Formule 1

Als de rookwolken zijn weggetrokken! Max Verstappen: "Het geeft mij een super gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 november 2023 04:05

Drievoudig wereldkampioen Max Verstappen heeft zijn recordbrekende seizoen F1 2023 in stijl afgesloten met een dominante overwinning in de seizoensfinale in Abu Dhabi. Gestart vanaf pole positie, wist Verstappen op het Yas Marina Circuit in de eerste ronde de aanvallende Charles Leclerc achter zich te houden. Hoewel de Scuderia Ferrari-coureur in de beginfase het tempo van Verstappen kon bijbenen, verdween de Oracle Red Bull Racing-coureur in het vervolg van de race toch aan de horizon. Na een eenvoudige tweestop-race wist Max zijn negentiende Grand Prix-zege van het jaar te scoren, en zijn zevende op rij. Als kers op de taart pakte Max ook het punt voor de snelste raceronde. Charles Leclerc eindigde zeventien seconden achter Verstappen op P2, terwijl George Russell het podium completeerde.

Max Verstappen Worldchampion Formula One F1

Als de rookwolken van de prachtige donuts zijn weggetrokken, laat Max Verstappen voor het uitzinnige publiek weten: "Het was een ongelofelijk seizoen, het geeft mij een super gevoel. Ik ben erg trots om hier de laatste race te winnen. Ik wil iedereen bij Red Bull bedanken voor wat we allemaal gepresteerd hebben dit jaar. Het wordt lastig om zoiets te kunnen herhalen, maar we hebben zeker genoten van dit jaar.”

Tijdens de race bereikte Max een nieuwe mijlpaal, met zijn duizendste ronde aan de leiding dit seizoen, iets wat nog niemand eerder gepresteerd heeft. Over zijn race zegt Verstappen het volgende: “Ik denk dat op zich alles wel goed ging. Er zat nog wel wat meer in, maar het hoefde natuurlijk niet. We hebben alles goed gemanaged. We wilden de duizendste ronde op kop rijden en ik bleef dan ook extra lang buiten om de leiding te behouden. Tijdens de laatste paar ronden begon ik wel een beetje om mij heen te kijken in de cockpit en te draaien, wetende dat dit de laatste keer in deze auto zou zijn. Dat doet wel wat met mij en ik werd dan ook een beetje emotioneel tijdens de uitloopronde. Ik ben 26 en je hoopt het elk seizoen iets beter te doen, maar dit kan bijna niet beter.”

Na afloop van de race ontving Max een mooi bericht van vader Jos Verstappen over de boordradio, die uiteraard apetrots is op zijn zoon. Hierover zegt Max: “Ik heb heel veel dingen met mijn vader meegemaakt van kleins af aan hij heeft er ook veel voor gelaten om mij in de Formule 1 te kijgen en te proberen het beter te doen dan hij in de Formule 1. Om dan hier te staan met 54 overwinningen en het seizoen dat we hebben meegemaakt, dan kijk je wel even terug op alles."

crew Red Bull Racing Max Verstappen

Max en Red Bull Racing zullen na het al het succes niet op hun lauweren gaan rusten in de winter: "Je wil het altijd beter doen”, zegt de drievoudig wereldkampioen. “Soms is beter doen niet alleen overwinningen behalen en het kampioenschappen winnen, maar we zullen het zien. We werken hard om komend jaar weer een competitieve auto te hebben. Natuurlijk willen de andere teams ons verslaan. We zijn klaar om het gevecht aan te gaan, maar in de tussentijd zullen we gaan genieten van dit jaar."

Tot slot is Max vol lof over alle fans die over de hele wereld naar het racespektakel komen kijken: "Het was ongelofelijk, de races waren uitverkocht op alle plekken waar we heen zijn gegaan. We hadden hier ook weer geweldige support en ik hoop dat iedereen genoten heeft en bedankt dat jullie ons aanmoedigden."

Bij een ondergaande zon en een buitentemperatuur van 27 graden Celsius gaat de laatste Grand Prix van het seizoen van start op het Yas Marina Circuit. Zeventien coureurs starten de 58 ronden tellende race op de medium compound banden, terwijl Lance stroll, Carlos Sainz en Valtteir Bottas op de harde compound banden de race aanvangen.

Start F1

Max komt goed weg vanaf pole positie en hoewel de vanaf P2 gestartte Leclerc langszij komt bij het ingaan van de eerste bocht, weet Max later te remmen en kan hij de leiding behouden. In de eerste ronde ontspint zich een mooi gevecht tussen Verstappen en Leclerc. De Monegask plaatst tweemaal een aanval aan het einde van de rechte stukken, maar de Nederlander verdedigt met succes zijn leidende positie. Achter de twee heren sluit Oscar Piastri aan op plek drie, terwijl het hele veld zonder kleerscheuren de eerste ronde doorkomt.

Lando Norris gaat in ronde vier voorbij aan McLaren-stalmaat Piastri voor P3. Piastri moet na een stevig gevecht in de elfde ronde ook George Russell voorbij laten. Leclerc kan het tempo van Verstappen goed volgen en ligt steeds ongeveer anderalve seconde achter de Red Bull-coureur. Lando Norris ligt op zijn beurt twee seconden achter Leclerc.

In ronde vijftien stoppen Russell en Norris tegelijkertijd. De McLaren-monteurs hebben langer werk dan de Mercedes-monteurs, waardoor Russell voorbij gaat aan Norris. Verstappen maakt in ronde zeventien zijn stop. Hij wisselt van de medium compound banden naar een setje van het harde soort en ligt zevende na zijn stop. Door stops van de mannen vóór hem en een inhaalactie op Carlos Sainz, ligt Verstappen twee ronden later weer op P3. Yuki Tsunoda, die nog niet gestopt is, komt aan de leiding van de race te liggen, de eerste keer in de Formule 1-carrière van de Japanner.

In ronde 21 gaat Verstappen voorbij aan Lance Stroll voor P2 en één ronde later komt Tsunoda naar binnen voor zijn stop, waarmee Verstappen weer aan de leiding van de race komt te liggen. Op dat moment ligt Max vier seconden vóór op zijn naaste achtervolger Leclerc. Verstappen bouwt zijn voorsprong op de Ferrari-coureur gestaag uit in de daaropvolgende ronden.

Er volgt een tweede pitstop voor Verstappen in ronde 43, waarin hij een nieuw setje harde banden onder de RB19 geschroefd krijgt. De Limburger komt vijf seconden vóór Leclerc als leider terug de baan op. Teamgenoot Sergio Perez heeft een inhaalrace, na te zijn gestart vanaf P9. De Mexicaan raakt Norris bij een inhaalactie voor P4, en ontvangt een tijdstraf van vijf seconden voor het vergrijp.

Aan kop wint Max met overmacht zijn negentiende Grand Prix van het jaar en hij sluit zijn laatste race in de RB19 in stijl af met een aantal prachtige donuts in de uitloopronde. In alle opzichten was het een recordjaar voor Max, met de meeste zeges (19), de meeste podiums (21), de meeste punten (575) en de meeste ronden aan de leiding (1003) in één seizoen. Ook voor Red Bull Racing was het met 21 overwinningen uit 22 races een recordbrekend jaar.

Max Verstappen Kelly Piquet

Charles Leclerc eindigt zeventien seconden achter Verstappen op P2, terwijl George Russell de derde plek pakt. Hoewel Perez in de slotfase nog voorbij gaat aan Russell voor P3 en Leclerc voor P2, zorgt de vijf seconden tijdstraf ervoor dat hij als vierde eindigt in de einduitslag. McLaren-coureurs Norris en Piastri eindigen op de vijfde en zesde plek, terwijl Fernando Alonso, Yuki Tsunoda, Lewis Hamilton en Lance Stroll de top tien compleet maken.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS