Formule 1

De Formule 1-gemeenschap rouwt om het overlijden van Wilson Fittipaldi

Uitgegeven door Peter Vader • 24 februari 2024 09:33

Fittipaldi is een wereldberoemde naam. In de eerste plaats vanwege tweevoudig F1-wereldkampioen Emerson Fittipaldi. Maar zijn oudere broer Wilson zagen we ook in de Formule 1 acteren. Wilson Fittipaldi werd geboren op 25 december 1943 in Sao Paulo en begon zijn racecarri�re in de jaren zestig met karts. Later stapte de Braziliaan over naar de Formule Vee, een vierwielig kampioenschap met relatief lage kosten als je het toen vergeleek met de Formule 1. In de jaren zeventig werd hij wereldwijd bekend doordat hij begon met racen in de F3 en hij vervolgens over naar de F2 stapte, nadat hij behoorlijke resultaten had behaald. Zijn debuut in de F1 vond plaats in 1972, toen hij werd ingelijfd door het toenmalige Engelse team Brabham.

Wilson_Fittipaldi_bron_Fbook
Wilson Fittipaldi (Bron foto zijn Fb-pagina)


Fittipaldi bleef aan Brabham verbonden tot het jaar daarop, toen hij merkte dat hij de Brabham pitbox moest delen met de rijzende ster Carlos Reutemann. In 1974, omdat hij het niet kon winnen van zijn teamgenoot, nam hij een sabbatical. Het jaar daarop maakte hij een grote stap door terug te keren met zijn eigen Copersucar-team. Met zijn opvallende gele kleur inclusief een soort regenboog striping, viel hij wel op in het F1-veld maar de resultaten waren teleurstellend. Het overtuigde hem om het F1-boek maar dicht te doen en het F1-racen aan zijn broer Emerson over te laten. Emerson deed het uitstekend herinneren de senioren onder de RaceXpress-lezers zich nog wel. Hij werd tweemaal wereldkampioen Formule 1 (1972, 1974) en eenmaal IndyCar-kampioen.

Wilson Fittipaldi bleef achter de schermen in de racewereld werken en in de jaren negentig wijdde hij zich aan het volgen van zijn zoon Christian, die zijn eerste stappen in de autosport zette. Helaas stierf hij vrijdag 23 februari op 80-jarige leeftijd aan een hartstilstand. R.I.P. Wilson!

Copersucar F1Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS