Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Daytona 24H - De icoon van morgen: Porsche 963, gereed voor de 24 Uur van Daytona 2023! + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 27 januari 2023 10:00

Tal van technische detailoplossingen werden speciaal voor hem ontwikkeld: de Porsche 963. Zo verschijnt deze topacteur van het komende LMDh-seizoen als een vingerwijzing naar de toekomst. Motorsportbaas Thomas Laudenbach over het nieuwe langeafstandsfenomeen uit Weissach, dat aankomend weekend aan de start van de 24 Uur van Daytona verschijnt.

Porsche 963 foto 1

Bijna geruisloos rijdt het elektrische sportwagenprototype uit zijn pitbox. Eenentwintig, tweeëntwintig, drieëntwintig, dan ontwaakt de verbrandingsmotor met een volumineus V8-geluid. Thomas Laudenbach geniet van de sound bij meer dan 8.000 toeren per minuut. “Deze motor is voor mij als een oude vriend”, zegt het hoofd van Porsche Motorsport. In oktober 2021 nam Laudenbach, 54 jaar, het stokje over van Fritz Enzinger. Onder diens leiding werden onder andere drie WK-titels bij de langeafstand races behaald met de Porsche 919 Hybrid en de Le Mans-zeges nummer 17, 18 en 19. “Met de nieuwe LMDh 963 mikken we nu in Frankrijk op de 20e overwinning”, formuleert Laudenbach zijn doel. “Daarnaast willen wij titels winnen in de Noord-Amerikaanse IMSA-serie en het WEC langeafstandsracen.”

Porsche 963 foto 2

Met het LMDh-programma keert Porsche terug in de hoogste klasse van deze kampioenschappen en gaat het merk strijden om de overall overwinning. De 24 Uur van Daytona van komend weekend wordt het racedebuut van de spectaculaire raceauto, met een systeemvermogen van circa 500 kW (680 pk). De concurrentie is groot: ook Acura, BMW en Cadillac hebben LMDh-raceauto’s ontwikkeld voor de nieuwe prototypeklasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship. De afkorting LMDh staat voor Le Mans Daytona hybrid. Bij het WK langeafstandsracen, het FIA World Endurance Championship (WEC), bestaat de concurrentie bovendien nog uit de groep met LMH-raceauto’s – Le Mans Hypercars die met name worden ingezet door Ferrari, Glickenhaus, Peugeot en Toyota.

Porsche 963 foto 3

Dat Porsche überhaupt met dezelfde raceauto aan het IMSA en het WEC kan deelnemen, houdt verband met een historisch akkoord. Op 24 januari 2020 kondigden drie autosportbonden een nieuw reglement aan: de organisator van Le Mans Automobile Club de l’Ouest (ACO), de Fédération Internationale d’Automobile (FIA) en de Amerikaanse International Motor Sports Association (IMSA). Het gezamenlijke doel: een hoge vermogensdichtheid met zo veel mogelijk prototypes dankzij een uitgekiend reglement dat enorm hoge kosten voorkomt. Hoe lukt dat?

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 1

Balance of Performance
Ten eerste door voor het eerst een dynamische richtlijn in te voeren voor de topcategorie van deze sport. Zo’n ‘Balance of Performance’, waarmee de organisatoren technisch kunnen ingrijpen als blijkt dat een racewagen steeds superieur is, bestond tot nu toe alleen in de seriematige GT-klassen. “Deze BoP betekent dat exorbitante investeringen puur in de vermogenstoename niet meer onbeperkt lonen”, legt Laudenbach uit. “Verbeterde performance waarvoor veel geld werd geïnvesteerd in uren in de windtunnel of complexe elektronica, zal door extra gewicht of andere beperkingen weer tenietgedaan worden. “

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 2

De tweede belangrijke factor bij de kostenverlaging zijn de identieke componenten die zich bij voorbaat onttrekken aan de ontwikkelingsspiraal. Het hybride systeem inclusief de elektronica voor het motormanagement van Bosch en de accu van Williams Advanced Engineering zijn hetzelfde voor alle LMDh-auto’s, net als de versnellingsbak met zeven versnellingen van Xtrac. Michelin levert identieke banden. Voor de monocoque en het chassis hebben de drie bonden vier chassisproducenten toegelaten: Dallara, Ligier, Oreca en Multimatic. Porsche is niet alleen de eerste, maar tot dusver ook een exclusieve partner van Multimatic en was ook de eerste producent die het hybride systeem en de banden testte. “In deze voortrekkersrol effenen we weliswaar de weg voor de concurrentie”, erkent Laudenbach, “maar tegelijkertijd profiteren we ook van een steile leercurve door de samenwerking met internationale partners. En in de basis zijn we natuurlijk zelfvoorzienend”, aldus de werkbouwtuigkundig ingenieur, terwijl hij naar de motor kijkt.

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 3

V8-Biturbo
Het LMDh-reglement biedt vrijheid als het gaat om cilinderinhoud, configuratie en het aantal cilinders. Voor de terugkeer in de topklasse koos Laudenbach samen met zijn ingenieurs een oude bekende als basismotor. In zijn eerste Porsche-tijd van 1998 tot 2013 was hij verantwoordelijk voor de aandrijving in de LMP2-racewagen die als basis diende voor het gebruik in de 918 Spyder. “De V8 van die auto heeft alle motorsportgenen”, bevestigt hij, “vooral de lage ligging van de krukas biedt uitstekende voorwaarden voor een optimale ligging van het zwaartepunt in een racewagen.” Enthousiast somt hij nog meer op: “De dry-sumpsmering was al in de 918 ontworpen om hoge zijdelingse versnellingen aan te kunnen. Gelet op de vrijheidsgraden in het reglement, bijvoorbeeld wat betreft het minimale gewicht en het vermogensspectrum, biedt deze 4,6-liter-motor een uitstekende basis voor een LMDh-aandrijflijn.”

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 4

Natuurlijk is het niet zo dat er in Weissach een tien jaar oude motor van de plank wordt gehaald om in een raceauto van wereldklasse in te bouwen. “Naast de afwerking zijn er drie wezenlijke veranderingen”, verduidelijkt Laudenbach. “Ten eerste fungeert de V8 in de 963 ook als dragend constructiedeel in de gehele auto, ten tweede kan hij lopen op hernieuwbare brandstoffen, en ten derde kreeg de oorspronkelijke motor met natuurlijke aanzuiging twee krachtige turboladers. Omdat we de aanjaagdruk kunnen variëren, zijn we flexibel als we moeten reageren op BoP-aanpassingen.”

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 5

Het LMDh-motorreglement heeft hoge investeringen in vermogenstoename beperkt. Het maximale systeemvermogen van hybride systeem en verbrandingsmotor – meer dan 515 kW (700 pk) – geldt voor alle LMDh-race-auto’s. Bovendien moet het vermogen zich over het gehele toerentalbereik ontvouwen binnen een voorgeschreven curve. De kracht wordt gemeten op de achteras, vierwielaandrijving is niet toegestaan. “De motoren moeten dus dezelfde eigenschappen hebben”, vat Laudenbach samen, “net als bij de aerodynamica, waarbij we ons wat betreft luchtweerstand en downforce moeten houden aan een voorgeschreven kader.

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 6

Waar het op aan komt
De ontwikkeling was vanwege de strikte voorschriften een enorme uitdaging. De uitvoering ervan is één ding. Betrouwbaarheid is een ander ding. En een basisvoorwaarde voor succes. Om beter te zijn dan de concurrenten richtte Porsche Penske Motorsport zich bij de ontwikkeling op andere speciale eigenschappen. “Bij deze auto stonden van alle vereisten onder andere een perfect evenwicht en de rijeigenschappen helemaal boven aan het lijstje, ongeacht met volle of lege tank, met nieuwe of gebruikte banden”, aldus Laudenbach. “Wij hebben geen ‘piekende’ auto nodig, hij moet continu snel zijn, want daarmee win je in series met BoP-races en kampioenschappen. Bovendien hebben we veel aandacht besteed aan een eenvoudige bediening voor de coureurs, vooral bij veranderlijk weer. En aan extra onderhoudsgemak voor de crew van Porsche Penkske Motorsport in de pit.”

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 7

24 Uur van Daytona
Het raceweekend van de 24 Uur van Daytona begint donderdag met drie oefensessies. Tijdens de kwalificatie van afgelopen zondag wisten de Porsches 963 zich te kwalificeren op respectievelijk plek 2 en 9. De 61e editie van de enduranceklassieker in Florida start op zaterdag 28 januari om 13:40 uur lokale tijd (19:40 uur Nederlandse tijd).

24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 8

Overview Porsche-rijders en teams

GTP Class (Porsche 963):
#6 Porsche Penske Motorsport – Dane Cameron (USA) / Mathieu Jaminet (F) / Nick Tandy (UK)
#7 Porsche Penske Motorsport – Matt Campbell (AUS) / Michael Christensen (DK) / Felipe Nasr (BR)

GTD Pro Class (Porsche 911 GT3 R):
#9 Pfaff Motorsports – Klaus Bachler (A) / Patrick Pilet (F) / Laurens Vanthoor (B)

GTD Class (Porsche 911 GT3 R):
#16 Wright Motorsports – Ryan Hardwick (USA) / Jan Heylen (B) / Dennis Olsen (N) / Zacharie Robichon (CDN)
#53 MDK Motorsports – Trenton Estep (USA) / Mark Kvamme (USA) / Jan Magnussen (DK) / Kevin Magnussen (DK)
#77 Wright Motorsports – Alan Brynjolfsson (USA) / Kévin Estre (F) / Trent Hindman (USA) / Max Root (USA)
#80 AO Racing – PJ Hyett (USA) / Gunnar Jeannette (USA) / Sebastian Priaulx (UK) / Harry Tincknell (UK)
#91 Kelly Moss with Riley – Julien Andlauer (F) / Kay van Berlo (NL) / Jaxon Evans (NZ) / Alan Metni (USA)
#92 Kelly Moss with Riley – Jeroen Bleekemolen (NL) / David Brule (USA) / Andrew Davis (USA) / Alec Udel (USA)24H Daytona 2023 Porsche 963 foto 9Porsche logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS