Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

FOTO'S - Bathurst 12 Hours inspireert een reeks van op maat gemaakte Bentley's

Uitgegeven door Peter Vader • 24 januari 2023 09:01

CREWE - Mulliner en Bentley Sydney hebben een paar speciale Bentleys gemaakt, geïnspireerd op de slopende Bathurst 12 Hours, waar Bentley in 2020 zegevierde met zijn Continental GT3-racer. De recente lancering in Australië van de nieuwe Continental GT S bood de ideale gelegenheid om V8-aangedreven prestaties te vieren, waarbij de speciale editie een eerbetoon was aan de raceversie van de straatauto, de Continental GT3. Gefocust op rijprestaties en visuele uitstraling, deelt de Continental GT S een aantal kenmerken met zijn tegenhanger op het circuit, waardoor hij de perfecte basis vormt voor een tweetal in speciale opdracht vervaardigde straatauto's.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 1

De twee auto's in het paar hebben beide individuele specificaties. De eerste auto is geïnspireerd op de kleurstelling van de winnende raceauto, met een exterieur in fel Apple Green, in contrast met een zwart Beluga-dak, buitenspiegels, lagere bumper en silhouet van de achterklep. De unieke voorkant bevat ook een nummer zeven dat op de matrix-grille is gespoten, overeenkomend met de oorspronkelijke racewagen. Het eigentijdse power-thema wordt voortgezet met de invoeging van de Blackline-specificatie - waarbij al het glanzende chroomwerk aan de buitenkant wordt vervangen door gepolijste zwarte versies. Evenals dat dit de Styling-specificatie is voor de frontsplitter, sideskirts en achterdiffusor in koolstofvezel, die het een agressievere visuele uitstraling geven.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 2

De cockpit is veel luxueuzer uitgerust dan die van een raceauto, terwijl hij tegelijkertijd een prestatiegevoel biedt. Door gebruik te maken van een mix van leer en dinamica in Beluga met appelgroene accenten door middel van microbiezen en contrasterende stiksels, vormt het interieur een perfecte aanvulling op het exterieur. In de hoofdsteunen is 'BATHURST' gestikt en op de dorpellijsten is 'One of Two' te zien. Een unieke metalen overlay die het circuit uitbeeldt, is opgenomen in de technische afwerking van koolstofvezel aan de passagierszijde, en de namen van de zegevierende coureurs en het winnende nummer zeven zijn te vinden op de middenconsole.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 3

Reactie van Shane Rudzis, Bathurst 12 Hour Event Director: "Bentley werd al snel een iconisch onderdeel van de Bathurst 12 Hour en een favoriet bij de fans van de meesten die aanwezig waren. Ze 'brachten de ‘thunder’ naar de berg en hun overwinning in 2020 blijft een van de meest populaire in de geschiedenis van de race, waardoor iconische scènes ontstaan die nog lang zullen worden herhaald. "We zijn er trots op dat we Bentley kunnen helpen dat beroemde resultaat te vieren met dit paar ongelooflijk speciale en unieke Continental GT S-voertuigen, net zoals het paar Continental GT3-inzendingen dat zo indrukwekkend was op de berg gedurende vele memorabele jaren."

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 4

Een nieuwe mijlpaal in 2022
De tweede auto is gespoten in Silver Tempest om de introductie te weerspiegelen van de Continental GT3 van de tweede generatie die eind 2017 werd gelanceerd en in 2018 aan zijn competitieve leven begon. Auto nummer twee spiegelt de eerste, met zwart chroom en de stylingspecificatie van koolstofvezel aan de buitenkant en een op maat gemaakte hut. Elke auto wordt geleverd met een ingelijst herdenkingsartefact en een 1:18 schaalmodel van de winnende auto.

Het Mulliner-team vierde in 2022 een nieuwe mijlpaal in persoonlijke opdrachten, na het creëren van 500 unieke Mulliner Bentley-projecten voor klanten over de hele wereld in slechts 12 kalendermaanden. Het portfolio van het team omvat door de coach gebouwde auto's zoals de Batur, limited editions uit het verleden, waaronder de Blower, en een breed scala aan verbluffende en unieke klantprojecten waarbij verbeeldingskracht de enige beperking is.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 5

Race-geïnspireerde V8-prestaties
De nieuwe S-reeks behoudt de 542 pk (550 pk) en 770 Nm 4,0-liter V8-motor die ongelooflijk populair is gebleken bij klanten over de hele wereld, met een tijd van slechts 4,0 seconden voor 0-62 mph (100 km/u). Voor de GT en GTC S is de motor verbeterd door standaard een sportuitlaat te monteren om de crossplane V8-beat te versterken.

De gretige, vrij toerende en lichtere 4,0-liter V8-motor geeft de Continental GT S-modellen een responsief en wendbaar karakter, en dit wordt versterkt door Bentley Dynamic Ride - het geavanceerde 48V elektrische actieve anti-rolcontrolesysteem dat voor het eerst door Bentley werd ontwikkeld. Door in 0,3 seconden 1300 Nm te genereren, compenseren motoren in de stabilisatorstangen actief de krachten in bochten om het overhellen van de carrosserie in scherpe bochten te minimaliseren, terwijl het rijcomfort bij kruissnelheden wordt verbeterd door de linker- en rechterwielen van elkaar te ontkoppelen.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 6

Van weg naar baan
De nieuwste generatie Continental GT3-raceauto is samen met de Continental GT-straatauto ontwikkeld. Het gebruikte een grotendeels aluminium structuur om een veel lichter, wedstrijdklaar gewicht van minder dan 1300 kg te leveren, samen met een verbeterde gewichtsverdeling - ideaal om te racen. De motor was een nieuwe ontwikkeling van de in de racesport beproefde 4,0-liter Bentley twin-turbo V8, met een opnieuw ontworpen dry-sump-systeem en geheel nieuwe in- en uitlaatsystemen.

In de Continental GT3 werden sterk geoptimaliseerde intercoolers voor straatauto's gebruikt om optimale motorprestaties te leveren. Het onbeperkte vermogen bedroeg meer dan 550 pk en het brandstofverbruik werd verbeterd. Ondanks het verminderde uitlaatgeluid was het geluid nog steeds onmiskenbaar Bentley en kenmerkend daverend. De aerodynamische oppervlakken aan de buitenkant, gebaseerd op de gestroomlijnde verfijnde lijnen van de nieuwste generatie straatauto's, zorgen voor extra neerwaartse druk. Er werden ook nieuwe ophangings- en remsystemen op maat gemaakt voor de GT3-auto.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 7

Bentley's Bathurst-overwinning in 2020
De Continental GT heeft zijn buitengewone capaciteiten zowel op de weg als op het circuit bewezen, met name door de algemene overwinning in Continental GT3-vorm te behalen tijdens de Bathurst 12 Hour in 2020. De #7 Continental GT3 van Maxime Soulet (BEL), Jordan Pepper (ZAR) en Jules Gounon (FRA) domineerden dat jaar de openingsronde van de Intercontinental GT Challenge 2020 en behaalden de overwinning na het starten van P11.

De auto bewoog zich snel door de order naar het podium. Stints van wereldklasse van Soulet, Pepper en Gounon, en sterke strategie en pitstops van het team, brachten het team naar P1 voor een totale tijd van zeven uur - met de auto feilloos rijdend. Een geweldige reactionaire pitstop iets meer dan een uur voor het einde om een lekke band op te lossen, was de laatste handeling van het team om de auto klaar te stomen voor de overwinning. De regen dreigde terwijl de omgevingstemperatuur de 40°C overschreed, maar na de sprint van een halve dag kwam de #7 Continental GT3 als winnaar van de Bathurst 12 Hour over de streep. Toen ze de zwart-wit geblokte vlag pakten, vestigde de bemanning ook een nieuw raceafstandsrecord van 314 ronden - voordat de hemel openging en het team zich verheugde in de regen.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 8

In de Continental GT3 werden sterk geoptimaliseerde intercoolers voor straatauto's gebruikt om optimale motorprestaties te leveren. Het onbeperkte vermogen bedroeg meer dan 550 pk en het brandstofverbruik werd verbeterd. Ondanks het verminderde uitlaatgeluid was het geluid nog steeds onmiskenbaar Bentley en kenmerkend daverend. De aerodynamische carrosseriedelen aan de buitenkant, gebaseerd op de gestroomlijnde verfijnde lijnen van de nieuwste generatie straatauto's, zorgen voor extra neerwaartse druk. Er werden ook nieuwe ophangings- en remsystemen op maat gemaakt voor de GT3-auto. Een belangrijk aandeel in de creatie van het eerbetoon aan de legendarische Bathurst 12 Hour met een uniek paar Continental GT S-modellen, heeft Mulliner gehad. Zij werden geïnspireerd door de winnende Nr7 Continental GT3, en zij wisten deze bijzondere eigenschappen te vertalen in specifieke designelementen van de huidige auto. De nieuwe S-reeks Continental GT richt zich op rijplezier, dat zijn oorsprong vindt in de indrukwekkende prestaties van de 542 pk (550 pk) en 770 Nm 4,0-liter V8-motor levert 0-62 mph (100 km/h) in slechts 4,0 seconden. En voor de eigenaren van deze bijzondere Bentley is er als cadeau een ingelijst herdenkingsartefact en een schaalmodel van de winnende raceauto.

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 9

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 10

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 11

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 12


Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 13


Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 15

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 14


Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 16


Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 17

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 18

Bathurst 12 Hours Bentley Continental GT S foto 19

Bentley logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS