Formule 1

Bernie Ecclestone: "Ik zou Piastri willen inlijven maar Max Verstappen is de beste die ik ooit heb gezien"

Uitgegeven door Peter Vader • 28 september 2023 10:01

Hij was een tijdje minder in het nieuws, wellicht vanwege het rumoer rondom zijn financiële ‘handel-en-wandel’. Maar Bernie Ecclestone blijft een bijzondere man, die op grootse wijze de Formule 1 heeft laten groeien en geprofessionaliseerd naar het niveau waar het nu is. En of je hem nu leuk vindt of niet, de voormalig Formule 1-supremo weet meer over coureurs dan de meeste mensen op deze planeet. Voor hem is Max Verstappen de beste die hij ooit heeft gezien, terwijl Oscar Piastri op de radar van de F1-teambaas zou moeten staan. Dat is een enorm hot potato-onderwerp in de F1. Wie is de echte grootste aller tijden? Er zijn zoveel generaties verstreken sinds Juan Manuel Fangio deze onderscheiding in ontvangst nam, sinds het begin van de geschiedenis van het FIA-F1 kampioenschap in 1950. De consensus onder verstandige mensen is dat het moeilijk is om zulke verschillende tijdperken van zo’n dynamische sport met elkaar te vergelijken.

Bernie Ecclestone
Bernie Ecclestone: "Ik zou Piastri willen inlijven maar Max Verstappen is de beste die ik ooit heb gezien"

De grootsten ooit
Sinds de jaren zestig hebben we Jim Clark, Jackie Stewart, Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Michael Schumacher, Lewis Hamilton en nu Max Verstappen gehad. Ze werden allemaal geprezen als een van de grootsten ooit in de F1. Ecclestone was natuurlijk gedurende al die generaties van geweldige coureurs op het hoogste niveau betrokken bij de sport. Memorabel is hoe Ecclestone probeerde een Connaught te kwalificeren tijdens de Britse Grand Prix van 1958. Destijds gaf hij al leiding aan coureurs terwijl hij zelf aan het stuur zat en had hij al een team in eigendom, ruim tien jaar voordat hij de commerciële rechten van de F1 overnam.

Dealmaker
Onderweg was hij eigenaar van het Brabham F1-team dat Nelson Piquet naar de F1 WDC-titels van 1981 en 1983 bracht. Als F1-supremo was hij waarschijnlijk betrokken bij of op de hoogte van de meeste coureursdeals die in de paddock plaatsvonden tijdens zijn lange regeerperiode op het hoogtepunt van de sport. Inclusief het bemiddelen in een deal die Schumacher van Eddie Jordan in de handen van Flavio Briatore en Benetton bracht, wat de geboorte van een legende teweegbracht.

Nog een heel decennium
Nu twintig jaar later, op 25-jarige leeftijd, herschrijft Max Verstappen de recordboeken vanaf de dag dat hij in een F1-auto stapte. Nu hij op het punt staat om drievoudig F1-wereldkampioen te worden, twee stappen verwijderd van een halve eeuw GP-overwinningen te midden van een seizoen van dominantie door een onverschrokken coureur. Geen gokker, wel gecalculeerd. En realistisch gezien heeft Verstappen minstens nog een heel decennium voor de boeg op het hoogste niveau in deze sport.

Max Verstappen op weg naar derde F1-wereldtitel
Max Verstappen op weg naar derde F1-wereldtitel

"Max is de beste!"
In een gesprek met Daily Mail na de Japanse GP zei Ecclestone: “Als ik teameigenaar was, denk ik dat ik de Australische jongen Piastri zou willen inlijven. Hij is erg goed. Maar Max is de beste die ik ooit heb gezien. Max is de beste coureur ooit”, herhaalde de 94-jarige. "Geen twijfel. Ik zei altijd Alain Prost. Nu zou ik zeggen Max. Hij is de beste. Hij is de slimste als het gaat om het beste uit de auto te halen. Hij rotzooit niet. Hij komt meteen tot de kern van de zaak. In mijn lijst staat hij boven Lewis Hamilton.

Bernie Ecclestone fuck you finger
De kleine Ecclestone (1,59 m) had het grootste karakter in de paddock

Klein van stuk maar groot karakter
De kleine Ecclestone (1,59 m) had het grootste karakter in de paddock, toen hij de leiding had over de F1. Hij legde uit: “Als je een beetje ondermaats bent, of wat dan ook, moet je een beetje voor jezelf zorgen. Misschien moet je een vechter zijn. Dat zie je ook veel in het bedrijfsleven.” Over Hamilton’s jongere teamgenoot George Russell gaf Ecclestone toe: “Ik kan geen besluit over hem nemen. Ik vind hem leuk. Hij is supergetalenteerd. Het gaat erom wat hij bereid is te doen om te winnen. Hij hoopte dat Carlos [Sainz] tijdens de laatste race van de weg zou raken. Hij pushte heel, heel hard. Ik denk niet dat hij nadenkt over zijn race, iets wat Lewis wel doet.” Wijze woorden van een ervaren man. Mooi dat hij de Nederlander Max Verstappen als de beste ooit betitelt.

De Daily Mail meldt dat Bernie Ecclestone aan het inpakken is voor zijn volgende reis. Hij was onderweg van Ibiza naar de plaats die hij nu zijn thuis noemt: Gstaad in Zwitserland. Hij heeft ook een ranch in Brazilië, waar hij naar verluidt een groot deel van de tijd doorbrengt. Hij is weliswaar 94 jaar, maar nog steeds niet opgebrand. Sommige mensen hebben het eeuwige vuur in zich!

Bernie Ecclestone en Lewis HamiltonBernie Ecclestone en Lewis Hamilton

Bernie Ecclestone en Sebastian VettelBernie Ecclestone en Sebastian Vettel

Bernie Ecclestone en echtgenote
Bernie Ecclestone en zijn echtgenote Fabiana FlosiBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS