Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3 hoofdrace: Zane Maloney wint eerste F3-race, kampioenschap spannender dan ooit! +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 28 augustus 2022 08:00

Zane Maloney heeft zijn allereerste FIA F3 race gewonnen in een waanzinnige Formule 3 hoofdrace over het circuit van Spa-Francorchamps. De man uit Barbados eindigde voor zijn teamgenoot Roman Stanek. Oliver Bearman van Prema mocht ook mee naar het podium, Oliver Goethe greep net naast het podium.

Formule 3

Caio Collet startte de race vanaf de eerste positie. Achter hem stonden de in de sprintrace hard gecrashte Zane Maloney en Frederico Pizzi op de derde plek. Zijn vorige beste kwalificatiepositie was P19. Oliver Goethe mocht vanaf de vierde positie starten. In het achterste deel van de grid stonden kampioenschapskandidaten Arthur Leclerc, Isack Hadjar en Victor Martins.

Bij de start was Van Amersfoort-coureur Rafael Villagomez enorm slecht weg en alle coureurs achter hem moesten dan ook alle zeilen bijzetten om de Argentijn te ontwijken. Zane Maloney probeerde bij het aanremmen voor Les Combes Caio Collet in te halen, Maloney werd naar buiten gedrukt en moest de bocht afsnijden. Een ronde later werd hij opgedragen om de positie terug te geven.

Bij de busstop-chicane was het dringen geblazen, Frederico Pizzi en Kush Maini van het Nederlandse MP Motorsport raakten elkaar. Pizzi kon terug strompelen naar de pits, maar Maini moest direct opgeven. Martins werd ook nog slachtoffer van de rekening, toen Maini de pitlane in wilde rijden en hierbij en tegen de Fransman aanreed. De kampioenschapsleider werd niet alleen geraakt, maar moest zijn ART aan de kant parkeren.

Er werd een beroep gedaan op de Safety Car en in alle chaos lag Oliver Goethe in zijn Campos ineens aan de leiding van de wedstrijd. De Duitser, die onder een Monegaskische licentie rijdt, is bezig aan zijn tweede raceweekend in de Formule 3.

In de vijfde ronde van de wedstrijd ziet de top tien er als volgt uit: Oliver Goethe leidt de wedstrijd voor Collet en Maloney, Roman Stanek, Jonnie Edgar, Oliver Bearman, Alexander Smolyar, Brad Benavides, William Alatolo en Zak O’Sullivan.

Aan het einde van de zesde ronde werd de Safety Car naar binnen geroepen en mochten de resterende 27 coureurs vol gas gaan racen. Goethe besloot al voor de busstop chicane de wedstrijd te herstarten en kwam onder enorme druk te staan van Caio Collet, maar de Duitser hield stand door de eerste bocht. Op Kemmel Straight had Collet zoveel overspeed dat hij zich vrij gemakkelijk lang Goethe kon komen, enkele bochten later baande ook Maloney zich een weg langs de Campos.

Als er nog niet genoeg drama was bij de Formule 3, het werd nog erger. Collet ontving een vijf seconden straf voor het niet veilig terugkomen op de baan in de eerste ronde. Daardoor werd Maloney virtueel gezien de leider van de wedstrijd. Na twee gereden ronden werd er opnieuw een beroep gedaan op de Safety Car.

Aan het einde van de tiende ronde dook de Safety Car weer naar binnen. Net als Goethe besloot ook Collet om vroeg op zijn gas te gaan. De werd billenknijpen voor de Braziliaan van MP Motorsport toen hij door Maloney werd ingehaald, en ook nog moest opletten voor Roman Stanek die op zijn hielen zat.

In de tweede ronde na de Safety Car was het flink druk op het Kemmel Straight als we het hebben over inhaalacties. Waar Collet alles uit zijn MP-bolide moest halen om Stanek achter zich te houden, kwam Edgar onder druk te staan van Oliver Bearman.

Arthur Leclerc is was absoluut een man met een missie. Hij startte de race vanaf P20 en had zichzelf inmiddels al opgewerkt naar de twaalfde positie, en was hongerig voor meer. In de veertiende ronde lukte het Stanek, met DRS eindelijk om lang Collet te komen. Bearman haalde met nog drie ronden ter gaan Edgar in bij La Source en een ronde later deed hij hetzelfde bij Goethe nadat de Deens-Duitse coureur te laat inremde bij de beroemde eerste bocht. Goethe had veel meer tractie en bleef voor de Brit zitten, zelfs met de DRS van Bearman gaf Goethe niet op en behield hij zijn positie. Goethe wilde zijn P4 met man en macht behouden, dit omdat Collet nog een straf heeft van vijf seconden.

In de laatste ronde lukte het Bearman bij Les Combes om langs de Duitser te komen en zijn tweede podium van het weekend te scoren.

Zane Maloney won zijn eerste FIA F3 race en was de eerste coureur die over de eindstreep kwam. Zijn teamgenoot Roman Stanek kwam als tweede over de eindstreep. Caio Collet kwam als derde over de eindstreep, maar werd door zijn penalty teruggezet naar de zesde positie. Oliver Bearman mocht mee naar het podium en Oliver Goethe eindigde op P5, vlak voor Edgar. Door hun podia doen Stanek en Bearman mee in de strijd voor het kampioenschap, en dat met nog twee raceweekenden te gaan in Zandvoort en Monza.


F3 hoofdracee

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS