Autosport Internationiaal Singleseaters • FIA Formule 3

De opvolger van Charles Leclerc staat al klaar in de coulissen

Uitgegeven door Frank Korsel • 13 februari 2023 16:00

Dino Beganovic, Paul Aron, Mari Boya, Sebastian Montoya, Gabriel Bortoleto en Gabriele Mini zijn allemaal namen die we komend jaar voor het eerst gaan zien in de FIA Formule 3, vorig seizoen reden ze allemaal in het Formula Regional European Championship by Alpine. Gabriele Mini eindigde vorig jaar op de tweede positie in dit kampioenschap, maar is wellicht de interessantste coureur van allemaal.

Gabriele Mini

Mini werd op 20 maart 2005 geboren in het Italiaanse Palermo. In 2012 begon de Italiaan met karten en gooide meteen hoge ogen. Op zijn elfde won hij zijn eerste titel, het Italiaans kartkampioenschap in de Mini 60-klasse. Een jaar later deed hij hetzelfde en won hij de WSK Super Master Series in de Mini 60-klasse. Hierna reeg hij vijf P2 finishes in verschillende wereldkampioenschappen aaneen en won hij de WSK Masters in de OKJ. Het talent bleef niet onopgemerkt, hij werd opgepikt door All Road Management. Niet zomaar een management bureau. Het is namelijk van Nicolas Todt, jawel, inderdaad de zoon van Jean.

Het bureau heeft niet de minste mensen onder zijn vleugels, Charles Leclerc, Felipe Massa, Ferrari Hypercar-coureur James Calado en voorheen ook het grote talent Jules Bianchi, die in 2015 overleed na een hevige crash in Suzuka. Als Italiaan die de droom koestert om bij Ferrari te rijden zit je bij Todt dus wel goed.

Gabriele Mini

Al in 2020 schreef RaceXpress dat Mini weleens de toekomstige opvolger van Charles Leclerc kan worden. In dat jaar maakte hij zijn debuut voor het Prema Powerteam in de Italiaanse Formule 4 en werd toen direct gekroond als Rookie of the Year. Dat was overigens niet onverdiend, hij kroonde zich in zijn eerste seizoen tot kampioen. Hier versloeg hij Beganovic, Bortoleto, Montoya en huidig F3-corueurs Francesco Pizzi, Jonny Edgar, Filip Ugran en F2-coureur Jak Crawford. Het was ook geen kleine marge waarmee Mini won, hij eindigde bijna tachtig punten voor de nummer twee, Pizzi.

In zijn eerste jaar FRECA eindigde hij in het zeer competitieve veld op de zevende positie. Op Isack Hadjar na was hij de hoogst geplaatste rookie in het veld. Vorig seizoen had hij aardig wat ongeluk, maar moest hij ruiterlijk toegeven dat Dino Beganovic hem te snel af was.

Gabriele Mini

Een handvol FRECA-coureurs maken komend jaar dus hun debuut in de FIA Formule 3, een belangrijke opstapklasse richting de Formule 1. De Italiaan heeft al in meerdere klassen laten zien dat hij weinig tijd nodig heeft om zich aan te passen aan het materiaal. Met een manager als Todt en de Italiaanse nationaliteit op zak zijn de lijntjes naar Ferrari erg kort, maar desondanks zijn er geruchten dat Mini binnenkort wordt aangekondigd als Alpine-junior. De Ferrari Driver Academy is door coureurs als Oliver Bearman, Beganovic en Arthur Leclerc en nog vijf andere al aardig gevuld. Bij het juniorenteam van Alpine rijden nu slechts vier coureurs.

Onthoud deze naam goed, schrijf hem op en verkondig nu al dat je hem kende voordat het cool was. Gabriele Mini kan zomaar de eerste Italiaanse Ferrari-coureur sinds Giancarlo Fisichella zijn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS