Formule 1

F1-chef neemt duidelijk standpunt in over beëindiging van Max Verstappens 'ontmoedigende' dominantie

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 november 2023 08:03

De Formule 1 zal niet gezien worden als een sport die 'iets tegen' Max Verstappen en Red Bull probeert te doen om hun dominantie in te dammen, althans niet onder het toeziend oog van Stefano Domenicali.

Super Max F1

Van het verbieden van het Front and Rear Interconnected Suspension (FRICS)-systeem van Mercedes tot de dubbele diffuser van Brawn GP en de actieve ophanging van Williams, er zijn in het verleden gevallen geweest waarbij de Formule 1 stappen heeft ondernomen om de dominantie van een team in te dammen.

Sommige rivalen van Verstappen, en ook hun fans, zouden willen dat ze dat nu ook deden. Als Mercedes en Ferrari vorig seizoen dachten dat Red Bull sterk was omdat ze 17 van de 22 Grands Prix wonnen, dit jaar is het nog ‘erger’.

Red Bull heeft op één na alle races gewonnen, 19 van de 20, waarvan Verstappen er 17 op zijn naam schreef. Verwacht wordt dat hij de laatste twee races in Las Vegas en Abu Dhabi zal winnen. Lewis Hamilton zei na Brazilië, waar Verstappen zijn record voor de meeste overwinningen in één seizoen uitbreidde, dat dit weleens het begin zou kunnen zijn.

"De Red Bull is zo ver weg. Ze zullen de komende jaren waarschijnlijk de snelste zijn", zei de zevenvoudig wereldkampioen.

Het was een verpletterende uitspraak van Hamilton, maar wel een die waarschijnlijk overal in de pitstraat weerklonk. Het roept de vraag op of de Formule 1 ooit zou besluiten om 'in actie te komen' om te proberen de 'ontmoedigende' dominantie van Vertappen te beteugelen. F1-chef Domenicali zei tegen Channel 4: "Als je terugkijkt naar de dominantie van een coureur of een team, dan is dat altijd een onderdeel van de F1 geweest.”

"We moeten één ding in overweging nemen: Max Verstappen heeft het ongelooflijk goed gedaan. Dat moeten we erkennen. Maar als je vandaag kijkt naar de gaten in de kwalificaties, het is gewoon ongelooflijk. Als je kijkt naar de inhaalcijfers van de afgelopen twee seizoenen, dan staan we aan de top. We kunnen niet gezien worden als een sport die iets tegen iemand probeert te doen, dat zou verkeerd zijn."

Dat betekent echter niet dat de voormalige teambaas van Ferrari niet hoopt op meer concurrentie volgend seizoen. "Aan de andere kant is de aard van de Formule 1 om ervoor te zorgen dat de teams volgend jaar de andere coureurs, die heel erg sterk zijn, de mogelijkheid kunnen geven om mee te doen in dat veld. Ik moet zeggen dat we nog nooit zo'n ongelooflijke kwaliteit coureurs bij elkaar hebben gehad als vandaag. Het is indrukwekkend."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS