Autosport Internationaal Toerwagens • Autonieuws

Duurzaam reizen wordt eenvoudiger: Op weg naar een schonere, elektrische toekomst

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 16 december 2020 21:07 • Print artikel

De manier waarop mensen reizen maakt een ingrijpende verandering door. We zijn getuige van de grootste evolutie in de mobiliteitssector sinds de uitvinding van de verbrandingsmotor. De transformatie van de automobielindustrie vindt plaats in een razend tempo, waarbij de volgende generatie beschikbare elektrische voertuigen (EV) iedereen de vrijheid biedt om over de internationale grenzen heen op avontuur te gaan, waardoor onze ecologische voetafdruk aanzienlijk wordt verkleind. Met zijn krachtige snellaadnetwerk verbindt IONITY de Europese landen en voorziet het EV-rijders van 100% hernieuwbare energie.

Duurzaam reizen wordt eenvoudiger: Op weg naar een schonere, elektrische toekomst

De mobiliteitssector is momenteel verantwoordelijk voor een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in de EU. Daarom is een snelle omschakeling noodzakelijk. De Europese Commissie heeft in december 2019 de Green Deal gelanceerd, een kritiek plan om ervoor te zorgen dat Europa tegen 2050 klimaatneutraal is. Om hieraan tegemoet te komen is een vermindering van de verkeersemissies met 90% nodig, evenals een toename van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Daarom speelt elektrische mobiliteit zo'n cruciale rol in de verschuiving naar een hernieuwbare toekomst. Tegen 2025 zullen ongeveer 1 miljoen openbare laadstations nodig zijn voor de 13 miljoen EV’s die op de Europese wegen verwacht worden1. Om ervoor te zorgen dat massaal gebruik wordt gemaakt van EV's, hebben consumenten een uitgebreider EV-gamma nodig, evenals een wijdverspreide en betrouwbare oplaadinfrastructuur en meer betaalbare elektrische auto’s.

Elektrische voertuigen overwegen
Ondanks het toenemende aantal consumenten dat voor een EV kiest, is het aandeel EV's nog steeds zeer laag in vergelijking met de tegenhanger met verbrandingsmotor. Helaas twijfelen nog steeds miljoenen Europese automobilisten om over te stappen op een elektrische manier van leven. Vaak is dit te wijten aan veel voorkomende bezorgdheden zoals angst voor onvoldoende rijbereik, een gebrek aan infrastructuur of hoge kosten. De realiteit verschilt sterk van deze veel voorkomende mythen. De transportindustrie voorziet dat 400 nieuwe volledig elektrisch automodellen uitgebracht zullen worden in Europa tussen 2020 en 20252, genoeg om de mond te snoeren van critici die het beperkte EV-aanbod hekelen. De kosten van een EV worden steeds goedkoper in vergelijking met auto’s met een verbrandingsmotor. Overheden bieden nu stimulansen en subsidies voor de aanschaf van EV's, waardoor de stap van verbrandingsmotor naar EV nog aantrekkelijker wordt. Overal in Europa beperken, of verbieden, talrijke regeringen en steden het gebruik van voertuigen met verbrandingsmotor. Voor milieubewuste consumenten is het nog nooit zo gemakkelijk geweest om over te stappen op elektrische mobiliteit om de planeet te beschermen.

Het belang van algemeen beschikbare, krachtige laadinfrastructuur
Naarmate de Europese EV-industrie evolueert, wordt in heel Europa een dichter en geavanceerder laadnetwerk uitgerold. Naast het opladen van elektrische voertuigen thuis en op de werkplek, worden gemakkelijk te gebruiken oplaadsystemen voor elektrische voertuigen veel toegankelijker in zowel stedelijke gebieden als langs de Europese snelwegen. IONITY verbindt steden en landen met zijn krachtige oplaadnetwerk, dat niet alleen een stabiele en betrouwbare, maar ook een duurzame oplossing biedt. Dankzij een breed toegankelijke oplaadinfrastructuur voor EV's hebben bestuurders meer vrijheid om zich te verplaatsen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

IONITY loopt voorop met zijn steeds groter wordende oplaadnetwerk, met meer dan 300 stations en meer dan 1.200 individuele laders in Europa. Een moderne oplaadinfrastructuur voor EV's als deze vermindert het idee dat het opladen van EV's uren in beslag neemt. EV-eigenaren kunnen hun auto’s nu langs de Europese snelwegen opladen. Het doel van IONITY is om de laadstations om de 120-150 km te plaatsen, wat zeker een haalbaar bereik is voor moderne elektrische voertuigen.

De duurzame voordelen van e-mobiliteit en EV-levenscyclus
Een elektrische manier van leven garandeert een continu rijplezier, maar met een schoner, groener geweten. De overstap van verbrandingsmotor naar EV levert geen uitstoot op, d.w.z. dat er geen luchtvervuiling of schadelijke stoffen vrijkomen als de EV op hernieuwbare, groene energie rijdt. Volgens het McKinsey rapport The Road Ahead For E-mobility3 hebben BEV’s (volledig elektrische auto’s) geen rechtstreekse uitstoot en is de CO2-voetafdruk over hun volledige levenscyclus tot 50% kleiner dan die van de huidige auto’s met verbrandingsmotor. Om het duurzame effect te maximaliseren, moeten EV's echter deel uitmaken van een bredere 'groene cirkel', waarbij elektrisch rijden zowel emissievrij als koolstofneutraal is. Koolstofneutraliteit is het uiteindelijke doel, waarbij de uitstoot van broeikasgassen tot nul wordt teruggebracht en we de overblijvende uitstoot compenseren. Met IONITY laden EV-bestuurders hun auto's op met 100% hernieuwbare energie - wat het elektrisch rijden koolstofneutraal maakt. In Nederland werkt het consortium nauw samen met De Groene Stroomfabriek, een leverancier van gecertificeerde groene elektriciteit. De Groene Stroomfabriek levert 100% hernieuwbare energie afkomstig van plaatselijke Nederlandse leveranciers van windenergie met groenestroomcertificaat.

Tegen 2030 wordt voorspeld dat hernieuwbare energie zal voorzien in meer dan 60% van de Europese energiebehoefte4. Op basis van het elektriciteitsnet dat EV’s over heel Europa oplaadt, zou de overstap naar elektrische auto’s de gezamenlijke uitstoot van broeikasgassen van het wagenpark met ongeveer 37% doen dalen. De voetafdruk van het gebruik van de wagens zou 75% kleiner worden indien ze opgeladen worden met energie uit hernieuwbare bronnen5.

Om zijn engagement in de strijd tegen de klimaatverandering te onderstrepen, is IONITY onlangs een partnerschap aangegaan met atmosfair, een non-profitorganisatie en aanbieder van CO2-compensatie. Door over te schakelen op elektrische mobiliteit en de CO2-uitstoot te compenseren voor essentiële verplaatsingen, kan iedereen de verandering aansturen. Het enige wat nodig is, is een "groene" houding.

Duurzaam reizen wordt eenvoudiger: Op weg naar een schonere, elektrische toekomst

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS