Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Een topweekend voor Team GP Elite op de Nurburgring: P1 voor Larry ten Voorde en Soren Spreng

Uitgegeven door Peter Vader • 7 augustus 2023 05:30

Het weer liet zich in de Eifel weer eens van zijn slechte kant zien, maar dat mocht Team GP Elite niet deren. Het Nederlandse Porsche-team beleefde een absoluut topweekend op de Nürburgring, met overwinningen voor Larry ten Voorde en Sören Spreng. In stevige stortregens op de Nürburgring behaalde Larry ten Voorde dit weekend zijn tweede indrukwekkende van start-tot-finish-overwinning. De Nederlander won ronde acht van de Porsche Carrera Cup Deutschland voor Porsche Junior Bastian Buus uit Denemarken en Leon Köhler uit Duitsland. Dankzij dit resultaat vergrootte Ten Voorde zijn voorsprong op Harry King in het algemeen klassement tot 51 punten. De Britse coureur eindigde als vijfde achter het stuur van de Porsche 911 GT3 Cup, die werd ingezet door Allied-Racing, maar hij kreeg een tijdstraf waardoor hij naar de negende plaats degradeerde.

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 1 Larry ten Voorde
Larry ten Voorde

Vlak voor de start van de Porsche Carrera Cup Deutschland-race viel er hevige regen over de Eifel. Dit zorgde voor uitdagingen voor de monteurs op de startgrid toen ze snel slicks verwisselden voor regenbanden, de stabilisatorstangen afstelden op een zeer zachte instelling en de rijhoogte van de Porsche 911 GT3 Cup verhoogden om de mechanische tractie te verbeteren. Ook werd de hoek van de achtervleugel steiler ingesteld om meer neerwaartse druk op de achteras te genereren - met slechts een paar minuten om dit te doen, was er niet meer mogelijk. "Desalniettemin was het de juiste keuze om geen rollende start achter de safety car te hebben maar een staande start", zei winnaar Larry ten Voorde lovend over de beslissing van de wedstrijdleider.

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 2 start actie

De Nederlander nam deel met zijn vertrouwde GP Elite-team en behaalde zijn 30e pole position in de Porsche Carrera Cup Deutschland. Hij herhaalde zijn dominante prestatie van de race van zaterdag en behaalde zijn vijfde overwinning van het seizoen. "Door het water op de baan voelde de race aan als dansen op de rand van een scheermesje", beschreef de tweevoudig Carrera Cup-kampioen de baanomstandigheden. "Maar ik denk dat we een geweldige show hebben neergezet voor de toeschouwers."

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Foto 3 Harry King
Harry King

In het algemeen klassement heeft Larry ten Voorde nu een flinke voorsprong op Harry King. De Engelsman van het Duitse team Allied-Racing kwam op de Nürburgring als vijfde over de finish. Nadat hij tijdens de race echter een botsing had veroorzaakt, kreeg hij een straf van 10 seconden. Hierdoor viel King terug naar de negende plaats in het officiële klassement.

De tweede plaats ging naar Porsche Junior Bastian Buus, die naast Ten Voorde op de eerste startrij op de grid stond. De 20-jarige Deen van het Allied Racing-team moest er echter hard voor werken. Meteen na de start verloor hij verschillende posities en bleef vervolgens een aantal ronden in de clinch met de sterke rookie Alexander Tauscher, die enige tijd tweede bleef. “Dit was pas de tweede staande start in de regen in mijn carrière. Ik kwam niet goed weg van mijn startplek omdat ik te veel wielspin kreeg”, gaf Buus toe. "Ik ben blij dat ik toch de tweede plaats heb behaald - ik heb die kampioenschapspunten echt nodig."

Voor Alexander Tauscher was Bastian Buus niet de enige taaie rivaal in de wedstrijd. Tijdens de tweede helft van de 15 ronden tellende sprint nam de 21-jarige rookie het op tegen de doorgewinterde specialist Leon Köhler, zijn teamgenoot bij Huber Racing. Köhler schoot kort voor de finish naar de derde plaats. “Mijn start ging niet goed, waardoor Alexander me inhaalde in de sprint naar de eerste bocht. Omdat hij mijn teamgenoot is, wilde ik natuurlijk geen grote risico's nemen in het duel met hem. Op een gegeven moment is het gelukt - ik ben heel blij met mijn tweede podiumplaats dit weekend, "verklaarde de Duitser.

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Foto 4 Morris Schuring
Morris Schuring

De in Spa-Francorchamps nog zegevierende Morris Schuring (FACH AUTO TECH) passeerde de zwart-wit geblokte vlag op de vijfde plaats achter Alexander Tauscher. Vincent Andronaco eindigde als zesde en won daarmee het rookieklassement. "De race was extreem uitdagend vanwege de natte baan en het beperkte zicht - maar het was erg leuk", zei de 18-jarige uit Hamburg over zijn eerste rookie-overwinning. In een herhaling van de prestatie van zaterdag kwam Sören Spreng (Team GP Elite) als eerste over de finish in de ProAm-categorie in zijn Porsche 911 GT3 Cup. "Ik heb de chaos van de eerste ronden overleefd en ben er daarna ondanks de zware omstandigheden in geslaagd om de resterende ronden ongedeerd door te komen", meldde de Duitser, die ook eerste werd in de ProAm-categorie.

Hurui Issak, projectmanager van de Porsche Carrera Cup Deutschland na afloop van een bewogen race: “Ook felicitaties aan Larry ten Voorde met zijn vijfde overwinning van het seizoen en aan zijn Team GP Elite collega Sören Spreng, die naar voren is gekomen als titelkandidaat in het ProAm-klassement”. Over twee weken wordt van 18 tot en met 20 augustus de volgende ronde van de monomerkencup met de Porsche 911 GT3 Cup verreden op de Lausitzring, met ronde 9 en 10 op de kalender.

4. Porsche-Junior Bastian Buus (DK/Allied-Racing), 107 points

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 5 Sören Spreng podium
Sören Spreng

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 6 Sören Spreng actie

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 7 Loek Hartog
Loek Hartog

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 8

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 9 Huub van Eijndhoven
Huub van Eijndhoven

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 10 Larry ten Voorde racewinnaarLarry ten Voorde

Porsche Carrera Cup Deutschland Nürburgring Team GP Elite Foto 11 Soren Spreng achterzijde actieSören Spreng

Race 8 P1_Larry_ten_Voorde

Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!