Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

FOTO'S: de bekroonde Jaguar I-PACE is nu nog meer onderscheidend en begeerlijker

Uitgegeven door Deni Volkers • 13 januari 2023 13:01

Gaydon, Verenigd Koninkrijk - Sinds zijn debuut heeft de Jaguar I-PACE meer dan 90 wereldwijde prijzen gewonnen, waaronder de ongekende treble bij de 2019 World Car of the Year Awards, waarbij hij World Car Design of the Year, World Green Car en World Car of the Year won, wat zijn status als de benchmark voor volledig elektrische prestatie-SUV versterkt.

Jaguar I-pace

Met een laag zwaartepunt, geavanceerde ophangingssystemen en compacte, efficiŽnte elektrische motoren op elke as biedt de I-PACE een ongeŽvenaarde balans van prestaties, verfijning en wendbaarheid met vierwielaandrijving - samen met een indrukwekkende actieradius en uitzonderlijk comfort en dagelijkse bruikbaarheid. De technologie en functies van de auto zijn voortdurend verbeterd door middel van naadloze software-over-the-air updates - en er komt nog meer.

Nu is de I-PACE subtiel verbeterd, met een meer uitgesproken design, rijkere specificaties, de toevoeging van R-Dynamic-modellen en - voor het eerst - opvallende satijnlakken in twee metallic kleuren.

Nick Collins, Executive Director, Vehicle Programmes, zei: "De I-PACE heeft altijd al een uitgebreid pakket prestaties, wendbaarheid, technologie en dagelijkse bruikbaarheid geboden dat klanten van een Jaguar verwachten, samen met de soepele, stille en moeiteloze rijervaring die elektrificatie biedt. We hebben precies dat geleverd en nu is het ons nieuwste model dat profiteert van onze aanpak om meer uitgebreide en rijkere specificaties aan te bieden.

"Met het oog op de toekomst passen we de knowhow van onze elektrificatieprogramma's en de versnelde technologische ontwikkeling, mogelijk gemaakt door onze samenwerking met het Jaguar TCS Racing Team, toe om Jaguar vanaf 2025 om te vormen tot een volledig elektrisch modern luxemerk."

Jaguar I-pace

Vernieuwd ontwerp

Het naar voren gerichte profiel van de I-PACE, de korte overhangen en de strakke, gespierde lendenen zijn onmiddellijk herkenbaar en onderscheiden hem van andere volledig elektrische SUV's. Dit bekroonde design is nu verder ontwikkeld, met subtiele, doordachte verbeteringen die voor nog meer uitstraling zorgen.

De grille heeft nu een gladde vorm, in opvallend Atlas Grey. Dit vervangt het vorige glanzend zwarte ruitpatroon en zorgt voor een eenvoudiger en schoner uiterlijk van de voorkant van de auto, terwijl het inherent elektrische DNA wordt versterkt. Atlas Grey is ook toegepast op de verticale lamellen aan de buitenkant van de frontopeningen. Een andere detailwijziging is de nieuwe zwart met zilveren Jaguar badge in de grille.

De afwerking van de voorbumper, de onderste portierafwerking en de achterdiffusor zijn nu in carrosseriekleur in plaats van in Gloss Black. Deze behandeling dient om het design te vereenvoudigen en te verfijnen en tegelijkertijd visuele massa weg te nemen.

Modellen zoals de 400 SPORT zijn voorzien van een discrete achterklepspoiler, die op subtiele wijze het prestatiepotentieel van de I-PACE weerspiegelt.
I-PACE's prestatiepotentieel en dynamische karakter (ook standaard op alle andere modellen met 22-inchwielen).

Alle wielen die de I-PACE standaard heeft, zijn nu diamantgedraaid, terwijl de opvallende 22-inch Style 5069 nu Satin Grey is afgewerkt als aanvulling op de koolstofvezel inzetstukken. Alle 22-inch wielen kunnen worden voorzien van zelfdichtende vierseizoenenbanden.

Het Black Pack vult deze updates perfect aan. Het Gloss Black Pack is nu standaard op alle modellen vanaf de R-Dynamic SE en wordt toegepast op de grille, de raamomlijstingen, de buitenspiegelkappen en de badges achter.

Er is ook de optie van een contrasterend panoramadak, waarmee klanten voor het eerst een zwarte afwerking kunnen kiezen voor het achterste deel van het dak - tot nu toe in carrosseriekleur - als aanvulling op het waaierende glazen paneel.

Voor het eerst kunnen klanten ook satijnlakken kiezen. Deze afwerkingen, die naar keuze verkrijgbaar zijn in Eiger Grey of het nieuwe Carpathian Grey, geven de I-PACE een verfijnde, eigentijdse uitstraling.

Jaguar I-pace

Prestaties en dynamiek

De I-PACE biedt een echte Jaguar rijervaring. Dankzij de lichte, compacte en efficiŽnte elektrische motoren die in de voor- en achteras zijn geÔntegreerd, kan de I-PACE in slechts 4,5 seconden (0-100 km/u in 4,8 seconden) van 0 naar 100 km/u accelereren en een topsnelheid van 200 km/u bereiken.

Comfort en wendbaarheid leveren zonder compromissen is wat Jaguar altijd al uniek heeft gemaakt. De geavanceerde double wishbone voorwielophanging en Integral Link achterwielophanging van de I-PACE zijn samen met het lage zwaartepunt en de lichte, stijve aluminium carrosseriestructuur fundamenteel voor deze dynamische capaciteiten. Luchtvering met Adaptive Dynamics elektronisch gestuurde demping (standaard op de 400 SPORT) verbetert het rijgedrag nog verder.

Jaguar I-pace

Actieradius en opladen

De 90 kWh lithium-ionaccu van de I-PACE biedt een actieradius tot 470 km/292 mijl (WLTP)3. Bij het opladen via het snel groeiende netwerk van openbare laders kan een 100kW DC-lader in slechts 15 minuten een actieradius van 127 km (WLTP) toevoegen. Klanten met driefasenstroom en een 11kW thuislader kunnen tot 53 km/33 mijl bereik (WLTP) per uur toevoegen; een volledige lading duurt slechts 8,6 uur. Klanten op eenfasige markten die een 7kW wallbox gebruiken, kunnen tot 35km/22 mijl per uur opladen en een volledige lading in 12,75 uur.

Om de voordelen van energie buiten de piekuren te maximaliseren, is er de Low Cost Hours Only-functie: stel start- en stoptijden in die overeenkomen met uw tarief - meestal 's nachts - en het opladen vindt alleen in die periode plaats.

Klanten kunnen ook instellen dat het opladen stopt wanneer de batterij een bepaald niveau bereikt - 80 procent bijvoorbeeld. Dit is vooral handig bij gebruik van openbare oplaadpunten, omdat u alleen het bereik kunt toevoegen dat u nodig hebt om uw bestemming te bereiken.

Preconditioning is een andere gebruiksvriendelijke technologie die de rijervaring verbetert. Terwijl de auto is aangesloten, wordt de accu automatisch verwarmd of gekoeld tot de ideale temperatuur en wordt hetzelfde gedaan voor het interieur, klaar voor het begin van uw reis. Stroom uit het stopcontact gebruiken in plaats van uit de accu is energiezuiniger en zorgt voor een maximale actieradius. Samen met de getimede laadfuncties kan preconditioning worden ingesteld via het touchscreen van de auto of de Jaguar Remote App - deze is nu geŁpdatet en nog eenvoudiger in gebruik.

Jaguar I-pace

Infotainment en connectiviteit

In het ruime interieur van de I-PACE vindt u alle technologie die u nodig hebt om elke reis aangenamer te maken. Elk model in de reeks beschikt over het snelle, intuÔtieve Pivi Pro-infotainmentsysteem, dat naadloos aansluit op draadloze Apple CarPlayģ, draadloze Android Autoô, geÔntegreerde Alexa-spraakbediening, Spotify en what3words-navigatie. Pivi Pro is - samen met andere systemen in de hele auto - altijd up-to-date dankzij software-over-the-air updates.

Het gamma van de I-PACE voor modeljaar 2024 bestaat uit: R-Dynamic S, R-Dynamic SE, R-Dynamic HSE en 400 SPORT (afhankelijk van de markt).

1 Bestuurders mogen de voorzieningen in de auto alleen gebruiken als dat veilig is. Bestuurders moeten te allen tijde de volledige controle over het voertuig hebben. Alleen beschikbaar in specifieke markten.

2Amazon, Alexa, Amazon Music, Audible en alle aanverwante merken zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of zijn filialen. Bepaalde Alexa-functionaliteit is afhankelijk van smart home-technologie.

Amazon werkt het aantal ondersteunde media streaming providers voortdurend bij. De volgende aanbieders zijn gecertificeerd voor gebruik: Spotify, TuneIn, Deezer, Amazon Music, Audible, Kindle, iHeartRadio en Pandora.

Abonnement van 12 maanden vereist. Alleen beschikbaar in aangesloten markten. Voertuig moet beschikken over Pivi Pro infotainmentsysteem en geldig Online Pack abonnement, en software moet worden bijgewerkt tot OS3.0 of later om Alexa in te schakelen. Voor bestaande voertuigen kunnen meerdere updates nodig zijn om naar OS3.0 te gaan en voor sommige eigenaren kan een bezoek aan de dealer nodig zijn. Voertuigsoftware moet worden bijgewerkt en 'geactiveerd' om Alexa in te schakelen. De gebruiker moet een geldig Amazon-account hebben.3Alle cijfers over emissies, brandstofverbruik en actieradius voor EV zijn EU - WLTP (TEL) gecombineerd.

Opmerking: De afstandscijfers voor EV zijn gebaseerd op een productievoertuig op een gestandaardiseerde route. Het bereikte bereik zal variŽren afhankelijk van de staat van het voertuig en de batterij, de werkelijke route en omgeving en rijstijl. De opgegeven cijfers zijn het resultaat van officiŽle tests van de fabrikant in overeenstemming met de EU-wetgeving. Alleen voor vergelijkingsdoeleinden. De werkelijke cijfers kunnen afwijken. CO2, brandstofbesparing, energieverbruik en actieradius kunnen variŽren afhankelijk van factoren als rijstijl, omgevingsomstandigheden, belading, wieluitrusting en gemonteerde accessoires.

Jaguar I-pace

Jaguar I-pace

Jaguar I-pace

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS