Formule 1

Daar komen de Russen! Vitaly Petrov erkent Max Verstappen niet als wereldkampioen: "Zonder Rusland beschouw ik..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 26 januari 2023 20:47

Volgens voormalig F1-coureur Vitaly Petrov heeft Max Verstappen geen legitieme wereldtitel, vanwege de uitsluiting van Rusland. Na de invasie in de Oekraïne werden de Russische coureurs verbannen uit de koningsklasse van de autosport en gelieerde single-seater en andere kampioenschappen. Onder andere Nikita Mazepin werd hiervan het slachtoffer.

voormalig F1-coureur Vitaly Petrov
Voormalig F1-coureur Vitaly Petrov

“Zonder Rusland beschouw ik geen enkele kampioen of olympische titel als geldig”, zegt Petrov tegen de Russische media. “Des te meer in de Dakar Rally. Hoe vaak hebben onze sporters die niet gewonnen! We waren niet bepaald de laatste, om het zacht uit te drukken. Negentien overwinningen! Maar ik heb het niet alleen over Dakar, ik heb het over alle sporten. We moeten ophouden bang te zijn voor onze mensen en Rusland terugbrengen in de wereldsport. Voor mij is het niet acceptabel. Ik begrijp helemaal niets van deze absurditeit om mensen bepaalde meningen op te leggen.”

Mazepin had bijvoorbeeld wel onder neutrale vlag kunnen rijden. Daniil Kvyat verloor er bijvoorbeeld zijn zitje in het FIA World Endurance Championship door. Ferrari Academy-coureur Robert Schwartzman koos voor een Israëlische licentie. "Ik begrijp dat het moeilijk is, maar niemand mag opgeven”, zegt Petrov over de toekomst van de Russische autosport. “Ik heb zelf mijn hele leven in de Formule 1 willen racen, dus ik begrijp jonge coureurs heel goed. Maar ze moeten geduld hebben, oefenen en niet stoppen met geloven, dus als de kans om terug te komen komt, zijn we er allemaal klaar voor.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS