Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 2

F2 hoofdrace: Drugovich wint met MP Motorsport, Verschoor tweede

Uitgegeven door Frank Korsel • 4 september 2022 11:45

Een volledig Hollands feestje in de Formule 2 hoofdrace. Felipe Drugovich won in zijn MP Motorsport-bolide de race, Richard Verschoor eindigde in zijn Trident op de tweede plek en maakte het Nederlandse feestje compleet. Na twee Safety Cars en een rode vlag was het een race waarin meer dan genoeg gebeurde.

Felipe Drugovich

Felipe Drugovich ving de race aan als eerste nadat hij tijdens de kwalificatie op vrijdag naar de pole position stromde en Jack Doohan twee tienden achter hem hield. Logan Sargeant en thuisheld Richard Verschoor namen de tweede startrij in beslag. De kampioenschapsrivaal van Drugovich, Drugovich was goed weg en behield de eerste positie. Logan Sargeant, die vanaf de derde positie vertrok, kwam in de zevende bocht in aanraking met Ralph Boschung nadat hij in de eerste bocht al door het grind moest. De Amerikaan tikte de achterkant van de Zwitser aan en schoot rechtdoor in het Scheivlak. Dit incident zorgde ervoor dat er een beroep werd gedaan op de Safet Car. Achter de Safety Car reed David Beckmann in zijn VAR-bolide op de achterkant van Roy Nissany. De Duitser moest naar binnen voor een nieuwe voorvleugel.

In de vierde ronde van de wedstrijd besloot de wedstrijdleiding dat de rode vlag gezwaaid moest worden. Dat kwam omdat de tecpro barrier gemaakt moest worden. Na een klein half uur werd de wedstrijd hervat, de coureurs herstartte de race met een rollende start.

Anders dan de trend die we eerder zagen ging Drugovich al na de Hans Ernst-chicane op zijn gas. Dit deed hij op een perfect moment, hij liet Jack Doohan namelijk met een mond vol tanden achter.

Frederik Vesti en Enzo Fittipaldi waren verwikkeld in een mooi gevecht. Fittpaldi won deze strijd uiteindelijk en klom op naar de negende positie. Clement Novalak scoorde tijdens de sprintrace zijn eerste Formule 2-podium bemachtigde, startte vanaf de tiende positie in de hoofdrace, maar lag in de negende ronde al op de zevende positie. Zijn teamgenoot Drugovich kwam onder druk te staan van Jack Doohan. De coureur van Virtuosi blokkeerde zijn linkervoorband heel hevig toen hij de Braziliaan probeerde in te halen.

Clement Novalak was na Amaury Cordeel en Calan Williams de derde coureur die naar binnen dook voor de verplichte pitstop. Dennis Hauger kreeg van zijn team te horen dat hij het tegenovergestelde moest doen dan Doohan. De Australiër reed door, dus de Noor dook naar binnen om zodoende een undercut af te dwingen.

Doohan ging in de twaalfde ronde van de wedstrijd naar binnen. De undercut waar Hauger op had gehoopt werkte niet en moest achter in de rij aansluiten. Eén ronde later ging Drugovich naar binnen voor zijn verplichte pitstop terwijl Richard Verschoor van Trident te horen kreeg nog één ronde door te rijden. Drugovich kwam als negende terug op de baan, ver voor Jack Doohan en Dennis Hauger.

Richard Verschoor dook in de veertiende ronde naar binnen en kwam als tweede terug op de baan. De Nederlander kwam voor Jack Doohan op de baan, hij had natuurlijk absoluut geen temperatuur in de banden en werd dus in de Hugenholtzbocht alweer ingehaald door Jack Doohan.

Omdat Doohan kostbare tienden verloor met de inhaalactie op Verschoor kwam hij buiten de DRS-zone van Drugovich. De Australische coureur moest dan ook alle zeilen bijzetten om de Braziliaan bij te blijven.
In de zestiende ronde van de wedstrijd door Marino Sato naar binnen, de Japanner kwam de pitsstraat uit en schoot in de Hugenholtzbocht de rechtdoor de bandenstapel in omdat zijn linkervoorband niet goed vast zat. Zijn band vloog van de auto en rolde een heel stuk door. Hierdoor kwam voor de tweede keer deze wedstrijd de Safety Car naar buiten. Door de smalle pitstraat in Zandvoort mag men hun verplichte pitstop niet maken tijdens een SC of VSC.

Na zes ronden achter de Safety Car werd de wedstrijd hervat. Liam Lawson gaf leiding aan het veld en ging in tegenstelling tot de vorige herstarts, heel laat op het gas. Hierdoor kregen we een zelfde scenario als in Mugello 2020. Jack Doohan werd Enzo Fittipaldi aangetikt en belandde in de muur. Clement Novalak moest de meest gekke capriolen uithalen om iedereen te ontwijken, dit lukte niet en hij klapte achter op de bolide van Tatiana Calderon. Alle vier de coureurs moesten de strijd staken.

Na vier gereden rondjes ging de Safety Car weer naar binnen. Met nog vijftiend ronden op de klok werd de race hervat. Deze keer besloot Liam Lawson om eerder op het gas te gaan om erger te voorkomen.
Iedereen, op Lawson en Vesti na die nog geen pitstop gemaakt hadden, doken direct na de Safety Car naar binnen. Drugovich en Richard Verschoor streden om de overwinning. Het paar zat zes tienden van elkaar af. Verschoor had ook schade aan zijn neus na het incident bij de Safety Car herstart, maar dat hield hem niet af van de aanval op Felipe Drugovich.

De wedstrijdleiding veranderde de rondenticker in een klok. Met nog twaalf minuten op de klok was er nog niets zeker. Zelfs met de gehavende neus was Verschoor anderhalve tienden sneller dan zijn Braziliaanse voorganger. Het zou hoe dan ook een Nederlands feestje worden. Drugovich, rijdend voor het Nederlandse MP Motorsport of Richard Verschoor, die dit keer écht de hoofdrace konwinnen. In Oostenrijk deed hij dit ook al, maar naderhand bleek de Nederlander te weinig brandstof in de tank te hebben.

Met nog acht minuten op de klok zette Drugovich aan zorgde ervoor dat Verschoor buiten de DRS-zonde van de MP Motorsport-coureur viel. Hij kwam op zijn beurt onder druk van Ayumu Iwasa.
Felipe Drugovich won uiteindelijk zijn vijfde race van het seizoen op spectaculaire wijze nadat de klok geen seconden meer over had. Richard Verschoor wimpelde de concurrentie van Aymu Iwasa af en reed naar een keurige tweede positie tijdens zijn thuisrace.

De grootste rivaal van Drugovich, Theo Pourchaire eindigde op de tiende positie. Hierdoor heeft Drugovich zijn leiding die al groot was, nog verder uitgebreid op Pourchaire. De Braziliaanse coureur heeft nu eigenlijk al anderhalve hand op het kampioenschap.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS