Autosport Internationaal Toerwagens • Blancpain Endurance Series

Bijltjesdag in 24U van Spa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 oktober 2020 09:30 • Print artikel

De Total 24 Hours of Spa is de beslissende fase ingegaan en het is nog verre van duidelijk wie de winnaar van de 72e editie van de Belgische klassieker gaat worden. De wedstrijd rondde inmiddels het 18e uur af en kende een dramatische opeenvolging van gebeurtenissen, waaronder een race-eindigende crash voor de leidende auto. Audi Sport Team Sainteloc leidde na driekwart wedstrijd met Christopher Haase aan het stuur van de #25 Audi, nadat hij kort daarvoor gedurende de safety car periode een pit stop maakte en de #66 Audi Sport Team Attempto wist te passeren. James Calado was derde in de #51 AF Corse Ferrari, gevolgd door de #12 GPX Racing Porsche en de #72 SMP Racing Ferrari.

Een van de belangrijkste keerpunten van de race gebeurde na 16 uur en 40 minuten, toen de op dat moment leidende #63 Orange 1 FFF Racing Lamborghini op de Raidillon van de baan ging. Dennis Lind zat achter het stuur en kon zijn weg in eerste instantie vervolgen, maar zag zich uiteindelijk genoodzaakt zijn zwaar beschadigde auto in Bruxelles aan de kant te zetten.

Net voor het einde van het 17e uur volgde opnieuw een safety car toen de #188 Garage 59 Aston Martin op de Raidillon spinde. Chris Goodwin kon zijn weg vervolgen, maar de #991 Herberth Motorsport Porsche crashte zwaar in een poging de Aston Martin te ontwijken.

De #78 Barwell Motorsport Lamborghini kon de Porsche niet meer ontwijken en werd daardoor ook uitgeschakeld, waardoor een voorname kandidaat voor de overwinning in de Silver Cup uit de race lag. Kort na de herstart crashte ook de #52 AF Corse Ferrari zwaar en kon ook deze auto aan de lijst met uitvallers worden toegevoegd. Alle coureurs kwamen zonder kleerscheuren uit hun auto's.

Sky Tempesta Racing lag na driekwart wedstrijd aan de leiding in Pro-Am. De #93 Ferrari lag voor de #188 Garage 59 Aston Martin, met daarin Maxime Martin achter het stuur na de spin van Goodwin. De #77 Barwell Motorsport Lamborghini lag op de derde plaats, een ronde achter de leiders in de klasse.

Het wegvallen van de #78 Barwell Lamborghini gaf de #5 HRT Mercedes-AMG wat ademruimte in de strijd om de Silver Cup. De leiding wisselde regelmatig in de laatste uren, maar de HRT-auto had kort voor 9.00 uur één ronde voorsprong op de #84 HTP Mercedes-AMG.

Na de crash van de #129 Raton Racing Lamborghini op de Raidillon blijft er slechts één auto over in de Am Cup. Dit betekent dat de #108 CMR Bentley de race enkel uit dient te rijden om de klasse te winnen. De race werd hervat na driekwart afstand, waarmee een zes uur durende sprint om de overwinning in de Total 24 Hours werd ingeluid.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS