Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3: Isack Hadjar oppermachtig in natte hoofdrace in Oostenrijk, Martin maximaliseert +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 10 juli 2022 07:28

Isack hadjar heeft de Formule 3 hoofdrace gewonnen. Op de Oostenrijkse Red Bull Ring brak de lucht vlak voor de race open en moesten de 29 coureurs de natte baan trotseren. Na een spannende eindfase mochten Victor Martin van ART Grand Prix en Oliver Bearmen van Prema mee naar het podium.

Isack Hadjar

De hoofdrace werd onder natte omstandigheden verreden. Voor veiligheidsredenen werd de race met een rollende start gestart. Isack Hadjar vertrok vanaf pole position met Victor Martins en Oliver Bearman achter zich. In het kampioenschap is het enorm spannend.

Martins leidt voorafgaande aan de race het kampioenschap met 80 punten, Arthur Leclerc heeft 79 punten en Isack Hadjar 71 punten. De coureurs reden twee ronden achter de safety car, deze verliet de baan en de 29 heren vertrokken op de zeiknatte Red Bull Ring.

Voor de laatste bocht gaf Hadjar gas en begon de race. Al direct bij de eerste bocht haalt Roman Stanek Jonnie Edgar in voor de zesde positie in de race. Na de eerste ronde heeft Hadjar een halve seconde voorsprong op zijn landgenoot Martins. Maar in de eerste bocht schoot de Hitech-coureur rechtdoor en kon Martins direct weer de aansluiting vinden. In de negende bocht schoot Hadjar opnieuw wijdt. Martins zat recht op de achterkant van de Hitech-coureur.

Hadjar had het moeilijk, maar hij en Martins liepen comfortabel weg van de twee Prema’s van Oliver Bearman en Arthur Leclerc. Martins had het ook niet gemakkelijk. Bij het insturen van bocht negen verloor Martins bij zijn auto, hij verloor direct de aansluiting met Hadjar die anderhalve seconde voorsprong had én de snelste raceronde reed.
Na zes gereden ronden had Hadjar al een voorsprong van 2,2 seconden op Martins. Bearman, Leclerc, Kaylen Frederock, Roman Stanek, Jonnie Edgar, Jak Crawford, Zane Maloney en Caio Collet reden allemaal op puntenkoers.

De omstandigheden waren na tien rondjes iets droger, maar nog steeds ontzettend verraderlijk aangezien het circuit nog aardig vochtig was. Bijna alle coureurs zoeken juist de natte lijn op om hun regenbanden te koelen. Voor Formule 3 termen is het bewonderenswaardig te noemen dat we na 12 gereden ronden nog geen enkele gele vlag gezien hebben.

Caio Collet probeerde ronde na ronde Zane Maloney in te halen, maar kwam steeds net tekort. In de dertiende ronde kon Collet eindelijk voorbij steken aan de coureur uit Barbados. In de veertiende ronde kwam er uiteindelijk toch de eerste gele vlag van de wedstrijd.
Charouz-couerur Chovanec en Francesco Pizzi raakten elkaar. Pizzi krijgt een tien seconden tijdstraf voor het incident.

Met nog acht rondjes op de klok wordt er hevig gevochten om de vijftiende positie. Pepe Marti remde die in om te verdedigen van Zak O’Sullivan en Alatolo. O’Sullivan spint en komt tegen Marti aan. De ophanging van Marti was naar het gootje en moest zijn Campos parkeren in de pitlane.

Na enkele rondjes op ongeveer een seconden van zijn teamgenoot af te hebben gelegen lukte het Arthur Leclerc om de aansluiting weer te vinden op zijn teamgenoot Bearman. Ook Kaylen Frederick en Roman Stanek vechten hevig om de vijfde positie.

Met vijf rondjes nog te gaan kwam de safety car de vaan op nadat Zdenek Chovanec wederom van de baan werd getikt door zijn teamgenoot Pizzi. Het zal geen gezellig middag worden bij Charouz. De wagen van Chovanec moest worden weggehaald.

Met drie rondjes te gaan werd de race hervat. Bij de herstart probeerde Frederick direct Leclerc in te halen, maar dit mislukte. Achterin het veld was er contact tussen Caio Collet, Jonnie Edgar en Jak Crawford.

Hadjar was als een speer weg en had na een ronde al twee seconden voorsprong. Hij kon de race dan ook gemakkelijk uitrijden en won wederom een hoofdrace. Victor Martins en Oliver Bearman mochten mee naar het podium.

Franco Colapinto, Reece Ushijima en Rafael Villagomez van het Nederlandse Van Amersfoort Racing kwamen als zevende, dertiende en vijftiende over de eindstreep.

Aleksandr Smolyar van MP Motorsport eindigde op de achtste positie. Teamgenoten Kush Maini en Caio Collet moesten hun race voortijdig opgeven.


Pos	Driver	        Team	Gap
1 Isack Hadjar Hitech 40m34.535s
2 Victor Martins ART +3.251s
3 Ollie Bearman Prema +4.881s
4 Arthur Leclerc Prema +5.383s
5 Zane Maloney Trident +6.457s
6 Roman Stanek Trident +8.067s
7 F Colapinto VAR +9.113s
8 A Smolyar MP +9.882s
9 William Alatalo Jenzer +10.852s
10 Ido Cohen Jenzer +12.286s
11 JM Correa ART +12.706s
12 David Vidales Campos +13.901s
13 Reece Ushijima VAR +14.095s
14 Gregoire Saucy ART +14.738s
15 R Villagomez VAR +15.442s
16 Nazim Azman Hitech +15.772s
17 Zak O’Sullivan Carlin +16.765s
18 Enzo Trulli Carlin +19.446s
19 Laszlo Toth Charouz +21.368s
20 Brad Benavides Carlin +24.273s
21 Jonny Edgar Trident +50.679s
22 Jak Crawford Prema +1m00.379s
23 K Frederick Hitech +1m13.566s
24 Francesco Pizzi Charouz +1 lap
25 Kush Maini MP +2 laps
26 F Malvestiti Jenzer +2 laps
27 Caio Collet MP +3 laps
Ret Zdenek Chovanec Charouz
Ret Pepe Marti Campos
WD Hunter Yeany Campos


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS