo”, benadrukte hij. “Ik zat achter de Ferrari’s, voor [Lewis] Hamilton, met niet al te veel druk. Ik denk dat we in ronde 12 stopten. En ik denk dat het om [Yuki] Tsunoda ging, wat daar een beetje een verrassing was. Na die stop duurt de race vanaf dat moment uiteraard erg lang”, voegde de Spanjaard eraan toe. “Misschien was dat een vergissing. Maar dat is nu makkelijk gezegd. Ik denk dat het uiteindelijke resultaat waarschijnlijk P8 zou zijn, na de topteams. Er veranderde dus niet veel in onze race. “Ik was van streek omdat ik bij de eerste stop vond dat het te vroeg was. Ik heb geen ruzie gemaakt. Ik wist dat we te vroeg stopten. En het is geen probleem. Soms profiteren we ervan”, meende hij.

Twijfel aan teamstrategie
Op de vraag of hij de teamstrategie meer in twijfel trekt, zei hij: “Zeker. Ik denk dat we twee harde banden hadden, en de Ferrari's hadden er maar één. We hebben geprobeerd te anticiperen op de eerste stint, de eerste stop, je moet ze ook dwingen vroeg te gaan. Dus ik begrijp de strategie. Er is dus niets mis mee. Maar als je met een heel langzame auto op de rechte stukken zit en je in het verkeer zit, kan het zijn dat er momenten van woede zijn dat je momentum verliest. Dat gebeurde vandaag, maar het gaat prima met mij”, besloot Alonso.

Fernando Alonso staat nu vierde in het F1-coureurskampioenschap van 2023, 33 punten achter Lewis Hamilton op de derde plaats. Aston Martin staat ook vierde in het constructeursklassement, 74 punten achter Ferrari op de derde plaats.

Aston_Martin_actie

Aston_Martin_pitcrew_in_actieBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS