Formule 1

F1-seizoen 2023 versus 2022, wie ging vooruit en wie ging achteruit?

Uitgegeven door Peter Vader • 3 december 2023 15:31

De maand december nodigt altijd uit om terug te blikken op het voorbije F1-seizoen. Dus laten we eens een vergelijking maken tussen 2022 en 2023 als het gaat om de ranglijst bij de constructeurs. Behalve de voorspelde dominantie van Red Bull en van Max Verstappen, die zijn derde wereldtitel won, gebeurde er onverwachts veel. Achter Verstappen bleek het gaandeweg het seizoen een onvoorspelbaar jaar, vol met verrassingen. Aan het begin van het seizoen maakte Aston Martin grote indruk op iedereen omdat ze ineens weer vooraan meestreden. De komst van Fernando Alonso speelde daarin een cruciale rol. Maar technisch gezien maakte Aston Martin ook grote stappen vooruit. De ploeg van Lawrence Stroll kon vervolgens de gewekte verwachtingen niet helemaal waarmaken, maar desondanks wisten de Britten op te klimmen van de zevende plaats in 2022 naar de vijfde plaats in 2023. Direct achter de topteams, bepaald geen slechte prestatie.

ItalianGP_2023_Aston_Martin_RX_foto_Peter_VaderAston Martin

Bij Ferrari ging het juist andersom. Alle drie de door Ferrari aangedreven F1-auto�s deden het in 2023 slechter dan in 2022. Ferrari slaagde er in Abu Dhabi net niet in om de tweede plaats te pakken. Binotto deed het in 2022 zo gek nog niet, zijn vervanger Frederic Vasseur kon hem in ieder geval in 2023 niet evenaren. Het zegt overigens meer over de complexheid van de Ferrari-crew dan over de capaciteiten van Vasseur. Ook Alfa Romeo en Haas deden het in 2023 minder dan het seizoen ervoor. Ze eindigden nu respectievelijk op de negende en tiende plaats.

ItalianGP_2023_Ferrari_RX_foto_Peter_VaderFerrari

Blijft over de derde, oude en roemruchte fabrikantennaam in de Formule 1: Mercedes! Daar ging het in 2023 beter dan in 2022. Alle auto�s met Mercedes-aandrijving wisten zich te verbeteren. Naast de Silver Arrows zelf en het eerdergenoemde Aston Martin, hebben ook Williams en McLaren een stap vooruitgezet. McLaren was daarbij de meest opvallende. Na een erg moeizame seizoensstart klommen ze naar de vierde plaats in de eindstand van het constructeurskampioenschap 2023. Als er dit jaar ergens vooruitgang werd geboekt, dan was het wel bij McLaren. Dat belooft wat voor volgend jaar, gaat McLaren zich definitief aansluiten bij de top?

ItalianGP_2023_Mercedes_RX_foto_Peter_VaderMercedes

ItalianGP_2023_McLaren_RX_foto_Peter_VaderMcLaren

Foto's: Peter Vader

Formule_1_team_standings_22_23Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS