Autosport Internationaal Toerwagens • Porsche Supercup

Autocoureur Maxime Oosten (16) rijdt dit weekend op hetzelfde circuit als Max Verstappen: debuut in Porsche Super Cup in Spa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 augustus 2020 15:20 • Print artikel

BEETSTERZWAAG – Voor autocoureur Maxime Oosten komt komend weekeinde een droom uit. Op het circuit van Spa maakt de zestienjarige Fries uit Beetsterzwaag zijn debuut in de Porsche Mobil 1 Super Cup. Hij krijgt via een wildcard van Bas Koeten Racing de kans om in een Porsche te racen op het circuit waar in hetzelfde weekeinde Max Verstappen de Grand Prix van België rijdt.

Maxime Oosten maakt debuut in Porsche Mobil 1 Super Cup op Spa Francorchamps

“Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen, want voor mij is het een droom die uitkomt”, aldus een verheugde Maxime. “Bas Koeten Racing had twee wildcards gekregen. Ik had al een keer eerder met ze getest op de Nürburgring aan het begin van de zomer en toen waren ze onder de indruk wat ik met de auto deed. Op 20 augustus hebben we nog een keer getest op het circuit van Zolder. Ik heb daar veel geleerd en de auto leren kennen natuurlijk. Nu gaan we zien wat het wordt.”

Maxime rijdt normaal gesproken in de Mazda MX-5 Cup. Afgelopen weekeinde tijdens de Zandvoort Superprix eindigde hij daarin nog op het podium en eerste in de Junior Cup. De Porsche is evenwel een heel andere soort auto. “Echt niet normaal wat een mooie auto dat is. Hij kan alles, gaat niet kapot. Hij rijdt fantastisch en gaat hard”, toont de getalenteerde Fries zich enthousiast. “Hij heeft 300 pk meer dan de Mazda. Die Mazda is ook een echt fijne auto, maar als je die vergelijkt met de Porsche, dan gaat de Porsche wel een stukje harder.”

Zijn eerste ervaring in de bolide zal hij dan ook niet licht vergeten. “Toen ik gas gaf dacht ik: oh ja, dit is wel een echt snelle auto. Het is erg wennen. Elke keer dat ik in zo’n snelle auto stap, krijg ik weer vlinders in mijn buik.”

Maxime Oosten maakt debuut in Porsche Mobil 1 Super Cup op Spa Francorchamps

In de Porsche Mobil 1 Super Cup rijden een aantal andere Nederlanders, onder wie Larry ten Voorde en Jaap van Lagen. Van hen is Maxime veruit de jongste. Zijn vader Hielke is maar wat trots dat zijn zoon op zestienjarige leeftijd al op zulk hoog niveau een wedstrijd mag rijden. En dat tijdens een Formule 1-weekeinde nota bene. “Dan heeft hij zijn droom waargemaakt en dan kan hij het niveau zien waar hij graag naartoe wil”, aldus senior. “Je moet dit zien als een avontuur. We willen volgend jaar stappen gaan zetten.”

Maxime Oosten maakt debuut in Porsche Mobil 1 Super Cup op Spa Francorchamps tijdens de Grand Prix van België

Maxime gaat zonder verwachtingen naar Spa, simpelweg omdat hij nog weinig in de Porsche heeft gereden, zegt hij. “Ik heb ook nog nooit met die auto op Spa gereden, dus ik ga er eigenlijk blind in. Ik heb tijdens het weekend ook maar veertig minuten training. Maar de ervaring op zich is al heel mooi. We zien wel waar we eindigen. En geweldig natuurlijk dat het in een Formule 1-weekend is, als ook Max Verstappen moet rijden!”

Maxime Oosten wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
Veno Hout
Revis Zwembaden
Sonic Equipement
Houthandel Rollé
Orlimex
Restaurant Binnen in Drachten
Dutz Floors
Dok23
Viersen Transport

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS