Column RaceXpress • Column

Column Tom Coronel: “Max Verstappen is gesmeed om de beste te worden”

Uitgegeven door Casper Bekking • 18 augustus 2014 16:00

Al jarenlang zijn de gebroeders Tom en Tim Coronel twee van de meest bekende en gewaardeerde coureurs van Nederland. Voor RaceXpress.nl laten zij regelmatig hun licht schijnen op gebeurtenissen in de nationale en internationale racerij: van Formule 1 Grands Prix tot Dakar en alles wat daar tussen zit. Vandaag is het woord aan Tom, die in zijn nieuwste RaceXpress-column praat over het nieuwe Red Bull-talent Max Verstappen en de positieve toekomst van de Nederlandse autosport.

Tom Coronel over Max Verstappen

“Autosport gaat weer leven in Nederland! En ditmaal is het heel anders: ten eerste vanwege de naam en ten tweede vanwege wat zij binnen zo’n kort tijdsbestek geflikt hebben. Dit is het effect waar we tien jaar lang op gewacht hebben. En vergeet niet: we hebben nog een megatalent met Nyck de Vries. Hij wordt door McLaren low profile gehouden, komt niet zoveel in de publiciteit. Bij Max doen ze het full pull, maximaal. Dat zijn twee heel verschillende dingen. Jos heeft een heel ander pad bewandeld dan andere rijders, en dan heb ik het over de absolute topcoureurs. Niet zoals Tim en ik, maar jongens waar Nederland op zit te wachten. Wij halen leuke capriolen uit maar dit gaat om de top van de autosport. We hebben de afgelopen twintig jaar, na Jos, wel andere Formule 1-coureurs gehad maar daar hing nooit zo’n vibe omheen. Alles ging mee in de slipstream van Jos, maar dit is een nieuwe Jos: dezelfde genen, uit hetzelfde nest... En de fouten die Jos heeft gemaakt, probeert hij bij Max te voorkomen. Eigenlijk is Max dus de betere versie.”

“En vergeet niet: vandaag de dag is het veel moeilijker om in de top van de autosport terecht te komen, veel, veel moeilijker. Wat zij nu presteren, is ongehoord knap. Uiteraard, de prestaties moeten ook goed zijn maar het draait allemaal op het juiste moment, de juiste plek, de juiste mensen, de juiste deals. Het ziet ernaar uit dat ook die dingen goed zitten. We kunnen dus de toeters, vlaggen en slingers afstoffen want we hebben er weer eentje! En daar mogen we trots op zijn, hoor. In de autosport heerst overal jaloezie en dat soort ellende: veel coureurs denken eerst aan zichzelf en dan pas aan de sport. Tim en ik zijn daar redelijke uitzonderingen in, dat hebben wij geleerd van onze leermeerster Huub Vermeulen. Hij is al dik in de 70 maar ademt nog steeds pure autosport.”

Jos en Max Verstappen


'Max kan niks anders dan hard racen'
“Of het niet te snel gaat met Max? Wat goed is, komt snel! Hij zet nu vijf stappen vooruit, maar als hij er eentje terug moet maken, dan is dat nog steeds niet erg. Weet je hoe moeilijk het is om vooruit te komen in de autosport? En hij doet het puur en alleen op kunde. Die gozer kan niks anders, hij kan niet eens vakkenvullen bij de Albert Heijn. Hij is gemaakt en gekweekt om te racen. Zijn hele leven is hij gesmeed om maar een ding te worden: de beste autocoureur ter wereld. Dat lukte hem al op de karts en dat laat hij nu in de Formule 3 opnieuw zien. Dat is bijzonder, want heel veel topkarters worden het in de autosport net niet. Eigenlijk is deze jongen al wereldkampioen, maar hij moet het alleen in de Formule 1 nog laten zien. En waarom zou het niet lukken? Geen twijfel over mogelijk dat dit een topper is. Hij heeft nog geen fouten gemaakt in de stappen die hij moet zetten. En ja, in de autosport ben je vandaag de held en morgen de sukkel, maar deze jongen is gemaakt om te racen, niets anders.”

“We kunnen ook niks beters maken in Nederland. Hij is opgevoed door iemand die in de absolute top van de autosport vaak zijn neus heeft gestoten. Zijn vader is niet een of andere kroegbaas maar iemand die zelf alles heeft meegemaakt en zelf alles heeft opgebouwd. Hij heeft het pad uitgestippeld, de tests georganiseerd, in weer en wind in die kutbochten staan om advies te geven. Jos moet na zijn actieve carričre gedacht hebben: dat gaan we nog een keer doen, maar dan beter. En dat lijkt gelukt te zijn.”

Jos en Max Verstappen

Onervarenheid een probleem?
“En de jongetjes van vandaag de dag worden steeds slimmer en handiger. Vergeet niet: Raikkonen debuteerde ook al op heel jonge leeftijd, en Alonso werd bij zijn debuut ook bestempeld als te jong en te onervaren. Als je goed bent, ben je goed. Punt. Nu moet Max het laten zien tussen de echt goede coureurs. Daar gaat het om duizendsten van een seconde. Als je een duizendste langzamer bent dan Alonso, ben je dan een loser of ben je dan nog steeds een topcoureur? Zie wat er dit jaar gebeurt met Vettel en Ricciardo. Jarenlang veegde Vettel met iedereen de vloer aan, totdat nu Ricciardo opeens om de hoek komt kijken. Die Helmut Marko van Red Bull pakt toch maar mooi de winnaars, hij heeft een neusje voor de toppers. En guess what: de volgende coureur die datzelfde gaat doen bij Ricciardo, heeft net een deal getekend bij Red Bull en komt uit Nederland… Ik weet het 100% zeker dat het goed gaat komen met Max: ik zou nu al mijn Google-aandelen verkopen en al mijn geld in hem steken, zoveel vertrouwen heb ik hierin!”

“Jarenlang hebben we geroepen wat we wilden zien, maar ditmaal is het echt. En naast Max hebben we er nog eentje in de underdogpositie: Nyck de Vries. Het gaat helemaal goedkomen met de Nederlandse autosport. We moeten niet vergeten dat hij races en titels wint in de allermoeilijkste serie. De Formule 3 is goed, maar de Formule Renault 2.0 is nog veel competitiever. Geen paniek jongens: als het met de ene rijder misgaat, hebben we de andere nog! En bovendien blijft het dan in de familie, want de zus van Nyck is de vriendin van Max. Race-inteelt!”Ciao!
Signature Tom Coronel
Tom Coronel

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS