Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3 Sprintrace: Oliver Bearman wint knotsgekke race vol rode vlaggen en Safety Cars op Spa +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 27 augustus 2022 10:00

Oliver Bearman heeft de sprintrace in de Formule 3 op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps gewonnen. De Brit reed een knappe race en startte vanaf P5 om de race te winnen. Hij hield Roman Stanek en Aleksandr Smolyar achter zich. De race werd beïnvloed door een hevige crash tussen Oliver Goethe en Zane Maloney. Het ongeluk triggerde een rode vlag, die ruim een half uur duurde.

Formule 3 sprintrace.

In tegenstelling tot de kwalificatie die op vrijdagmiddag werd verreden, was het tijdens de sprintrace wel droog. De titelkandidaten kende allen een tegenvallende kwalificatie sessie. Oliver Bearman start de race op P5, terwijl Arthur Leclerc, Isack Hadjar, Victor Martins en Jak Crawford startten vanaf P20, P23, P24 en P30. Zak O’Sullivan startte de wedstrijd vanaf pole position met Juan Manuel Correu en Brad Benavides achter zich.

Benavides was bij de start als een speer weg, Correa moest dan ook alle zeilen bijzetten om de Brit van zich af te houden. Het veld stormde Kemmel Straight op en Correa schoot voorbij aan O’Sullivan. Bij het aanremmen raakte de twee elkaar en het duo raakte elkaar en vielen ver terug. Benavides was de grote winnaar van de openingsfase, samen met Oliver Bearman die in de tweede ronde op Kemmel Straight voorbij ging aan de Carlin-coureur. In de tweede ronde van de wedstrijd werd er voor het eerst een beroep gedaan op de Safety Car, dit kwam doordat Christian Mansell zijn Charouz in de bandenstapel had geparkeerd.

Franco Colapinto startte de wedstrijd vanaf de vierde positie, ook de Van Amersfoort-coureur kwam niet ongeschonden door de openingsfase heen en werd in de openingsronde in de rondte getikt. De heren die achteraan het veld startte kwamen aardig op stoom. Zo maakte Arthur Leclerc zeven positie goed en Victor Martins maar liefst acht posities. Maar de allergrootste winnaar van de openingsfase was toch echt Bearman, die vanaf P7 al in de tweede ronde de leiding overnam.

In de vijfde ronde van de wedstrijd werd de Safety Car naar binnen geroepen en mochten de heren weer los. Bearman kon zich los wringen van Benavides, die op zijn beurt onder druk kwam te staan van Jonny Edgar. Edgar, die een tijdstraf van vijf seconden ontving voor het incident met Franco Colapinto remde in Les Combes voorbij aan Benavides.

Vlak na Blancimont ging het verschrikkelijk fout toen Zane Maloney en Oliver Goethe elkaar raakten en hard van de baan schoten. Maloney tikte de linker achterband Goethe en de twee knalde hard tegen de bandenstapel. Beide heren konden gelukkig allebei ongeschonden uit hun auto komen, hun auto’s waren er slechter aan toe. Vanzelfsprekend kon Bernd Maylander zich opmaken voor een tweede stint in de Safety Car. Na twee rondjes achter de Safety Car besloot de wedstrijdleiding om de wedstrijd stil te leggen.

Na ruim een half uur vertraging werd de wedstrijd achter de Safety Car hervat. De wedstrijdleiding besloot om de coureurs een rollende start te laten doen. Bearman mocht de herstart als eerste aanvangen en deed dit op fantastische wijze. Jonny Edgar stond met zijn mond vol tanden na de herstart en stond vol onder druk van Brad Benavides.

In de elfde ronde van de wedstrijd dook Alaksandr Smolyar van MP Motorsport aan de binnenkant van Benavides om de derde positie te veroveren. Later baande ook Leclerc zich een baan langs de Carlin-coureur. Roman Stanek ging als een speer en schoot naar de tweede positie en gaf deze niet meer uit handen.

Olli Bearman won de sprintrace in de Formule 3 en hield Roman Stanek en Aleksandr Smolyar achter zich, Edgar en Leclerc completeerde de top vijf.


Uitslag F3 sprintrace

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS