Formule 1

Adrian Newey ziet een 'interessante' innovatie op Mercedes W15

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 februari 2024 06:02

Adrian Newey heeft naar verluidt verklaard dat er één innovatie op de nieuwe Mercedes W15 zit die hij 'interessant' vindt, maar wat dat precies is, heeft hij niet gezegd. Het team uit Brackley heeft dit seizoen een bijna volledig nieuwe auto op de baan gebracht.

Adrian Newey Red Bull Racing F1


Vrijwel meteen viel de radicale truc met de legaliteit van de voorvleugel van de W15 op. De auto heeft een voorvleugel die bij de tweede flap en de vierde flap is verbonden met de neus. Er werden vragen gesteld over de legaliteit van het ontwerp, op zijn minst over de geest van hoe de regel was bedoeld.

Andrew Benson van de BBC zei: "Newey zei bij de launch van zijn auto dat er een innovatie op de Mercedes zat die hij 'interessant' vond, maar hij wilde niet onthullen wat dat was. Het vermoeden is dat hij verwees naar het ontwerp van de voorvleugel".

Het ontwerp heeft naar verluidt groen licht gekregen van de FIA. Volgens formu1a.uno: "Insiders van twee teams hebben bevestigd dat er weinig reden lijkt te zijn om de W15 voorvleugel als illegaal te bestempelen. Het ontwerp van de voorvleugel kreeg 'groen licht van de FIA'.

Artikel 3.9.1 van het technisch reglement staat het Mercedes ontwerp toe. Het richt zich alleen op het ontwerp van de flaps. "Het achterste punt van elke gesloten sectie moet zichtbaar zijn wanneer je er van onderaf naar kijkt", staat er, en: "met uitzondering van de achterste gesloten sectie, mag het achterste punt van elke gesloten sectie niet zichtbaar zijn wanneer je er van bovenaf naar kijkt".

Toto Wolff hoopt dat de W15 van dit seizoen Lewis Hamilton en George Russell in staat stelt om het gat te dichten op de kampioenschapswinnaar van vorig jaar, Red Bull. "Vorig seizoen waren we in een zware strijd verwikkeld met Ferrari en McLaren, en soms Aston Martin. Er was een groot gat tussen Red Bull en de rest. Ik hoop dat we aan het begin van het seizoen in het achtervolgende peloton zitten en hopelijk een stap dichter bij Red Bull komen", zei hij.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS