Formule 1

Mercedes ontkent geruchten over hun plannen om de F1 te verlaten: "Speculatie hierover is ongegrond en onverantwoord!"

Uitgegeven door Peter Vader • 29 mei 2020 05:47 • Print artikel

Het moederbedrijf van Mercedes, Daimler, heeft ontkend dat het van plan is om de Formule 1 te verlaten nadat een speculatief bericht in Duitsland beweerde dat er een plan was ontvouwd om het team volgend jaar aan de eigenaar van Aston Martin, Lawrence Stroll, te verkopen. Het bewuste bericht in Auto Bild en op F1insider.com beweerde dat Mercedes-teambaas Toto Wolff dit jaar zijn operationele rol zou neerleggen, maar zijn belang van 30 procent in het team zou behouden als Stroll de aandelen van Daimler overneemt. Vervolgens werd de recente benoeming door Aston Martin van ex-AMG-baas Tobias Moers genoemd als een cruciale schakel die Daimler ‘s intentie om het Mercedes F1-team te ruilen voor een groter aandeel in Aston Martin aangeeft. Mercedes bezit inmiddels al vijf procent in de Engelse sportwagenproducent.

Toto Wolff F1 Mercedes
Mercedes sportbaas Toto Wolff: "Mijn investering in Aston Martin is persoonlijk en heeft niets met de F1 te maken"

Ongegrond en onverantwoord
Echter, binnen 24 uur nadat het bericht live ging, ontkrachtte Daimler het verhaal met een verklaring aan de media. "Speculatie over een mogelijke terugtrekking uit de Formule 1 blijft ongegrond en onverantwoord", aldus een bericht op espn.com. "De sport heeft de juiste maatregelen genomen om de gevolgen van de Covid-19-pandemie en de toekomstige financiële voortgang ervan te garanderen, en we steunen deze stappen voor 100 procent. Het is onze duidelijke bedoeling om de komende jaren als Mercedes-Benz fabrieksteam te blijven concurreren in de Formule 1, en dit te doen met onze managing partner Toto Wolff."

Persoonlijke investering
Het is niet het eerste verhaal dat Aston Martin verbindt met Mercedes en Wolff. Naast de benoeming van Moers en Stroll‘s plannen om de naam Aston Martin terug te brengen naar F1 door zijn Racing Point-team een nieuwe naam te geven, werd de speculatie gevoed door de recente investering van Wolff in Aston Martin, die uiteindelijk een belang van 0,95 procent in het bedrijf zal vertegenwoordigen. Wolff beweert echter dat de investering 'persoonlijk' is en 'niets met F1 te maken heeft', terwijl Mercedes onlangs in januari een ander verhaal ontkende dat beweerde dat het de F1 zou verlaten.

Winst door budgetplafond
De ontkenning van donderdag verwijst ook naar de onlangs gepubliceerde plannen van F1 om volgend jaar een kostenplafond van $ 145 miljoen voor teams in te voeren. Hoewel Mercedes aanvankelijk waarschuwde dat dergelijke maatregelen zouden leiden tot ontslagen bij de grotere teams van F1, leek Daimler het nieuws te verwelkomen in de verklaring van afgelopen donderdag. Deze verklaring kan worden gelezen als verder bewijs van Mercedes zijn inzet in de F1. Er wordt aangenomen dat het budgetplafond, dat naar verwachting zal worden verlaagd tot $ 140 miljoen in 2022 en $ 135 miljoen in 2023, Daimler in staat zou kunnen stellen om zelfs winst te maken op zijn F1-betrokkenheid dankzij lagere kosten.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS