Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

F3: Caio Collet wint zinderende sprintrace in verregende condities, compleet Nederlandse podium +UITSLAG

Uitgegeven door Frank Korsel • 30 juli 2022 10:02

Caio Collet van MP Motorsport heeft zijn allereerste FIA F3-race gewonnen tijdens een bizarre sprintrace op de Hungaroring. Het werd een compleet Nederlands feestje op het podium. Franco Colapinto werd namelijk tweede namens Van Amersfoort Racing en Kush Maini, de teamgenoot van Collet mocht ook mee naar het podium. De top drie in het kampioenschap, bestaande uit Victor Martins, Isack Hadjar en Arthur Leclerc kende alle drie niet de race waarop ze hadden gehoopt.

FIA F3

Vlak voordat de race begon besloten de regengoden het de jonge coureurs flink moeilijk te maken door een flinke plons water te laten vallen. Oliver Goethe van Campos is bezig aan zijn eerste FIA F3-weekend en mag zijn allereerste race vanaf pole position starten. Gisteren reed hij de twaalfde tijd tijdens de kwalificatie en dat houdt in dat hij de sprintrace vanaf de eerste positie mocht starten. De race werd gestart achter de safety car.

Het team van Charouz liet nog voordat het veld mocht racen weten dat het tot de laatste paar rondjes niet meer gaat regenen en dat de heren naar alle waarschijnlijkheid te maken krijgen met wisselende omstandigheden. Na drie rondjes achter de safety car werd de wedstrijd gestart met een rollende start.

Bij de start ging het al bijna mis voor Goethe die in de laatste bocht al direct van de baan schoot. In de eerste bocht haalde Franco Colapinto de Deens-Britse Duitser in. Ook Isack Hadjar en Caio Collet wisten Goethe al in de eerste ronde te verschalken. David Vidales, de teamgenoot van Goethe crashte na de tweede bocht van de eerste ronde en veroorzaakte een safety car. Na twee ronden achter de safety car te hebben gereden mocht Franco Colapinto het veld leiden en moest hij zorgen om Isack Hadjar en Caio Collet achter zich te houden. Bij de herstart was Hadjar aardig aan het slapen, hij werd in de eerste bocht ingehaald door MP Motorsport-coureur Collet en zat direct op de hielen van Colapinto. Kampioenschapsleider Victor Martins baande zich een weg lang Goethe, die al naar de zevende positie terug was gevallen.

Een titanengevecht leek zich te ontvouwen tussen Colapinto en Collet, niet alleen een gevecht tussen twee Zuid-Amerikanen, maar ook een gevecht tussen de twee Nederlandse teams op de grid: Van Amersfoort Racing en MP Motorsport. Colapinto heeft de grootste moeite om grip te zoeken en moest dan ook hele andere lijnen rijden om de Braziliaan van zich af te wenden.

Dit gevecht werd al snel geneutraliseerd nadat Brad Benavides zijn Carlin in de zijkant boorde van Ido Cohen. Dit incident zorgde voor de tweede safety car van de ochtend.

Na twee roinden werd de race wederom hervat en zat Collet direct op de staart van Colapinto. Maar nu was het Hadjar die direct Collet wist in de halen, dit was echter van korte duur en Collet nam de tweede positie twee bochten later alweer over.

Kush Maini, de teamgenoot van Collet is Hadjar flink aan het opjagen en hoopt naar het podium door te kunnen stoten. In de tiende ronde werd het Colapinto teveel en maakte hij voor het eerst een fout deze race. Hij werd in de tweede bocht ingehaald door Collet. Victor Martins had het ook niet gemakkelijk, de Fransman schoot op de natte baan regelmatig van de baan af.

Caio Collet had na twee ronden aan de kop van het veld al een voorsprong van maar liefst 2,6 seconden. Arthur Leclerc probeerde met man en macht zich een weg te banen langs zijn teamgenoot Jak Crawford voor de vijfde positie in de race.

In de zestiende ronde maakte Hadjar een kleine fout waardoor hij plekken verloor aan Kush Maini, Jak Crawford en uiteindelijk ook aan Arthur Leclerc. Met nog anderhalve ronde te gaan heeft Collet een leiding van 6,4 seconden met Colapinto en Maini achter zich, qua teams dus een compleet Nederlandse podium van MP Motorsport en Van Amersfoort Racing.

In de allerlaatste ronde tikte Leclerc zijn teamgenoot Crawford van de baan. De voorwielophanging van Leclerc liep hierdoor schade op en beide Prema-coureurs vielen ver terug.

Collet won zijn allereerste FIA F3-race en zijn teamgenoot Maini mocht mee naar het podium. Names VAR mocht Colapinto naar het podium.


UITSLAG F3

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS