Karting • Belgisch Kampioenschap

En dat is twee: Vic van Campenhout pakt in tweede wedstrijd van het seizoen opnieuw podiumplaats

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 april 2022 14:01

BERGHEM – Twee wedstrijden in twee weken en twee keer een podiumplaats. Karter Vic Van Campenhout heeft zijn seizoen een kickstart gegeven. Na zijn overwinning tijdens de BNL Kick-Off in Genk, werd het tienjarige talent uit het Belgische Humbeek knap tweede in de Micromax-klasse tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Vic blikt terug op zijn goede start van 2022.

Juichende Vic van Campenhout met ouders

“Het tweede podium in een week tijd”, glunderde Vic na de prijsuitreiking op het circuit van Berghem. De beker in zijn hand was het laatste bewijs van zijn succesvolle seizoensstart. Hoe hij erin is geslaagd zo goed uit de startblokken te komen? “Ik heb hard getraind in de winter. Veel in een Minimax-kart omdat het chassis van mijn Micromax-kart nog niet binnen was. De Minimax (één niveau hoger, red.) ging wel wat harder. Je kunt er goede racelijnen mee pakken. Dat was mooi. Ik heb er meer race kills van gekregen.”

Vic is oh zo blij dat hij eindelijk weer mag racen. Hij kon niet wachten. “Tijdens de drie weken voor de start van het seizoen, zei hij: ik ben er klaar voor. Ik wil wedstrijden doen”, wist zijn moeder. “Vic werd ongeduldig.” Aan de voorbereiding heeft niet gelegen. Want behalve veel in de kart, heeft de jonge Belg ook veel buiten de kart getraind. “In de fitness”, verduidelijkte zijn vader. "Krachttraining.”

Want Vic moet fit zijn, oftewel een goede conditie hebben en sterk zijn. Zijn seizoen is namelijk behoorlijk druk. “Ik rijd de BNL, BMC, Euro Trophy en het NK”, zei hij. Dat zijn maar liefst twintig races. “Nee, dat is niet druk hoor”, verzekerde Vic. “Ik maak wel tijd.”

Dat laatste zal niemand verbazen, want Vic doet niets liever dan wedstrijden rijden. Dat begon dit seizoen al goed met zijn winst tijdens de traditionele opening van het kartseizoen in België: de BNL Kick-Off: “Het ging goed, ik pakte de eerste plek. De zaterdag hebben we gebruikt om de afstelling van mijn nieuwe Formula K-chassis nog een beetje goed te zetten. Ik heb daarna heat 1 gewonnen, in heat 2 was ik vierde en op zondag won ik de prefinale en de finale.”

Dat zorgde nog voor een flinke meevaller, wist Vic. “Daardoor heb ik een voucher gekregen voor deelname aan het BNL-kampioenschap. En ik was blij met de eerste prijs natuurlijk.”

Vic Kampenhout sterk naar podium

In het Nederlandse Berghem ging het een week later opnieuw voorspoedig. Al moest hij even naar de juiste vorm zoeken. Hij reed nog niet vaak op dit circuit en dan is het altijd wat zoeken naar het juiste bochtenwerk. Vic: “Het ging tijdens de trainingen nog niet zoals het moest zijn, maar in de kwalificatie ging het al veel beter. Het ging echt goed vooruit, ik had de poleposition.”

Dat beloofde veel goeds voor de prefinale. “Ik dacht hetzelfde te doen als één van mijn concurrenten: achter iemand aanrijden en hem dan in de laatste bocht pakken. Toen ik dat deed, kon ik hem op het laatste stuk helaas niet meer inhalen. In de finale werd ik eraf gebeukt en lag ik even vierde. Maar ik ben teruggereden naar de derde plek. Door een straf voor degene die me eraf gebeukt heeft, ben ik nog tweede geworden. Ik ben tevreden.” Maar het is nog niet zoals het wezen moet, vindt Vic. Hij wil uiteraard winnen. “En kampioen worden in het NK!”

Vic bedankt Franky en Gilles Saeys en Ivo van SFP Racing voor de coaching. Ook bedankt hij zijn teamgenoten en de thuissupporters voor de steun en vele positieve reacties alsook het hele SFP-team voor de goede sfeer waarin samen kan getraind worden. “Want ook dit draagt bij tot de vooruitgang en de successen die ik nu boek. En ik bedank Max Verstappen voor zijn goede voorbeeld. Dat hij er een best seizoen van mag maken. Ik wil ook mijn mama danken voor de knuffels die ik krijg als het goed en soms wat minder goed gaat, mijn papa voor alle tijd die hij in mijn passie wil investeren. En ik bedank Birger van Bouvin Power voor de topmotor, want zonder dat kan ik het alleen ook niet voor elkaar krijgen”, aldus een nuchtere Vic.

Vic Van Campenhout wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Body Complex.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS