Formule 1

Aston Martin deelt hun ‘dappere doel’ voor de rest van het seizoen 2023: voorbij Ferrari en Mercedes!

Uitgegeven door Peter Vader • 14 september 2023 11:31

Aan ambitie geen gebrek, maar het is verbazingwekkend dat ze het ook nog waarmaken. Aston Martin heeft zichzelf nu ten doel gesteld om Ferrari en Mercedes op de schop te nemen en tegen het einde van het seizoen terug te keren naar de tweede positie in het constructeurskampioenschap. Een flinke stap voorwaarts tijdens de winter zorgde ervoor dat Aston Martin naar voren kwam als de grootste uitdager van Red Bull toen het seizoen 2023 van start ging, waarbij nieuwe aanwinst Fernando Alonso zes podiumplaatsen scoorde tijdens de eerste acht races. Door een vormdaling halverwege het seizoen en stevige verbeteringen bij hun rivalen, kwam Mercedes echter op voorsprong op P2 bij de constructeurs in Spanje, waarbij Ferrari ook de sprong maakte na hun bijzonder sterke optreden in Italië de laatste keer.

Aston Martin F1 Grand Prix Nederland

Terugkeren naar P2!
Nu Europa achter zich ligt en de Grands Prix met een verre bestemming een vlucht nemen, te beginnen Singapore komend weekend, zette Aston Martin's Performance Director - Tom McCullough - de ambities van het Silverstone-team voor de laatste acht ronden uiteen. “Het doel is om te proberen terug te keren naar de tweede plaats in het constructeurskampioenschap. Dat is een moedig doelwit, waarbij we het opnemen tegen een felle concurrentie. Mercedes heeft een aantal sterke resultaten achter de rug. Ferrari beleefde hun sterkste evenement van het jaar in Monza, hun thuisrace! We hopen competitiever te zijn als we in de toekomst terugkeren naar enkele van de circuits met hogere downforce. De marges zijn prima in deze fase van het seizoen en nu komt het erop aan wie nog een paar ontwikkelingen op het circuit kan brengen en wie er de beste weekenden kan invullen. Het valt of staat met uitvoering – zowel operationeel als aan de kant van de coureurs.”

Productontwikkeling en levertijd
Over de productontwikkelingen gesproken: McCullough maakte duidelijk dat Aston Martin vanaf nu tot aan de laatste geblokte vlag van het seizoen in Abu Dhabi, geen oponthoud zal hebben. “We zitten al achttien maanden op hetzelfde ontwikkelingspad”, zei hij. “Die filosofieën zijn niet echt veranderd; tussen nu en het einde van het jaar brengen we nog steeds onderdelen naar het circuit. Een tijdje geleden zijn er veel onderdelen geleverd en tegen de tijd dat we op het circuit komen, komen er nog meer bij. Ook al is het Europese gedeelte van het seizoen nu voorbij, brengen we nog steeds nieuwe onderdelen naar de auto. Het is niet zo eenvoudig om die onderdelen naar het circuit te brengen voor flyaway-races en we moeten ook steeds rekening houden met de levertijd. Maar we zullen vaak de late vlucht hebben, die op vrijdagochtend op het circuit arriveert – soms komen reserveonderdelen van bijgewerkte onderdelen zelfs later aan dan dat. Het kan een echte logistieke uitdaging zijn en voor sommige landen is het moeilijker om te leveren dan voor andere – maar het is allemaal goed gepland.”

Zoals de zaken er nu voorstaan, staat Aston Martin 11 punten achter op het als derde geklasseerde Ferrari. En heeft Aston Martin nog eens 45 punten achterstand op het als tweede geklasseerde Mercedes, nadat het Britse team onlangs op het podium eindigde via Alonso’s geslaagde poging om de tweede plaats te veroveren bij de Grand Prix van Nederland.

Aston Martin F1 GP SilverstoneBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS