Formule 1

Christian Horner's grootste gevecht in zijn loopbaan, blijven of vertrekken? Verregaande consequenties voor Red Bull Racing

Uitgegeven door Peter Vader • 11 februari 2024 08:01

Afgelopen vrijdag had Christian Horner een acht uur durend gesprek met een advocaat over de beschuldigingen van zijn ongepaste gedrag tegenover een werkneemster van Red Bull. Hij werd afgelopen maandag door een teammedewerker geconfronteerd met beschuldigingen over zijn gedrag, beweringen over “ongepast en controlerend gedrag”, die hij ontkent. Zoals verwacht werd er die dag geen beslissing genomen en wordt het onderzoek voortgezet. Al mocht Horner volledig worden vrijgesproken, blijft het feit dat de aantijgingen voor zoveel belangstelling en wijdverbreide berichtgeving heeft gezorgd, zijn effect hebben op Red Bull. Horner staat nu voor het grootste gevecht in zijn loopbaan, niet een gevecht om een titel maar om zijn carrière te redden. Red Bull heeft gezegd dat ze de aantijgingen tegen Horner “uiterst serieus” nemen – hoewel de Engelsman die Red Bull Racing heeft geleid sinds 2005, heeft gezegd dat hij zijn functie niet zal neerleggen.

Christian_Horner_Red_Bull
Christian Horner, blijven of vertrekken?

Niet aftreden
Toch wist de BBC te melden dat een aantal F1-insiders het met elkaar eens zijn dat Horner niet in zijn huidige functie kan blijven. Hij overleeft deze affaire niet, is de unanieme mening. Het BBC-bericht beweert dat Horner weliswaar een machtig en invloedrijke persoon is, zowel bij Red Bull als in de wereld van de F1, maar het valt nog te bezien of deze ervoor kunnen zorgen dat hij niet ten onder gaat. Ondanks alle aantijgingen tegen hem heeft Horner geen seintjes afgegeven dat hij wil aftreden.

Lot nog onbeslist
Zoals het er nu voor staat, terwijl zijn lot nog steeds onbeslist is, moet de ophef destabiliserend zijn geweest en een afleiding hebben veroorzaakt op een cruciaal punt van voorbereiding op het nieuwe seizoen. Er is hoop dat het onderzoek zal worden afgerond vóór de lancering van hun nieuwe auto door het team op komende donderdag, maar er is geen garantie dat dit het geval zal zijn. Het is duidelijk dat het onderzoek niet onder druk staat om snel af te ronden en dat als er verdere bijeenkomsten nodig zijn, deze zullen worden gehouden.

Onbeslist
De gebeurtenissen van deze week hebben Red Bull in Milton Keynes op zijn grondvesten doen schudden. De plaats van Horner daarin blijft onbeslist, terwijl het team, dat nog maar een week geleden stabiel en gefocust, ambitieus en optimistisch was, geschokt is door de beschuldigingen aan het adres van de directeur. Het is iedereen duidelijk dat als Horner schuldig wordt bevonden aan de beschuldigingen, de enige mogelijkheid is om hem uit zijn functie te verwijderen.

Verregaande consequenties
Als dat gebeurt heeft dat verregaande consequenties. Het zal waarschijnlijk een geheel nieuwe managementstructuur vereisen, aangezien hij zowel CEO als teambaas is van Red Bull Racing. Het verdwijnen van de man die het team twintig jaar lang heeft opgebouwd en geleid, zal ongetwijfeld de nodige aanpassing vereisen. Erger nog, als, zoals is gesuggereerd, blijkt dat dit deel uitmaakt van een machtsstrijd tussen het moederbedrijf en het F1-team, zal dit de relaties met de overgrote meerderheid van het personeel dat loyaal is aan Horner verslechteren. Zij zullen overtuigd moeten worden van de nieuwe managementstructuur, welke vorm die ook aanneemt. Het is nog niet zover, dus maar even afwachten wat de uitslag wordt.

Red_Bull_BrixworthBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS