Formule 1

AlphaTauri-teambaas Franz Tost geeft tekst en uitleg over zijn vertrek: "Het was mijn..."

Uitgegeven door Peter Vader • 23 mei 2023 05:01

Het kwam niet geheel onverwachts, maar toch is zoiets altijd een verrassing. Franz Tost onthulde dat hij met pensioen ging en dat het zijn beslissing was om AlphaTauri te verlaten. De stap was al twee jaar in de maak was en is zelfs besproken met wijlen Dietrich Mateschitz. Voorafgaand aan de Grand Prix van Azerbeidzjan in mei werd aangekondigd dat Franz Tost aan het einde van het Formule 1-seizoen 2023 zijn rol als teambaas van AlphaTauri zou neerleggen, een baan die hij bekleedt sinds 2005, toen Red Bull het roer overnam van het Minardi F1-team en het team omdoopte in Toro Rosso.

Franz_Tost_F1_AphaTauri_teambaas
Franz Tost, AphaTauri-teambaas

Springplank en opleidingsinstituut
Het team fungeerde als springplank voor coureurs in het Red Bull-programma voor junior coureurs onder leiding van Dr. Helmut Marko, waar ze uitstekend werden opgeleid voordat ze geschikt werden geacht om voor Red Bull Racing te racen. Het systeem leverde twee wereldkampioenen op, Sebastian Vettel en Max Verstappen, naast enkele gevestigde coureurs. Als onderdeel van de huidige herstructurering binnen het team, zal de baan die Tost voorheen alleen bekleedde, nu worden gedeeld door voormalig FIA-hoofd van de eenzittercommissie Peter Bayer als CEO, en vertrekkend Ferrari Sporting Director Laurent Mekies als teambaas.

Franz_Tost_en_Max_Verstappen
Na Sebastian Vettel nam Franz Tost Max Verstappen onder zijn hoede, dat resulteerde in twee F1-wereldtitels voor de Nederlander

Besluit al twee jaar geleden genomen
Na de dood van Dietrich Mateschitz in 2022 hield het nieuwe management van Red Bull de stand van zaken bij AlphaTauri nauwlettend in de gaten, met berichten dat ze niet blij waren met de prestaties van het team, maar Tost houdt vol dat hij niet werd afgezet, hij besloot te lopen. Terugkijkend op zijn beslissing om met pensioen te gaan, zei Tost, geciteerd door Motorsport.com: “Het was mijn beslissing. Het begon al twee jaar geleden, ik besprak het destijds ook met Dietrich Mateschitz. Omdat ik nu 67 jaar oud ben. En toen ik jonger was, zei ik altijd tegen mezelf: als je een leidende positie hebt, dan moet je niet op de stoel blijven plakken, je moet deze positie aan jongere mensen geven, slimmere mensen, creatieve mensen, gemotiveerde mensen. En nu ga ik naar mijn zeventigste ga, is het tijd om afscheid te nemen. Ik hou van F1. Maar het is een verhaal waar ooit een einde aan moet komen. En zeker nu met de oplossing van Peter Bayer als CEO en met Laurent Mekies als teambaas, hebben we twee fantastische mensen die mij zullen vervangen. En ik denk dat dit het beste moment is om de F1 te verlaten", legde hij uit.

De beste oplossing
AlphaTauri zal nu de managementstructuur nabootsen die door andere teams wordt overgenomen, Red Bull is een van de eersten die het gebruikt met Christian Horner als teambaas die samenwerkt met Helmut Marko. Mercedes had het met Toto Wolff en wijlen Niki Lauda, terwijl McLaren's Zak Brown en Andrea Stella ook op een vergelijkbare manier opereren. “Ik denk dat het een goede constellatie is", zei Tost over de nieuwe structuur in een bericht van GrandPrix247, "want dan heb je één persoon die zich concentreert op de technische kant, en je hebt een tweede persoon die zich meer bezighoudt met de organisatie, marketing en strategie voor de toekomst. Al dit soort dingen. Het is echt heel veel werk voor een teambaas als je alles bij elkaar optelt, en daarom denk ik dat deze constellatie een goede mogelijkheid is voor de toekomst.”

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS