Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Bathurst 12H - Perfecte seizoensstart op Mount Panorama van de Intercontinental GT Challenge 2023

Uitgegeven door Peter Vader • 5 februari 2023 16:30 • Print artikel

SunEnergy1 en Mercedes-AMG verdedigden hun LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour-kroon op epische wijze en zorgden voor de perfecte start van de Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli-seizoen van dit jaar, door Manthey EMA en GruppeM Racing om de overwinning te verslaan in de Australische internationale endurancerace op Mount Panorama. Kenny Habul, Luca Stolz en Jules Gounon verloochenden ook hun status als Pro-klasse underdogs en leidden aan het einde van de race de Top-3. Hun voorsprong bedroeg slechts 1,5 seconde aan het einde van een spannende race van twaalf uur lang, waarvan een recordaantal van 53.000 bezoekers getuige was van de snelste race in de geschiedenis van het evenement.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 1

Het was dan ook ongelooflijk close, dankzij een finish die de bezoekers op de tribune deed opveren door de strijd tussen Jules Gounon, Matt Campbell en de zich terugvechtende Maro Engel. Engel had een drive-through-penalty aan zijn broek nadat hij contact had gemaakt met Gounon bij The Chase, waarbij de Mercedes-AMG van SunEnergy1 in de rondte ging. Mat Campbell, samen met zijn collega-Porsche fabrieksbijrijders Mathieu Jaminet en Thomas Preining, passeerde de zwart-wit geblokte vlag slechts 0,9 seconden achter Gounon, nadat hij er in de laatste 20 minuten niet in slaagde de raceleider voorbij te steken.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 2

Intussen maakte Maro Engel - die de Mercedes-AMG van GruppeM deelde met Raffaele Marciello en Mikael Grenier – maar liefst 14 seconden goed in zijn achtervolging van de leiders. Het resultaat was dat Habul en Stolz voor de tweede keer zegevierden op de Mountain, terwijl Gounon de eerste coureur werd die drie 12 Hours-overwinningen behaalde in opeenvolgende evenementen. En met deze overwinning evenaarde Mercedes-AMG het record van Audi Sport, door voor de derde keer het podium als winnaar te beklimmen. De #32 BMW van Team WRT leverde ook een uitstekende prestatie door de Top-4 te completeren, die uitsluitend bestond uit IGTC-genomineerde inschrijvingen.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 3

De kracht van de coureurs in vergelijking met de andere Pro-inzendingen maakte dit tot een opmerkelijke overwinning voor SunEnergy1. Het team – dat steun kreeg van Akkodis ASP – profiteerde echter ook van een meevaller, nog voordat Engel's drive-through hun in de kaart speelde en ervoor zorgde dat de oude leiders en tevens polewinnaars - GruppeM - een metaforische en letterlijke berg te beklimmen kregen.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 4

Maro Engel was de absolute revelatie van het veld in de openingsstint, toen hij op weg was naar een voorsprong van vijf seconden op Maxi Goetz van Supercheap Auto Racing, toen de eerste ronde pitstops zich aandiende. De auto zakte tijdens de eerste waarschuwingsperiode terug naar de vijfde plaats, maar had voldoende snelheid om opnieuw als snelste koploper naar voren te komen, ondanks een alternatieve strategie die SunEnergy1 hielp om grote delen van de eerste zes uur aan de leiding door te brengen. Dat was deels te danken aan het feit dat Habul zijn rijtijd tijdens het eerste kwart van de race voltooide, waardoor Gounon en Stolz de druk op GruppeM konden houden, evenals op de Porsche van Manthey EMA die zelden buiten de Top-3 reed en voortdurend op de loer lag.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 5

Geen van beide BMW’s ging op basis van verdienste aan de leiding, maar ze streden voortdurend vooraan mee totdat de #46 M4 gedeeld door Valentino Rossi, Maxime Martin en Augusto Farfus de pits moest opzoeken om een remlicht te repareren met nog twee-en-een-half uur te gaan. Voor hen zorgde de timing van de safetycarperiodes – waarvan er slechts een vijftal waren, verdeeld over de 12 uur – ervoor dat SunEnergy1 een andere strategie had dan, en de leiding verwisselde met, GruppeM, die de race bovenaan leek te gaan beëindigen. Maar dat veranderde allemaal in het voorlaatste uur, toen een technisch probleem met de datalogger reparaties bij de laatste pitstop noodzakelijk maakte. De verloren tijd en SunEnergy1 die ervoor koos om een dubbele stint te rijden, won de bandenstrategie van Jules Gounon het van een getergde en minder grip rondrijdende Maro Engel er vlak achter.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 6

De Mercedes-AMG-collega's reden de eerste 15 minuten van hun laatste stint samen totdat Engel een opening bij The Chase bespeurde en naar binnen ging net op het moment dat Gounon zijn lijn aansneed. Het onvermijdelijke contact deed de SunEnergy1-Mercedes over het gras tollen terwijl Engel aan de leiding reed. De daaropvolgende drive-through bracht hem terug naar de derde plaats, achter Matt Campbell. Campbell’s achterstand van 12 seconden op Gounon werd gehalveerd als gevolg van het contact. Het incident, evenals de versere banden van de Porsche, hielpen de winnaar van 2020 vervolgens in te lopen op de leidende Mercedes-AMG, terwijl Engel’s hoge tempo hem hielp zijn achterstand in de laatste 30 minuten te verkleinen. Maar Gounon hield het vooraan vol om de zwart-wit geblokte vlag en daarmee zijn recordbrekende derde Bathurst-overwinning te pakken.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 7

Dries Vanthoor, Sheldon van der Linde en Charles Weerts hadden nooit echt het tempo om de uitdaging aan te gaan, maar behaalden toch een solide vierde plaats bij het BMW M4 GT3's Mount Panorama-debuut. De zusterauto leek klaar om de Top-5 te completeren voordat de ongeplande reparaties moesten worden uitgevoerd, waardoor de ‘Supercheap Cars run by Triple Eight’-Mercedes-AMG naar een hoger plan werd getild.

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 8

Omdat Habul's Pro-inschrijving niet in aanmerking kwam om IGTC Independent Cup-punten te scoren in Bathurst, ging de klasseoverwinning formeel naar Jonathan Hui en zijn Harrolds Volante Rosso Motorsport-teamcollega’s Kevin Tse, Ross Poulakis en Josh Hunt. Zij eindigden als 14e algemeen. Hun enige rivaal, Grove Racing, crashte vroeg in het derde uur.

Beide teams, evenals Habul en SunEnergy1, zullen strijden om meer Independent Cup-punten wanneer het Intercontinental GT Challenge Powered by Pirelli-seizoen later deze maand verder gaat tijdens de Kyalami 9 Hour (23-25 februari).

LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 9LIQUI MOLY Bathurst 12 Hour foto 10
Foto's: Intercontinental GT Challenge


12H_Bathurst_event_logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS