Formule 1

Aston Martin-techgoeroe waarschuwt Mercedes en Ferrari voor de verandering van het F1-autoconcept

Uitgegeven door Peter Vader • 20 mei 2023 16:33

Aston Martin maakt dit seizoen een opmerkelijke comeback aan de kop van het veld door. Na een paar magere jaren, die zorgde voor enige twijfel over de werkelijke capaciteiten van het merk na hun befaamde ‘Pink Mercedes’ periode, gaat het momenteel extreem goed. Ze hebben de juiste snaar weten te raken met hun laatste concept voor 2023. Aston Martin technisch directeur Dan Fallows heeft nu zelfs de rivaliserende F1-teams Mercedes en Ferrari gewaarschuwd dat hoe langer het duurt om het autoconcept te veranderen, "hoe moeilijker het is om te doen".

Dan_Fallows_F1_Aston_Martin

De grote verrassing
Aston Martin was de grote verrassing van deF1 in 2023, met vier podiumplaatsen in vijf races. Door hun opmerkelijke vorm hebben ze een voorsprong op Mercedes en Ferrari in het F1-constructeurskampioenschap. De opkomst van Aston Martin in de pikorde komt voort uit hun beslissing om vorig jaar het autoconcept te veranderen. Tijdens de winter hebben ze er aanzienlijk op voortgebouwd, waardoor ze in positie konden komen om het op een na beste team te worden.

Hoe langer, hoe moeilijker
Tijdens de Grand Prix van Miami sprak Fallows over de verschillende autoconcepten die in de F1 spelen - waarbij Mercedes en Ferrari nog steeds vasthouden aan hun oorspronkelijke ontwerpen van vorig jaar. "Als je eenmaal de weg van een aerodynamisch concept bent ingeslagen, is het heel moeilijk om fundamenteel te veranderen", zei hij. “En je moet ook echt geloven dat dat het juiste is om te doen. Er zijn conceptuele verschillen tussen ons en bijvoorbeeld Ferrari en Mercedes en we lijken momenteel erg op elkaar. Dus ik denk dat het voor een van die teams moeilijk zou zijn om te zeggen dat ze de verkeerde kant op zijn gegaan of dat ze niet willen veranderen. Het zal interessant zijn om te zien of iemand het verschuift, maar hoe langer de tijd verstrijkt, hoe moeilijker dat is om te doen."

“Gewoon alles verbeteren”
Hoewel Aston Martin aanzienlijk is verbeterd, is er nog steeds een aanzienlijk gat met Red Bull. Fallows gaf toe dat het team "overal" moet verbeteren om het gat met de huidige kampioenschapsleiders te dichten. "We moeten overwegen waar we staan ten opzichte van de Red Bull, maar ik denk dat er gebieden zijn waarvan we denken dat we relatief sterk zijn", voegde hij eraan toe in een bericht van CrashNet. “We moeten ook onze auto optimaliseren voor elk specifiek circuit, wat betekent dat er soms aspecten zijn, of het nu gaat om lage snelheid of hoge snelheidsbochten, die niet zo sterk zijn als sommige andere concurrenten. Maar ik denk dat de Red Bull als concept al wat langer ontwikkeld is dan de onze. Eerlijk gezegd zou ik niet één enkel onderdeel ervan willen aanwijzen, ik denk dat we bij ons gewoon alles moeten verbeteren."

Fernando_Alonso_actie_frontBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS