Formule 1

AlphaTauri-teambaas Franz Tost haalt hard uit: "Ik vertrouw de ingenieurs niet meer"

Uitgegeven door Peter Vader • 18 maart 2023 17:30

AlphaTauri heeft geen sterke start van hun Formule 1-seizoen 2023, met Yuki Tsunoda en Nyck de Vries die zich als veertiende en negentiende kwalificeerden voor de seizoensopener in Bahrein. Ze eindigden de race respectievelijk als elfde en veertiende. Als gevolg hiervan legde Franz Tost, de teambaas van AlphaTauri, afgelopen vrijdag een nogal botte verklaring af, waarin hij beweerde dat hij de ingenieurs van het team niet meer vertrouwt na valse beloften tijdens de winter. In Saoedi-Arabi� lijkt de situatie dit weekend niet te zijn verbeterd voor de ploeg uit Faenza, want op vrijdag werd Tsunoda tiende in VT1 en viel hij terug naar de P13 in VT2, terwijl De Vries 17e werd in de tweede training terwijl hij kwam van P13 in de eerste sessie.

Franz_Tost_Toro_Rosso

Alleen rondetijden tellen
Gevraagd of dit het beste prestatieniveau is dat AlphaTauri kan leveren na hun zinloze uitstapje in Bahrein zei Tost: "Helaas denk ik dat dit momenteel het prestatieniveau van de auto is, omdat we een veel betere auto hadden verwacht. We hadden het moeilijk in Bahrein, het ziet er hier een beetje anders uit", voegde hij eraan toe. �Ik hoop dat we in ieder geval met ��n auto in Q3 zitten, maar we moeten veel dingen doen om de auto sneller te maken. En vooral aan de aerodynamische kant. "Er zijn verschillende programma's gaande, maar de ingenieurs vertellen me dat we goede vooruitgang boeken, maar ik vertrouw ze niet meer. Ik wil gewoon de rondetijd zien, want dit is het enige dat telt�, onderstreepte hij. Gevraagd of de geplaagde teambaas Tost meende wat hij zei over zijn ingenieurs, antwoordde de Oostenrijker: "Ja, want tijdens de wintermaanden vertelden ze me dat de auto fantastisch was, we boeken grote vooruitgang, en dan komen we in Bahrein en zijn we nergens. Wat moet ik dan zeggen?"

Onderstuur problemen
Getergd om de problemen met de auto op te sporen, voegde Tost toe, geciteerd in een bericht van GrandPrix247: �Te weinig downforce. Niet genoeg downforce, daarom is de auto instabiel tijdens het remmen, oververhitting van de achterbanden, slechte tractie. Precies alles wat je nodig hebt om een goede rondetijd neer te zetten.� Hij gaf echter toe dat de situatie in Jeddah niet slechter is dan in Bahrein. Hij wees erop: �Hier in Jeddah is het karakter van het circuit totaal anders. En beide coureurs waren, ja, niet tevreden met de auto, maar zeiden dat de auto beter aanvoelt dan in Bahrein. "We hebben nog wat onderstuur problemen waar we vanaf moeten zien te komen, en de rest, en we zullen zien", concludeerde de AlphaTauri-baas.

Met name de laatste opmerkingen van Tost zijn gekomen nadat Red Bull-consultant Dr. Helmut Marko toegaf dat de prestaties van AlphaTauri zowel buiten als op de baan niet aan de normen van de groep voldoen, met rapporten die beweren dat de nieuwe Red Bull-CEO Oliver Mintzlaff niet blij is met de situatie bij Faenza.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS