Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Bathurst 12H - Twee klasse-overwinningen voor Audi Sport klantenteams tijdens de Bathurst 12 uur

Uitgegeven door Deni Volkers • 7 februari 2023 15:22

Maar liefst vier Audi Sport klantenteams stonden op het podium tijdens de Bathurst 12 hour 2023: Na een sterk herstel wonnen de drie Australiërs Chaz Mostert, Fraser Ross en Liam Talbot de Pro-Am klasse in de Audi R8 LMS. Dicht daarachter eindigden Audi Sport-coureurs Christopher Mies en Ricardo Feller met privateer-rijder Yasser Shahin voor The Bend Motorsport Park als tweede. In de Silver Cup-stand zegevierden Daniel Gaunt, Dylan O'Keeffe en Andrew Fawcet, met de derde plaats voor David Crampton/Trent Harrison/Glen Wood. De drie Audi Sport-rijders Mattia Drudi/Christopher Haase/Patric Niederhauser verloren al in ronde 13 elke kans op een goed algemeen resultaat toen een tegenstander hun Audi R8 LMS hard raakte, waardoor deze tegen de vangrail botste.

Audi Sport Bathurst 12 Hour 2023

De impact van de nummer 74 Audi in de bandenbarrière na slechts 33 minuten racing, die werd veroorzaakt door een concurrent, betekende uitval voor startende coureur Christopher Haase en zijn teamgenoten. De schade bleek te ernstig om de race voort te zetten. "Het is meer dan teleurstellend wanneer onze Pro-auto buiten zijn schuld kort na de start uitvalt", zei Chris Reinke, hoofd van Audi Sport customer racing. "Na deze tegenslag was het nog mooier om te zien hoe onze klantenteams zegevierden in hun klassen in deze internationale wedstrijd. Onze felicitaties gaan naar de vier rijdersbezettingen die verdiend met trofeeën terugkeren uit Bathurst."

Het beste resultaat werd behaald door de nummer 65 Audi R8 LMS van het Melbourne Performance Centre, ondanks meerdere tijdsverliezen. Chaz Mostert, Fraser Ross en Liam Talbot wonnen de Pro-Am klasse en legden beslag op de zevende plaats algemeen. Mostert reed de snelste raceronde in 2m 02,168s. Het team verloor kostbare tijd door een straf en een reparatie, maar het Australische rijderstrio gaf nooit op en lag lange tijd op de tweede plaats in zijn klasse, totdat hun merkgenoten Ricardo Feller/Christopher Mies/Yasser Shahin met het nummer 777 tegen het einde de remblokken moesten vervangen. Daardoor eindigden ze als negende algemeen en als tweede in de Pro-Am klasse. Een andere Audi-ploeg eindigde in deze klasse op de vijfde plaats: lange tijd Audi-klanten Marc Cini/Lee Holdsworth/Dean Fiore boekten dit resultaat voor Team Hallmarc.

In het zilverklassement kon Audi Sport customer racing opnieuw een klasseoverwinning vieren. Myland Team IMS uit Nieuw-Zeeland, dat vorig jaar met de R8 LMS drie titels in eigen land won, vertrouwde op de Australiër Dylan O'Keeffe en de twee Nieuw-Zeelanders Daniel Gaunt en Andrew Fawcet. In de Audi R8 LMS reden ze in totaal zes keer over hun naaste rivaal, een Mercedes-AMG, op weg naar de klasseoverwinning. Ook Team M-Motorsport/Vantage racing deed op korte termijn een beroep op Audi: Nadat hun KTM X-Bow niet inzetbaar was, schakelden David Crampton/Trent Harrison/Glen Wood tijdens het raceweekend over op een Audi R8 LMS van het Melbourne Performance Centre. Een ruil die zijn vruchten afwierp: Ze eindigden als derde in het zilverklassement en haalden zo bij de eerste poging het podium.

Team Supabarn, vorig jaar winnaar in de Am-klasse op Bathurst, was dit jaar kansloos na een botsing met een tegenstander. James Koundouris, Theo Koundouris, David Russell en Jonathan Webb eindigden na reparaties als vierde in de Silver Cup-klasse. James Golding, Brad Schumacher en Audi Sport-coureur Frédéric Vervisch maakten de race niet af.

Naast de snelste raceronde van Chaz Mostert behaalde Audi nog een andere topprestatie op Bathurst. Tweevoudig Bathurst-winnaar Christopher Mies vestigde het eerste ronderecord voor een elektrisch aangedreven model op het legendarische circuit. De 33-jarige professional rondde Mount Panorama zaterdag in een tijd van 2m 28.15s in een Audi RS e-tron GT (gecombineerd vermogen in kWh/100 km*: 22,1-19,8 (WLTP), CO2-uitstoot gecombineerd in g/km*: 0).

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS