Formule 1

FIA verbiedt het DAS-systeem van Mercedes vanaf 2021

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 juni 2020 06:10 • Print artikel

PARIJS/STUTTGART - Het DAS-systeem van Mercedes heeft binnen de Formule 1 voor veel reuring gezorgd, maar het zal niet lang meegaan in de sport. Met de aankondiging van de nieuwe regelgeving voor 2021 is het duidelijk geworden dat het Mercedes-systeem vanaf volgend seizoen officieel verboden zal worden.

Mercedes F1 Grand Prix Das-systeem


Het DAS-systeem, afgekort tot Dual-Axis Steering, werd met een mix van bewondering en protesten ontvangen tijdens de laatste wintertest in Barcelona. Door het stuurwiel via de verticale as te bewegen, kunnen Mercedes-coureurs de wielen van hun auto naar binnen laten draaien. Potentieel zou dat de levensduur van de banden kunnen verlengen, maar het echte nut van het systeem moet zich nog bewijzen in de praktijk.

Mocht DAS effectief blijken, zal het voor veel teams evenwle niet de moeite waard zijn om middelen te steken in het kopiëren van het systeem aangezien het systeem vanaf 2021 verboden zal zijn. Dat werd duidelijk uit de nieuwe regelgeving die dit weekeinde door de FIA werd gepubliceerd.

Onder het kopje 'Steering' valt te lezen dat een stuursysteem niet meer dan twee wielen mag bewegen. Bovendien mag het stuurwiel slechts een monotone functie over één as uitvoeren. De ingenieuze manier waarop Mercedes op dit moment werkt, kan ook niet voor andere functies worden gebruikt.

Dit geeft een duidelijk antwoord op de vraag of het systeem ook in andere seizoenen mag worden gebruikt. Met de aankondiging van DAS was er al het gerucht dat het volgend jaar niet meer zou zijn toegestaan en volgens sommige partijen, zoals Helmut Marko van Red Bull Racing, zou het systeem dit seizoen al illegaal zijn. Het valt nog te bezien of het systeem überhaupt in actie te zien zal zijn omdat Mercedes in maart niet zeker was wanneer en of DAS in 2020 zal worden gebruikt.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS