Formule 1

FOTO'S - Fred Vasseur tevreden over de testdagen: "Ik denk dat we op de goede weg zijn, de SF-24 presteerde..."

Uitgegeven door Peter Vader • 25 februari 2024 10:02

SAKIR - De drie testdagen voorafgaand aan de Grand Prix van Bahrein, de openingsronde van het Formule 1 Wereldkampioenschap 2024, eindigden vrijdagavond onder de schijnwerpers van het Bahrain International Circuit. De cijfers van Scuderia Ferrari zijn veelbelovend na de drie dagen waarin 423 ronden werden afgelegd, wat overeenkomt met 2.257 kilometer, het equivalent van ruim zeven Grands Prix., 149 ronden (806,4 km) vanaf vandaag.

Ferrari F1 tests Bahrain 2024 foto 1

Test opnieuw onderbroken
Net als donderdag werd de beschikbare baantijd op vrijdag opnieuw onderbroken vanwege een probleem met de putdeksels die het regenwater afvoeren. Dit zorgde voor grote vertraging, omdat die vervolgens rond het hele circuit moesten worden gecontroleerd. De sessie werd om 12:00 uur hervat en op dat moment had Carlos Sainz vijftien (15) ronden in de Ferrari gereden, het meeste van alle coureurs. Toen het circuit weer openging, ging de Spanjaard verder met zijn programma, waarbij hij voornamelijk op de C3-compound reed, nadat hij de dag was begonnen met een set C4's die hij donderdag al had gebruikt tijdens een simulatierun voor het kwalificeren. Hij probeerde de auto met verschillende brandstofhoeveelheden en met verschillende instellingen. Sainz reed op vrijdag 71 ronden (384,2 kilometer) met een beste tijd van 1.31.247. Over alle drie de testdagen bedroeg zijn totaalaantal 227 ronden (1.196 kilometer).

Sainz en Leclerc op de baan
Kort na 15:00 uur nam Charles Leclerc de rest van de dag het stuur over van de SF-24, waarbij hij verschillende fasen van een GP-weekend simuleerde, inclusief de kwalificatie en de race zelf. Charles kopieerde de vorige testdag van zijn teamgenoot en vertrok op de C3-compound. Hij zette er een tijd mee neer van 1.31.374. De Monegask ging vervolgens in de kwalificatieafstelling over naar de C4's en realiseerde zijn snelste tijd neer van 1.30.322. In de laatste 100 minuten circuittijd schakelde Leclerc vervolgens over naar de raceconfiguratie en legde in totaal 78 ronden (422,1 km) af met behulp van C3-, C1- en C2-compounds. Zijn totaal van drie dagen bedroeg 196 ronden (1.060,8 kilometer).

Een g�nant verschil
Leclerc wist het nog beter te doen dan wat Sainz op dag 2 deed. De Monegask en Max Verstappen voerden de racesimulatie praktisch tegelijkertijd uit en daardoor was het mogelijk om op het circuit een directe vergelijking te maken. Als je die tijden vergelijkt, constateer je weliswaar de grote stap voorwaarts die Ferrari heeft gemaakt, maar de weg naar het bereiken dat Leclerc Max Verstappen kan bijhouden, is nog steeds erg lang. Met C3-banden en een volle brandstoftank was de consistentie waarmee Verstappen het zeer lage tempo van 1:37 wist te verbeteren bijna g�nant. Zelfs met de zachtere compound die we tijdens het Grand Prix-weekend zullen zien, heeft de RB20 van Verstappen vrijwel geen degradatie op zijn banden. Charles Leclerc slaagde er niet in het tempo in de eerste ronden bij te houden, maar klom geleidelijk omhoog naarmate de ronden verstreken en eindigde zijn run op de C3 in de lage 1:38 seconden.

Charles Leclerc F1 Ferrari Bahrain testdays 2024Charles Leclerc

Charles Leclerc #16: -We hebben onze derde testdag achter de rug, nadat we een flink aantal ronden hebben gereden en veel verschillende tests hebben voltooid, wat positief is. De auto reageert zoals we dat wilden, maar het is op dit moment nog steeds moeilijk om het concurrentievermogen te beoordelen. Het gevoel is beter dan de basis waar we vorig jaar vanuit zijn gegaan. Nu is de volledige focus op de race en ik kan niet wachten om volgende week weer op de baan te zijn. -

Carlos Sainz interview
Carlos Sainz

Carlos Sainz #55: -Nog een laatste zetje hier in Sakhir, om deze laatste ronden te maximaliseren voordat we volgende week verder gaan met de echte GP van Bahrein. Over het geheel genomen was het een goede dag, ondanks de rode vlag die het rijden een beetje verstoorde, maar ik heb vandaag genoten van elke ronde in de auto. We hebben veel verschillende configuraties getest om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. De auto lijkt op een goede plek te staan en ik ben trots op het werk dat het team heeft gedaan om zo'n solide testprogramma te voltooien. -

Frederic_Vasseur_Charles_Leclerc F1 Ferrari BahrainFrederic Vasseur en Charles Leclerc

Frederic Vasseur, teambaas: -We kunnen tevreden zijn met wat we tijdens deze testdagen hebben bereikt, zowel wat betreft de afgelegde kilometers als de hoeveelheid gegevens die deze heeft opgeleverd. Bovendien waren zowel Charles als Carlos blij met hoe het ging. Dit waren drie productieve dagen, zonder technische problemen, en dat is wat je het liefste wilt, vooral als het de enige sessie voorafgaand aan de start van het seizoen is. Ons eerste doel was om te zien of de SF-24 voorspelbaar presteerde, niet al te gevoelig was voor variaties in de externe omstandigheden en dat hij gemakkelijk te besturen was. Uit wat Charles en Carlos hebben gezegd en kijkend naar de consistentie van hun prestaties over de lange termijn, lijkt het erop dat we op dit vlak succesvol zijn geweest. Het is heel belangrijk dat de auto zich zo gedraagt, omdat de bestuurder hierdoor snel inzicht kan krijgen in de kenmerken ervan en er vervolgens het maximale uit kan halen. Maar dit is slechts een testsessie en nu moeten we gewoon precies een week wachten voordat we allemaal weer samen op de baan zijn voor de eerste kwalificatiesessie van het seizoen. Ik denk echter dat ik kan zeggen dat we, als we alleen maar naar onze eigen prestaties kijken, op de goede weg zijn. Ik verwacht dat meerdere topteams allemaal op een vergelijkbaar niveau zitten en ik kan niet wachten om te zien hoe ons pakket zich precies verhoudt tot dat van onze concurrenten. -

Ferrari F1 tests Bahrain 2024 foto 2

Carlos Sainz Jr F1 Ferrari Bahrain testdays 2024Carlos Sainz

Ferrari F1 tests Bahrain 2024 foto 4

Ferrari F1 tests Bahrain 2024 foto 3Charles Leclerc results Bahrein 2024


Carlos Sainz results Bahrein 2024


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS