DTM

De oude DTM-glorie is hersteld; nieuwe DTM-formule belooft veel moois

Uitgegeven door Peter Vader • 13 april 2021 06:46 • Print artikel

Bij de tweedaagse DTM-test in Hockenheim verschenen de nieuwe DTM-bolides voor het eerst in groten getale in de baan. De eerste kennismaking belooft veel moois, de nieuwe formule sluit naadloos aan op de DTM-cultuur. Insiders zijn unaniem van mening dat de sfeer van de oude DTM en zelfs zijn voorganger, de DRM, met dit format weer terugkeert.

DTM testdagen Hockenheim 2021

Eerste optreden Michelin
Het was ook het eerste optreden van Michelin als officiële bandenpartner van de serie. In totaal werden 700 banden in de middelgrote en harde compounds geleverd vanuit de productiefaciliteit van Michelin Compétition op het industrieterrein Cataroux bij Clermont-Ferrand. Twee Michelin-technici waren ter plaatse in Hockenheim om de teams te ondersteunen. Van de medium-mix kon elke rijder op de tweede testdag terugvallen op een set en bijna alle teams maakten gebruik van deze optie.

DTM Michelin

Team ABT Sportsline
Tijdens de tweedaagse DTM-test in Hockenheim beleefde Christian Mamerow zijn eerste dagen als teammanager bij Team ABT Sportsline. De 36-jarige heeft zijn eigen race-ervaring: in 2014 maakte hij deel uit van het winnende team van de 24 uursrace op de Nürburgring. In de DTM zet Chris Mamerow een familietraditie voort: ‘Vader Peter’ stond in 1984 en 1985 al af en toe aan de start en hij verscheen in 2001 met een Opel Astra V8 en zelfs met een eigen renstal in de DTM.

ABT Sportsline stond behoorlijk onder druk: gedurende het weekend voorafgaand aan de twee doordeweekse testdagen, stond het team uit Kempten aan de start van de Extreme Eseries in Saoedi-Arabië, en na de tweedaagse DTM-test in Rome staan races drie en vier van het FIA Formula E World Championship op de agenda van het Audi-fabrieksteam.

DTM testdagen Hockenheim 2021

Paffett al naar Italië
Terwijl tweevoudig DTM-kampioen Gary Paffett al op weg was naar Italië voor de Formule E, reed de 28-jarige Mercedes-AMG-coureur Maximilian Buhk donderdag in Hockenheim in de Mercedes-AMG GT3 van het Mücke Motorsport-team. Buhk is niet ingeschreven voor de DTM 2021, maar heeft veel GT3-ervaring.

DTM Trophy
Naast de DTM-teams kregen de teams uit de DTM Trophy juniorenserie ook de kans om zich op beide testdagen in Hockenheim voor te bereiden op het seizoen 2021. De twee BMW-teams Walkenhorst Motorsport en Hofor Racing van Bonk Motorsport maakten van deze mogelijkheid gebruik. Voor Walkenhorst werden Theo Oeverhaus en de Amerikaan Chandler Hull elk in een auto gebruikt. Voor Hofor Racing van Bonk Motorsport reden Christopher Rink en Philipp Stahlschmidt elk in een BMW, terwijl Michael Schrey en Gabriele Piana de derde auto van het team deelden.

DTM testdagen Hockenheim 2021

Team Rosberg
Team Rosberg heeft zijn eerste overwinning inmiddels al gevierd. Nog geen DTM-overwinning, maar die gaat er vast komen. Johan Kristofferson (SWE) en Molly Taylor (AUS) wonnen de start van de Extreme E in Saoedi-Arabië voor het team uit Neustadt, langs de wijnroute, rond voormalig Formule 1-wereldkampioen Nico Rosberg.

Mercedes EQ-team
DTM-runner-up Nico Müller en renster Gary Paffett moesten het elk doen met één testdag. Beiden reizen donderdag af naar Italië voor de Formule E, waar Müller wordt ingezet voor team Dragon/Penske Autosport. Paffett vervult de rol van ontwikkelings- en vervangingscoureur en van sport- en technisch adviseur in het Mercedes EQ-team.

DTM testdagen Hockenheim 2021

GetSpeed
GetSpeed Performance had zich samen met vaste coureur Arjun Maini en met Fabian Schiller ingeschreven voor de DTM-Hockenheim-test. De GetSpeed-coureurscoach ondersteunt DTM-rookie Maini en nam woensdag zelf ook het stuur ter hand van de Mercedes.

DTM testdagen Hockenheim 2021

Tweede testdag, de donderdag
Over Mercedes gesproken: ze pakten de tweede beste tijd op donderdag. Bij mooi weer gaf de DTM op de tweede dag van de officiële test in Hockenheim vol gas. De Oostenrijker Lucas Auer behaalde kort voor het einde van de test de beste tijd in de Mercedes-AMG GT3 van nieuwkomer Mercedes-AMG Team Winward. Met 1:36.153 minuten op het Grand Prix-parcours van Baden (Hockenheim) werd de vijfvoudig DTM-winnaar tweede, achter zijn Monegaske-merkgenoot Vincent Abril (Mercedes-AMG Team HRT, 1:36.173) met slechts twee honderdsten van een seconde. De derde beste tijd werd bereikt door de Spaanse DTM-coureur Daniel Juncadella (Mercedes-AMG GT3, Mercedes-AMG Team GruppeM) met 1:36.251. Mike Rockenfeller (GER, ABT Sportsline) was de beste Audi-coureur op de zevende plaats met 1:36.670. Alex Albon (THA, AF Corse, 1:37.012) werd negende in de Alpha Tauri-Ferrari. Met 1:37.190 was tweevoudig kampioen Marco Wittmann (GER, Walkenhorst Motorsport) opnieuw de beste BMW-tijd. In totaal gingen achttien coureurs van tien teams op beide testdagen de baan op.

DTM testdagen Hockenheim 2021

Favorietenrol voor Auer?
"Eigenlijk neem ik de druk van hem af, maar ik denk dat Lucas dit seizoen één van de kampioensfavorieten is", zei Gerhard Berger tijdens een digitale persconferentie om 12:00 uur. Prompt volgde zijn neef Auer met daden. "Ik denk dat vooral vanmiddag al een redelijk representatief beeld geeft", zegt de Oostenrijker, verwijzend naar zijn beste tijd van de dag. "Ik heb veel geleerd over de Mercedes-AMG GT3, die op veel gebieden nog nieuw voor me is. Er zal zeker nog veel aan vooraf gaan, voordat het seizoen begint."

DTM_broers_Kelvin_en_Sheldon_van_der_Linde_l-r
De DTM-broers Kelvin en Sheldon van der Linde

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS