Formule 1

FIA en Formule 1 begraven de strijdbijl: "De F1 is nog nooit zo sterk geweest en groeit wereldwijd"

Uitgegeven door Peter Vader • 17 mei 2024 10:40

Na de sterke meningsverschillen gedurende de afgelopen anderhalf jaar, proberen de FIA en de Formule 1 nu de strijdbijl te begraven. Er waren een paar stevige controverses, die soms zelfs resulteerden in juridische procedures. Een voorbeeld hiervan was de rechtszaak aangespannen door Susie Wolff in het vermeende geval van belangenverstrengeling). De twee toporganen in de koningsklasse van de autosport hebben nu een korte gezamenlijke verklaring uitgegeven, waarin zij verklaarden dat zij nog steeds perfect op één lijn liggen wat betreft de gekozen richting en strategie en welke doelen er bereikt moeten worden. Gezamenlijk werken ze nu aan een nieuw ‘strategisch plan’ met het oog op de toekomst.

Ben Sulayem F1 FIA presidentFIA-president Ben Sulayem

“Het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 is nog nooit zo sterk geweest en groeit wereldwijd. De FIA en de Formule 1 zetten zich in om de beste resultaten voor de hele sport te garanderen”, is te lezen op de website van de FIA. “Daartoe ontwikkelen beide partijen een nieuw strategisch plan waarmee we kansen kunnen grijpen en het potentieel van de F1 de komende jaren verder kunnen vergroten.”

De verbale botsingen tussen de FIA en de Formule 1 waren al in januari vorig jaar begonnen, waarbij president Ben Sulayem het vermeende bod van 20 miljard dollar van Saudi Arabian Public Investment voor de verwerving van de rechtenreclame als ‘opgeblazen’ had bestempeld. Dit werd onmiddellijk gevolgd door een harde reactie van de FOM, die de woorden van Ben Sulayem als "onaanvaardbaar " bestempelde. Ze vroegen hem zelfs om zich buiten de zaak te houden en zich puur op de sportieve aspecten te concentreren.

Stefano Domenicali F1

Stefano Domenicali (Formule 1)


De strijd ging vervolgens door naar de Wolff-zaak, waarbij de teambaas van Mercedes ervan werd beschuldigd vertrouwelijke informatie in zijn voordeel te hebben gebruikt via zijn vrouw Susie, die in plaats daarvan de functie van algemeen directeur van de F1 Academy bekleedt. Dit had de federatie ertoe gebracht een onderzoek te openen, dat na minder dan 48 uur werd gesloten nadat de coalitie van alle tien Formule 1-teams, die de kant van de Wolff-echtgenoten hadden gekozen, verklaarde dat ze totaal niets met de zaak te maken hadden. Wolff besloot vervolgens de zaak juridisch aan te vechten en een strafrechtelijke klacht in te dienen tegen de FIA met betrekking tot de verklaringen die deze afgelopen december had afgelegd.

De meest in het oog springende zaak betreft de Andretti-kwestie, waarbij de FIA de kandidatuur van het Amerikaanse team had goedgekeurd inclusief de goedkeuring van Ben Sulayem, om vervolgens de muur van Liberty Media tegen te komen, die met het oog op 2026 de toegang tot de grid ontzegde aan het team onder leiding van Michael Andretti. Een zaak waarmee nu zelfs de Amerikaanse politiek gaat bemoeien. Gezien de belangen die er op het spel staan, de Formule 1 maakt een sterk groeiende belangstelling door van de Amerikanen, is dat geen goeie zaak. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat dat ontstane tweespalt weer teniet gedaan is. Nu nog even blijvend de goeie dingen doen met elkaar…Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS