Karting • Iame X30 Euro Series

Bart Ploeg bewijst dat hij bij de absolute top van Europa hoort: "P2 is geweldig! Ik ben erg blij!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 september 2020 02:16 • Print artikel

CASTELLETTO DI BRANDUZZO – Als rijder van TD Racing in een TD Kart slaagde Bart Ploeg er afgelopen weekeinde in op het podium te eindigen tijdens de tweede ronde van de IAME Euro Series. In het Italiaanse Castelletto di Branduzzo eindigde de veertienjarige rijder uit Heijningen na een thriller erg knap als tweede in de finale van de X30 Junioren-klasse. En dat tussen de vele OTK-karts die doorgaans zo dominant zijn. Hij versloeg ze dus bijna allemaal.

podium Bart Ploeg

“P2 is geweldig! Ik ben erg blij met deze podiumplaats”, zei Bart opgetogen, die met dat resultaat andermaal bewees dat hij bij de beste rijders van Europa hoort. Gemakkelijk was het niet geweest, maar voorspoedig ging het dus wel. Het hele raceweekeinde lang. “Het voelde supergoed. Alles viel onze kant top. In de prefinale zaten we er goed bij. De TD Kart was ook erg goed.”

Het was precies een jaar geleden dat Bart op de Italiaanse piste had gereden. “We zaten er tijdens de trainingen meteen vooraan bij. Tijdens de kwalificatie was ik derde in mijn groep en had ik P6 in de kwalificatie overall. Het was mijn beste kwalificatie in de Euro Series tot nu toe. In de eerste heat reed ik van zes naar P1, in de tweede heat werd ik vierde en in de derde heat ben ik iets terugvallen en werd ik twaalfde.” Die resultaten zorgden voor de vierde plaats in het totaalklassement van de heats.

Zondagochtend, tijdens de warm-up viel er even wat regen op de baan, maar toen de prefinale op het punt van beginnen stond, was het alweer droog. Bart mocht als vierde starten en zag vlak voor zich wat tumult ontstaan. “Ik kon er precies tussendoor en tot en met de zesde ronde lag ik aan kop. Toen werd ik helaas ingehaald en ben ik uiteindelijk als tweede gefinisht.”

Bart Ploeg

Die tweede plek zorgde voor een uitstekende startplek in de finale. Die was ijzingwekkend spannend. Bart kroop steeds dichter naar de leider in de race toe en deed een schitterende schijnbeweging, gevolgd door een mooie inhaalactie met nog vier bochten te gaan. Hij nam de leiding over. Helaas moest hij de volgende bocht verdedigen en had iets te weinig snelheid bij het uitkomen van de hairpin. Bart: “Ik reed in de top drie en ik zat met nog drie rondes te gaan dicht achter de nummer één. Ik dacht: nu moet ik het gat dicht rijden. In de laatste ronde reed ik de leider in de race voorbij en pakte de koppositie. Helaas ging ik net een klein beetje te ver naar binnen om te verdedigen en had ik niet genoeg snelheid bij de exit, maar dit is een geweldig resultaat. Het is ook leuk voor Thierry en TD kart en FF engines van Fabrice Frete.”

Ook Barts vader Arjan was blij met het zeer fraaie resultaat in Italië. “Het waren goede, mooie races”, zei hij. “De motoren van FF Engines waren goed. De TD Kart is perfect, ook in omstandigheden met heel veel grip. De kart is bovendien goed af te bouwen. We hebben geen gekke dingen hoeven doen, alleen wat aan de voorkant veranderd en een andere as.”

De hoge kwaliteit van de kart en zijn rijder bleek al in de kwalificatie, Arjan had ervan genoten. “We hebben mooi ernaartoe gewerkt, zoals we hebben geleerd van Thierry. Het is Leuk om competitieve rondjes te rijden tegen teams zoals Strawberry Racing. We stonden op de grid tussen allemaal OTK-karts. En dan zie je ze kijken: hé... het is geen OTK.”

Bart Ploeg TD Kart

Bart heeft nog een druk programma voor de boeg. Hij rijdt onder andere het NK, het Frans kampioenschap en de IAME I-Games van RGMMC in Portugal. Maar eerst gaat hij zich uiteraard focussen op de volgende race. Dat is de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap van komend weekeinde op het circuit van Mariembourg. “Twee weken later gaan we er weer naartoe voor de derde ronde van het EK. Hopelijk kan ik daar mijn vorm van het EK verzilveren!”

Bart bedankt FF Engines voor de goede motor, Thierry Delré voor de goede coaching, TD Kart en natuurlijk papa en mama. “Zij gaan altijd trouw mee. We doen het samen.”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK trucks, Truck en Trailer Service Klundert.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS