Formule 1

F1 reglementen 2026: teams hebben te maken met onduidelijke gegevens en veel toepassingen

Uitgegeven door Peter Vader • 3 april 2024 06:02

2026 nadert met rasse schreden. Voor de Formule 1 betekent dat jaar een grote omwenteling als het gaat om de reglementen. Maar de gang ernaar toe verloopt nog verre van soepel. In het proces van samenwerking tussen de FIA en de F1-teams bij het opstellen van deze reglementen vermijdt de FIA om de teams te betrekken bij het schrijven van de nieuwe regels. De teams moeten dus werken met een zeer breed scala aan gegevens van de FIA, wat het erg moeilijk maakt om hun ontwerpprojecten voor 2026 uit te werken.

F1_Startveld_F1_CircuitCatalunya

De problemen komen met name voort uit het gebrek aan duidelijke informatie over de chassisstructuur en de aerodynamica van de volgende generatie auto's. De teams hebben momenteel te maken met projectparameters met een breed scala aan toepassingen en afmetingen van de singleseaters, die nog steeds niet zijn gedefinieerd.
Dit maakt het moeilijk om een definitieve auto te ontwikkelen. Zelfs een virtueel model om alvast de eerste simulaties op te zetten, blijkt niet mogelijk.

De teams zouden nu tegen eind mei 2024 meer concrete informatie moeten krijgen, zodat ze kunnen beginnen met de eerste maatvoeringen voor de auto's van 2026. Wat de definitieve versie van de regelgeving betreft, lijkt de FIA een deadline te hebben gecommuniceerd tussen eind september en begin oktober. Bij de nieuwe generatie power units is de situatie ander, waarbij de FIA en de teams wel hebben gewerkt aan het updaten van de technische reglementen.

Er werd met name besloten om de aspecten aan te pakken die de coureurs de laatste tijd zorgen baren. Daartoe behoort onder andere het risico dat de coureurs gedwongen werden om rijdend in een rechte lijn, terug te schakelen. De organisatoren hebben daarom regels opgesteld voor het moment van opladen van de batterij en om het brandstofverbruik te reguleren. Kortom: het wordt hoog tijd dat de F1-teams zekerheid en duidelijk krijgen over in welke richting zij hun nieuwe bolides voor 2026 moeten ontwikkelen.Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS