Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S - Na geslaagd debuut in Monza is de Lamborghini Huracan GT3 Evo2 nu op weg naar Brands Hatch

Uitgegeven door Peter Vader • 7 mei 2023 04:02

Het Fanatec GT World Challenge Europe Powered by AWS-seizoen komt het weekend van 13 en 14 mei op volle toeren, wanneer de Sprint Cup zijn openingsevenement van 2023 organiseert op Brands Hatch. De Britse locatie is een steunpilaar van de short-format series, met de komende ronde de negende sinds het in 2014 op de kalender kwam. Zoals altijd zal het circuit van Brands Hatch gastheer zijn voor een paar races van 60 minuten, die beide plaatsvinden op een drukke zondag. Er is ook genoeg activiteit op zaterdag, met bijna drie uur circuittijd voor de Fanatec GT Europe-kanshebbers, evenals een schat aan actie in de ondersteunende series.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 1

Drukke periode
Samen met de finale in Zandvoort (13–15 oktober) is dit de eerste van twee evenementen waaraan de Bronze Cup-klasse niet deelneemt vanwege ruimtebeperkingen. De volgende drie Sprint Cup-rondes zullen echter een recordaantal van 40 auto's op de baan zien. De reis naar Brands Hatch komt drie weken nadat de Fanatec GT Europe Endurance Cup begon met een wedstrijd van drie uur in Monza. Met de CrowdStrike 24 Hours of Spa Prologue (23-24 mei) en een nieuwe langeafstandsrace op Circuit Paul Ricard (2-4 juni) beide in het verschiet, luidt dit het begin in van een drukke periode voor Europa's meest competitieve GT-categorie.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 2

Seizoensopener in Monza
Voor Brands Hatch gaf de Fanatec GT World Challenge Europe acte de presence voor de seizoensopener 2023 in de iconische Temple of Speed in Monza in Noord-Italië. Dicht bij huis voor Lamborghini Squadra Corse, het is een locatie die in de afgelopen jaren talloze succesverhalen heeft opgeleverd voor de firma Sant'Agata Bolognese. Monza was gastheer van de eerste Endurance Cup-wedstrijd van het jaar, een drie uur durende race om de wereldwijde GTWC-campagne serieus van start te laten gaan en de eerste van vijf langeafstandsevenementen van het Europese seizoen.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 3

Goed vertegenwoordigd
Lamborghini was goed vertegenwoordigd in zowel de Endurance Cup- als de Sprint Cup-kampioenschappen in 2023, met in totaal acht teams en 12 inschrijvingen (acht in Endurance en vier in Sprint). De selectie bevatte enkele bekende terugkerende gezichten zoals Barwell Motorsport, VS Racing, Grasser Racing Team, AGS Events, K-PAX Racing en GSM Monaco, terwijl Iron Lynx en Iron Dames de nieuwe toevoegingen aan het merk zijn.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 4

Endurance Cup
De belangrijkste prioriteit van Lamborghini Squadra Corse ligt dit seizoen bij de GTWCE Endurance Cup, met acht inschrijvingen (twee Pro, één Gold, twee Silver, twee Bronze en één Pro-Am) die zich bij de start van het seizoen op Monza in april voegen. Na twee opeenvolgende GTWC America-titels te hebben gewonnen, keert K-PAX Racing dit jaar fulltime terug naar Europa, met een Pro-line-up van Lamborghini Factory Drivers in de #6 Huracán GT3 EVO2: Marco Mapelli, Sandy Mitchell en Franck Perera. Voor Mitchell, de Britse GT-kampioen van 2020, wordt dit zijn eerste seizoen in een Pro-inzending. Er is een volledige line-up van fabriekscoureurs in de tweede Pro-inzending, met Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli en Jordan Pepper die de #63 Iron Lynx-selectie completeren. Het Italiaanse team zal ook deelnemen aan de Gold Cup voor Michele Beretta, Rolf Ineichen en de onlangs aangekondigde fabriekscoureur Leonardo Pulcini.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 5

Grasser Racing Team keert terug naar de Endurance Cup na een seizoen aan de zijlijn, met twee Silver Cup-auto's. De ervaren Oostenrijker Clemens Schmid wordt in auto #85 vergezeld door twee afgestudeerden van International GT Open: vorig jaar co-kampioen Benjamin Hites en Glenn van Berlo. Het voltooien van de inspanning met twee auto's zal de getalenteerde Britse jongere Sam Neary zijn, die naast Ricky Capo en Fabrizio Crestani in de # 58-machine rijdt.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 6

In de categorie Brons zal de volledig vrouwelijke Iron Dames-crew bestaande uit Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey de strijd aangaan in hun magentakleurige #83 Lamborghini Huracán GT3 EVO2, na een aantal indrukwekkende prestaties van vorig seizoen. Net als in 2022 wordt het trio een kwartet voor de 24 uur van Spa, met de terugkeer van Doriane Pin. Ook de #8 AGS Events strijden om de Bronze Cup, met het Zwitserse duo Antonin Borga en Leonardo Gorini vergezeld door voormalig LMP2-coureur Nico Jamin.

Barwell Motorsport, een langdurige partner van Lamborghini Squadra Corse, keert ook terug voor een nieuw seizoen van de Endurance Cup in de #78 Huracán GT3 EVO2. Het Britse team verwelkomt voormalig toerwagencoureur – en winnaar van de 24 uur van Spa in 2020 – Rob Collard en de Britse GT-kampioen Dennis Lind van 2021. Adam Balon zal ook deel uitmaken van de line-up, maar zal de 24 uur van Spa missen vanwege zakelijke verplichtingen.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 11

Sprint Cup
VS Racing leidt het Lamborghini-contingent in de Sprint Cup, nadat het vorig jaar de Endurance Cup had betwist. Een line-up met drie auto's (één in Pro, twee in Silver) geeft het team een solide basis om op twee fronten te strijden voor de titel.

Fabriekscoureur Perera en Pepper werken samen in de Pro-inschrijving van het team, die de #60 zal rijden als een knipoog naar Lamborghini's 60ste verjaardag in 2023. In de Silver Cup-inzendingen zal Ineichen samenwerken met Lamborghini Young Professional-coureur Yuki Nemoto, die bij het team blijft voor nog een seizoen. Zij zullen de #119-machine besturen, terwijl Baptiste Moulin en Marcus Påverud in de #163-auto rijden en nog een paar coureurs zijn die bij het in Forlì gevestigde team blijven.

Voor het tweede opeenvolgende jaar, na hun debuut vorig seizoen, blijft het Monaco GSM Racing-team, dat ook deelneemt in de Silver Cup-klasse, voor het tweede achtereenvolgende jaar in de Sprint Cup.

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 9

En hoe verging het Lamborghini in Monza?
Het overall-podium werd gecompleteerd door de Lamborghini Huracan GT3 Evo 2 van het Romagna Iron Lynx-team, bestuurd door Andrea Caldarelli, Jordan Pepper en Mirko Bortolotti, waarbij de laatste zich hard moest verdedigen en hij met een handvol tienden van een seconde voor de Audi bestuurd door Patric Niederhauser, wist te eindigen...
Een andere top lassering van een Lamborghini in Monza, was de achtste plaats in de klasse en 28ste overall voor de volledig vrouwelijke crew bestaand uit Rahel Frey, Sarah Bovy en Michelle Gatting (Lamborghini Huracan GT3 EVO 2), opnieuw van het succesvolle Iron Lynx-team.

Het publiek was winnaar!
Maar het echte succes van deze editie, waarin de Europese serie terugkeerde naar het circuit van Brianza, was het publiek. Meer dan 30.000 enthousiastelingen kwamen gedurende drie dagen naar het circuit, waardoor er een dynamische en feestelijke sfeer ontstond in de paddock en op de tribunes. Voor herhaling vatbaar!

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 10

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 12

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 13

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 14

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 15

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 17

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto 16

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza Grazie Monza
Bedankt Monza voor de mooie show...

Welcome at Brands Hatch
...en welkom in Brands Hatch voor de volgende show!

Brands_Hatch_2_publiekWordt het in Brands Hatch net zo'n publieksfeestje als in Monza?

Welkom op Brands HatchSee you in Brands Hatch!

Fanatec GT World Challenge Europe Brands_Hatch_plattegrond

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza foto kalender 2023

Fanatec GT World Challenge Europe Lamborghini at Monza Lamborghini logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS